Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 648: Rușii au slăbit ofensiva asupra Avdiivka, luptele sunt încetinite de condițiile de iarnă / Ucraina acuză că rușii au ucis doi soldați care se predaseră / Klitschko îl critică pe Zelenski

HotNews.ro
Soldați ucraineni într-o tranșee din regiunea Donețk, Foto: Justin Yau / ddp USA / Profimedia
Soldați ucraineni într-o tranșee din regiunea Donețk, Foto: Justin Yau / ddp USA / Profimedia

Forțele rusești au redus asalturile asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei, pe care încearcă să-l cucerească de la mijlocul lunii octombrie, iar informații neoficiale din regiune arată că nu au reușit să captureze orașul devastat Mariinka din sud-vest, așa cum susținuseră unele surse rusești zilele trecute.

SINTEZA ZILEI

  • Zelenski afirmă în mesajul său de duminică seară că toată lumea ar trebui să îşi amintească faptul că bătălia pentru soarta Ucrainei continuă şi că ucrainenii au nevoie de sprijn în fiecare zi.
  • Activitatea infanteriei rusești e în creștere pe frontul din sud-est, spune un comandant ucrainean
  • Președintele belarus Alexandr Lukașenko a ajuns duminică seară la Beijing, unde se întâlnește cu liderul chinez Xi Jinping. Este cea de-a doua deplasare în China a lui Lukașenko din acest an.
  • Slăbirea ofensivei asupra Avdiivka arată că rușii „rămân fără vlagă”, spune primarul orașului
  • Armata ucraineană a distribuit imagini care, potrivit acesteia, arată militarii săi din Regimentul 14 distrugând vehicule blindate rusești și o bază de reparații pentru tancuri.
  • Generalul Oleksandr Pavliuk, prim-adjunct al ministrului ucrainean al apărării, susține că Rusia a pierdut 7.210 soldați în ultima săptămână. Într-o postare pe Telegram, el mai spune că rușii au pierdut săptămâna aceasta 534 de unităţi de armament și echipamente militare.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 648, LIVETEXT:

22:46Zelenski afirmă în mesajul său de duminică seară că toată lumea ar trebui să îşi amintească faptul că bătălia pentru soarta Ucrainei continuă şi că ucrainenii au nevoie de sprijn în fiecare zi.

Evoluțiile pe front: Rușii au slăbit ofensiva la Avdiivka, dar au intensificat activitatea infanteriei în sud-est

22:04Activitatea infanteriei rusești e în creștere pe frontul din sud-est, spune un comandant ucrainean

Generalul Oleksandr Tarnavski, șeful comandamentului militar „Tavria”, responsabil cu operațiunile Ucrainei în sud, spune că în ultima zi forțele rusești au redus numărul de atacuri aeriene, dar au intensificat activitatea infanteriei în regiune.

20:52 Lukașenko a ajuns în China, pentru discuții cu Xi Jinping

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a ajuns duminică seară la Beijing, unde se întâlnește cu liderul chinez Xi Jinping. Este cea de-a doua deplasare în China a lui Lukașenko din acest an.

19:45 Slăbirea ofensivei asupra Avdiivka arată că rușii „rămân fără vlagă”, spune primarul orașului

Orașul ucrainean Avdiivka, aflat sub focul constant al rușilor, s-a confruntat cu mai puține atacuri terestre în ultimele 24 de ore, din cauza pierderilor grele ale rușilor și a vremii aspre, a declarat duminică primarul Vitaliy Barabash, potrivit The Guardian.

De aproape două luni, Rusia încearcă să cucerească Avdiivka, un oraș industrial de lângă Donețk, care a devenit unul dintre cele mai disputate puncte de pe linia frontului.

Soldații ruși se află acum la est, nord și sud de oraș, care este în mare parte în ruine. Acesta este aproape înconjurat, dar este încă deservit de un drum asfaltat. Armata ucraineană spune că soldații săi rezistă și resping atacurile rușilor.

„În ultimele 24 de ore, numărul atacurilor (terestre) s-a diminuat”, a declarat Vitaliy Barabash, șeful administrației militare a orașului, pentru postul de televiziune ucrainean FreeDom.

El a precizat că acest lucru e urmarea a trei factori – „condițiile meteo” dificile, „pierderi masive ale rușilor, inclusiv de personal”, și faptul că armata rusă „rămâne fără vlagă”.

„Sunt din ce în ce mai puțini oameni (ruși) dispuși să plece voluntar în astfel de asalturi și sunt din ce în ce mai mulți refuznici”, a spus Barabash.

Noi bombardamente rusești în Herson, soldate cu victime civile

18:23 Armata ucraineană a distribuit imagini care, potrivit acesteia, arată militarii săi din Regimentul 14 distrugând vehicule blindate rusești și o bază de reparații pentru tancuri.

17:40 Cel puțin doi morți în Herson, după bombardamente rusești

Autoritățile din Ucraina anunță că cel puțin doi oameni au fost uciși și alți patru au fost răniți în urma bombardamentelor efectuate duminică de ruși asupra regiunii Herson din sudul țării, în timp ce apărarea aeriană ucraineană a doborât 10 drone rusești lansate în cursul nopții.

Un bărbat de 78 de ani a fost ucis duminică dimineaţă în urma unui bombardament rusesc asupra satului Sadove, a anunțat şeful administraţiei militare regionale, potrivit AFP. Această localitate este situată pe malul vestic al fluviului Nipru, care marchează linia frontului în regiune, forţele ruseşti ocupând malul stâng.

Alte lovituri aeriene lansate de forţele ruseşti duminică după-amiază asupra capitalei regionale Herson au provocat moartea unei femei care se afla pe stradă şi au rănit alte patru persoane, a anunţat biroul procurorului local. Două spitale au fost de asemenea vizate, iar faţadele lor au fost avariate, a adăugat sursa citată.

16:32 Generalul Oleksandr Pavliuk, prim-adjunct al ministrului ucrainean al apărării, susține că Rusia a pierdut 7.210 soldați în ultima săptămână. Într-o postare pe Telegram, el mai spune că rușii au pierdut săptămâna aceasta 534 de unităţi de armament și echipamente militare.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, îl critică pe președintele Zelenski

15:47 Ucraina și Polonia vor deschide luni un punct de trecere a frontierei suplimentar pentru camioanele goale, cu scopul de a deschide o rută foarte necesară pentru Kiev, în condițiile în care unele puncte de trecere au fost blocate de săptămâni întregi de proteste ale șoferilor polonezi.

Aceste proteste, legate de ceea ce camionagii polonezi consideră a fi o concurență neloială din partea colegilor lor ucraineni, au început la 6 noiembrie, patru puncte de trecere a frontierei fiind acum blocate.

Serviciul de frontieră ucrainean a anunțat că punctul de control Uhryniv, care în prezent funcționează doar pentru autoturisme și autobuze, va fi deschis luni, de la ora 01.00, pentru vehiculele grele goale cu o greutate totală permisă mai mare de 7,5 tone.

„Deschiderea punctului Uhryniv este primul punct de pe lista de măsuri implementate pentru deblocarea frontierei, reducerea cozilor și creșterea capacității frontierei ucraineano-poloneze”, a precizat serviciul de frontieră. (Reuters)

15:34Un clip apărut online arată primele pierderi confirmate de vehicule militare Desertcross primite de Rusia din China. Acestea ar fi fost filmate într-o pădure din regiunea ucraineană Herson.

Autovehicululul Desertcross 1000-3 este conceput pentru operațiuni de patrulare și recunoaștere, raiduri și operațiuni de căutare și salvare, precum și pentru transporturi pe terenuri dificile.

15:05Primarul Kievului îl critică pe Zelenski pentru greșelile făcute și se poziționează de partea lui Zalujnîi: „A spus adevărul”

Ucraina contestă prezența sportivilor ruși la Jocurile Paralimpice 2024

14:49 Actorul american Stanley Tucci, cunoscut în roluri de medic în „ER”, director artistic în „Diavolul se îmbracă de la Prada” şi maestru de ceremonie în „Hunger Games”, a vizitat recent Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu refugiaţi din Ucraina.

Aceştia l-au învăţat pe Tucci cum să pregătească borş, iar actorul a decis să împărtăşească reţeta cu urmăritorii săi de pe reţelele de socializare.

14:25 La două luni de la decizia de a permite Rusiei și Belarusului să participe la Jocurile Paralimpice din 2024, președintele comitetului ucrainean speră în continuare ca acestea să fie excluse, invocând „elemente noi”, cum ar fi prezența la Paris, vara viitoare, a soldaților ruși răniți în luptă.

La sfârșitul lunii septembrie, membrii Comitetului Internațional Paralimpic (IPC) au respins suspendarea Rusiei și Belarusului și au preferat o suspendare parțială, deschizând calea unei participări „individuale” și „neutre” a sportivilor din aceste două țări la Jocurile Paralimpice (28 august-8 septembrie).

Cu toate acestea, într-un interviu acordat AFP, președintele Comitetului paralimpic ucrainean, Valeriy Sushkevych, a denunțat decizia măsura, invocând „presiuni politice semnificative din partea Rusiei, prin intermediul ambasadelor și al guvernelor”, care i-au fost semnalate de delegați din țările africane.

13:56 Forțele ruse au lovit un post de comandă fortificat al centrului de apărare aeriană și de alertă „Est” al Ucrainei din orașul Dnipro, a afirmat duminică Ministerul rus al Apărării.

Acesta a spus că a aplicat lovituri combinate cu aviația operativ-tactică și de armată, vehicule aeriene fără pilot, forțe de rachete și artilerie. (Reuters)

Luptele sunt încetinite de condițiile de iarnă – ISW

13:18 Condițiile meteo nefavorabile continuă să încetinească ritmul operațiunilor de luptă ucrainene și rusești pe întreaga linie de front, dar nu le-au oprit complet, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Purtătorul de cuvânt al forțelor terestre ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a declarat că forțele rusești folosesc în mod activ aviația pe axa a Bahmut atunci când vremea o permite. Fityo a adăugat că vremea nu afectează în mod semnificativ tirurile de artilerie rusești în zona Bahmut.

Cu toate acestea, bloggeri ruși de război, au afirmat vineri că vânturile puternice din apropierea Bahmut și din vestul regiunii Zaporojie au împiedicat forțele rusești să folosească drone și artilerie în ultimele două zile.

Un blogger rus a spus că, deși ploaia ușoară permite forțelor rusești să efectueze recunoașteri aeriene în apropiere de Verbove (9 km est de Robotîne), terenul noroios face dificilă înaintarea infanteriei și a vehiculelor pe roți în vestul regiunii Zaporojie. El a adăugat că forțele rusești se pot deplasa doar cu vehicule cu șenile și că forțele ucrainene continuă să tragă intens cu artileria în ciuda condițiilor meteo nefavorabile din vestul regiunii Zaporojie.

12:36 Rusia a afirmat că monumentele dedicate soldaților sovietici „sunt în prezent distruse în unele țări din Europa de Est”.

Duminică, ea comemorează Ziua soldatului necunoscut, o zi instituită în memoria soldaților căzuți la datorie în Rusia și în străinătate.

„Din păcate, memoriale dedicate soldaților eliberatori sovietici sunt în prezent distruse în unele țări din Europa de Est, ca parte a unei campanii de falsificare a istoriei. Ministerul rus de Externe aduce aceste fapte revoltătoare în atenția publicului și lucrează activ pentru a conserva și restaura aceste monumente. Memoria celor care și-au sacrificat viața pentru viitorul nostru rămâne nemuritoare”, se spune într-o postare pe Telegram a ministerului condus de Serghei Lavrov.

Ucraina acuză că rușii au ucis doi soldați care se predaseră

12:10 VIDEO „Rusia a dovedit încă o dată că este o țară teroristă”: Ucraina acuză că doi soldați ai săi care se predaseră au fost executați cu sânge rece

11:29 Imagini postate de statul major ucrainean arată cât de dificile sunt condițiile în tranșee la acest moment:

11:15 Nu există informații oficiale ucrainene despre Mariinka, dar analistul militar Oleh Zhdanov a declarat că afirmațiile privind capturarea acesteia de către trupele rusești nu sunt adevărate.

„Admitem că acolo a existat un avans al armatei ruse. Dar părțile de sud-vest și nord-vest ale orașului se află sub controlul forțelor ucrainene”, a declarat Zhdanov într-o prezentare online.

Deepstate, un blog de război ucrainean neoficial, a citat militari ucraineni care au respins afirmația că forțele rusești și-ar fi asigurat controlul total asupra a ceea ce a fost cândva un oraș de 10.000 de locuitori.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio referire la Mariinka în rapoartele oficiale. (Reuters)

Noua estimare a pierderilor rusești

11:06Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării pune accentul pe sistemele antiaeriene folosite de ruși:

  • Eforturile Rusiei și Ucrainei de a depăși sistemele de apărare aeriană de la sol ale adversarului continuă să fie una dintre cele mai importante confruntări din acest război.
  • De partea rusă, sistemul de rachete sol-aer (SAM) cu rază scurtă de acțiune SA-15 Tor joacă un rol esențial și – în mare parte – eficient. Cu o rază maximă de acțiune de 15 km, SA-15 este operat de unitățile de apărare antiaeriană ale armatei ruse și este conceput pentru a proteja linia întâi a trupelor terestre.
  • Acest sistem este diferit de alte sisteme cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi SA-22 Pantsir, care sunt operate de forțele aerospațiale ruse și care protejează, de obicei, punctele de comandă, SAM-urile cu rază mai lungă de acțiune și bazele aeriene.
  • Acționând efectiv ca prima linie a elaboratei rețele de apărare antiaeriană a Rusiei din Ucraina, SA-15 este în prezent utilizat în special pentru a contracara operațiunile ucrainene cu drone.
  • Una dintre principalele limitări ale sistemului în războiul actual este probabil capacitatea de rezistență a echipei sale. Având repartizați doar trei operatori pentru fiecare sistem, menținerea unei stări de alertă ridicată pentru perioade îndelungate reprezintă, foarte probabil, un test extrem de dur pentru aceștia.

10:14 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 930 de soldați, 4 tancuri, 11 alte blindate de luptă, 8 piese de artilerie, 2 echipamente speciale și 22 diferite vehicule.

Lukașenko a plecat spre China

10:03 Alexandr Lukașenko a plecat duminică spre Beijing pentru discuții cu liderul chinez Xi Jinping, a anunțat presa de stat belarusă, aceasta fiind cea de-a doua deplasare în China a președintelui belarus din acest an.

Lukașenko, care, potrivit presei de stat chineze, a fost întâmpinat cu o salvă de tun și onoruri militare în timpul vizitei sale oficiale din 28 februarie – 2 martie, va efectua acum „o vizită de lucru”, a relatat agenția de presă de stat BelTA.

„Negocierile dintre șeful statului belarus și președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, vor avea loc la Beijing. Pe ordinea de zi se află chestiuni legate de comerț, economie, investiții și cooperare internațională”, a precizat BelTA.

09:38 Rusia a lansat 12 drone și o rachetă de croazieră asupra Ucrainei în cursul nopții, iar sistemele de apărare aeriană au distrus 10 drone înainte ca acestea să-și atingă țintele, au anunțat duminică forțele aeriene ale Kievului.

Racheta de croazieră nu a fost distrusă, dar nu și-a atins ținta, au spus forțele aeriene, fără a oferi mai multe detalii. Aceasta nu a precizat nici ce s-a întâmplat cu cele două drone care nu au fost distruse.

„10 din 12 este un scor perfect. Acestea sunt rezultate bune pe care le vedem în fiecare zi”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Yuriy Ihnat, la televiziunea națională.

Dronele Shahed se îndreptau spre nord-vestul Ucrainei, potrivit sursei citate. Cele mai multe au fost doborâte în regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei. (Reuters)

Rușii au redus asalturile asupra Avdiivka

09:05Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun, a declarat la televiziunea națională că atacurile rusești asupra Avdiivka s-au înjumătățit în ultimele 24 de ore, în mare parte ca urmare a pierderilor grele.

„Cocseria este controlată de forțele armate ucrainene. Forțele inamice încearcă să pătrundă înăuntru, dar suferă pierderi de trupe de infanterie și de echipamente”, a declarat Ștupun.

Luptele sunt în continuare intense, a spus el, într-o zonă adiacentă orașului, cunoscută sub numele de „zona industrială”. Cunoscutul blog rusesc de război Rybar a susținut că zona a căzut sub control rusesc.

Vitaliy Barabash, șeful administrației militare a orașului, a spus pentru postul de televiziune Channel 24 că Avdiivka „începe să arate ca Mariinka, o așezare care practic nu mai există. A fost rasă din temelii”. (Reuters)

08:49 Comisarul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, și avocatul poporului din Ucraina, Dmytro Lubinets, intenționează să efectueze mai multe vizite la prizonierii de război aflați în mâinile inamicului, a anunțat duminică agenția de presă rusă RIA.

„Personalul militar rus va fi vizitat pe teritoriul ucrainean. Personalul militar ucrainean va fi vizitat pe teritoriul rusesc. Vor avea loc mai multe astfel de vizite, avem un program”, a spus Moskalkova.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro