Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 670: „Oraș fantomă”, cucerit de ruși, anunță Șoigu. Armata ucraineană neagă / Kievul susține că a doborât 5 avioane rusești în ultimele zile / Ucrainenii au sărbătorit Crăciunul pe 25 decembrie, pentru prima dată în ultimul secol

HotNews.ro
Ucraina sărbătorreste Crăciunul pe 25 decembrie, Foto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia
Ucraina sărbătorreste Crăciunul pe 25 decembrie, Foto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia

​Ucraina a sărbătorit pentru prima dată Crăciunul pe 25 decembrie în loc de 7 ianuarie, după rit vechi, odată cu Rusia, pentru prima dată din 1917, o decizie simbolică prin care Volodimir Zelenski s-a distanţat într-o ţară aflată în război cu Moscova. „Toți sărbătorim Crăciunul împreună. La aceeași dată, ca o mare familie, ca o singură națiune, ca o singură țară unită”, a spus el, a spus Zelenski în mesajul de Crăciun.

Sinteza zilei:

  • Forțele ruse au obținut controlul total asupra orașului Mariinka, din estul Ucrainei, a declarat luni ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care l-a informat pe președintele Vladimir Putin.
  • Este pregătit Vladimir Putin pentru un armistițiu? Ce arată ultimele semnale transmise de Kremlin
  • Criticul Kremlinului Alexei Navalnîi, încarcerat, a fost localizat într-o colonie penală de lângă Cercul Arcitc, a confirmat purtătorul său de cuvânt, Kira Yarmysh.
  • Rusia a lansat în Ajunul Crăciunului 31 de drone și două rachete asupra Ucrainei, vizând în principal sudul țării, apărarea aeriană distrugând 28 de drone și ambele rachete, a anunțat luni armata ucraineană.
  • Luni, Rusia a acuzat țările occidentale că au stârnit tensiuni în Serbia, țară apropiată Moscovei, care a fost zguduită de proteste din cauza unor presupuse fraude la alegerile din 17 decembrie.
  • Rusia a anunțat luni că lucrătorii de urgență au stins un incendiu pe o navă de transport de mărfuri cu propulsie nucleară din epoca sovietică, iar compania de stat care administrează nava a declarat că nu au existat victime și nici o amenințare la adresa securității reactorului.
  • Membrii Uniunii Economice Eurasiatice conduse de Rusia au semnat un acord de liber schimb cu Iranul.
  • Prim-ministrul armean, Nikol Pashinyan, va efectua o vizită de două zile în Rusia, după ce a lipsit de la un summit din Kârgâzstan la care Putin a participat în octombrie.
  • Atacurile rusești asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei au ucis duminică cinci civili, au declarat oficialii ucraineni.
  • Propagandistul rus care cerea arderea copiilor ucraineni a fost otrăvit. „Am început să mă simt rău, apoi am leșinat”

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 670 – LIVE pe HotNews.ro:

08:15Un nou articol LIVE-TEXT cu ziua 671 de război a fost deschis aici.

23:18După ce cinci avioane rusești ar fi fost doborâte de Ucraina în săptămâna dinaintea Crăciunului, președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că fiecare pilot rus trebuie să „facă o alegere clară” dacă să continue să lupte în război, deoarece apărarea aeriană a Ucrainei „nu va face decât să devină mai puternică”.

Sistemul ucrainean de rachete antiaeriene a doborât un avion de vânătoare-bombardament Su-34 rusesc în apropierea orașului Mariupol, ocupat de Rusia, în regiunea Donețk, a anunțat duminică comandantul Forțelor Aeriene, Mykola Oleshchuk.

Forțele aeriene au confirmat, de asemenea, doborârea unui avion de luptă rusesc Su-30 deasupra Mării Negre în aceeași zi.

Alte trei bombiardiere Su-34 au fost doborâte pe frontul de sud, a anunțat vineri comandantul Forțelor Aeriene, Mykola Oleshchuk.

„Fiecare pilot rus trebuie să facă o alegere clară dacă va continua să participe la acest război”, a declarat Zelenski în discursul său de noapte.

„Apărarea noastră aeriană va deveni tot mai puternică, mai ales când vom primi sisteme suplimentare care au fost deja convenite și avioanele F-16”, a mai spus liderul de la Kiev.

22:08Fostul prezentator Russia Today Anton Krasovsky a fost spitalizat după ce s-a îmbolnăvit, a scris propagandistul pe canalul său de Telegram. Publicația ucraineană Hromadske a relatat ulterior că acesta a fost otrăvit, citând surse anonime din cadrul Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, condusă de Kirilo Budanov, notează The Kyiv Independent.

21:46 Statele Unite au salutat luni informațiile potrivit cărora politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, încarcerat, a fost localizat, dar au rămas „profund îngrijorate” cu privire la bunăstarea sa, a declarat Departamentul de Stat al SUA, potrivit Reuters.

21:31Forțele ucrainene au doborât luni o rachetă de croazieră rusă Kh-59 deasupra Kirvoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat Comandamentul Operațional de Est al Ucrainei într-un comunicat.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat că racheta de croazieră zbura în direcția Kirvoi Rog la ora locală 15:39.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, a confirmat ulterior pe Telegram că racheta a fost doborâtă.

19:21 Armata ucraineană neagă că Rusia a capturat Mariinka

Armata ucraineană a negat luni afirmațiile Rusiei potrivit cărora forțele sale ar fi capturat centrul regional Mariinka din estul Ucrainei, așa cum a anunțat anterior ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

„Nu este corect să vorbim despre confiscarea Mariinka”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Oleksandr Ștupun pentru televiziunea națională ucraineană.

„Forțele noastre se află în interiorul orașului”, a spus el

18:44Guvernul ucrainean a propus parlamentului denunțarea unui acord de liber schimb cu Belarus, care susține invazia Rusiei în Ucraina, începută în februarie 2022, a declarat luni ministrul cabinetului Taras Melnychuk, scrie Reuters.

Măsura de anulare a acordului a fost luată „în legătură cu o schimbare fundamentală a circumstanțelor…. implicarea Republicii Belarus în utilizarea ilegală a forței împotriva Ucrainei”, a declarat el pe Telegram.

Guvernul propune rezilierea acordului de liber schimb din decembrie 1992 și a două protocoale legate de tratat. După invazia Rusiei, Ucraina și-a suspendat relațiile comerciale cu Minskul.

Conform legislației ucrainene, acordurile interstatale trebuie reziliate de către parlament.

După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Belarus a rămas unul dintre principalii parteneri comerciali ai Ucrainei, furnizând cantități semnificative de combustibil și îngrășăminte Kievului.

17:44Forțele rusești își reduc activitatea aviatică și utilizarea bombelor cu „planare” după ce armata ucraineană a doborât trei bombardiere rusești Su-34, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Oficiali militari ucraineni au declarat că armata rusă și-a limitat loviturile aeriene în sudul Ucrainei.

Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a anunțat pe vineri că trupele sale au doborât trei avioane de vânătoare-bombardament supersonice rusești Su-34 pe frontul de sud.

Anterior, armata rusă intensificase utilizarea bombelor cu „planare” împotriva forțelor ucrainene de pe malul vestic al râului Nipru, parțial din cauza suprimării de către Ucraina a artileriei rusești cu rază lungă de acțiune în zonă, potrivit ISW.

Scăderea continuă a numărului de lovituri rusești cu bombe c „planare” în regiunea Herson ar putea reprezenta o oportunitate pentru forțele ucrainene de a opera mai liber în zonele de pe malul vestic și de a stabili o poziție mai sigură pe malul estic de unde să desfășoare operațiuni viitoare, dacă Înaltul Comandament ucrainean va alege acest lucru, se mai arată în evaluarea think-tank-ului american.

17:16Forțele ruse au obținut controlul total asupra orașului cdin estul Ucrainei, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, citat de agențiile de presă de stat, informează Reuters.

Cele mai multe relatări despre Mariinka, la sud-vest Donețk, aflat sub control rusesc, îl descriu ca pe un oraș fantomă, după ce cândva a găzduit 10.000 de persoane.

16:43Refugiații ucraineni din Marea Britanie cad adesea victime ale unor escrocherii țintite care implică vize false și promisiuni de sponsorizare a familiei, potrivit organizațiilor caritabile citate de presa britanică și The Kyiv Independent.

Organizațiile de caritate care sprijină refugiații ucraineni au declarat că au observat o creștere a cazurilor în care escrocii îi păcălesc pe ucraineni să plătească sute de lire sterline pentru documente de călătorie false.

Organizația caritabilă ucraineană Opora a declarat că primește săptămânal două-trei mesaje de la persoane aflate în astfel de situații. O altă organizație caritabilă, Settled, a declarat că numărul de cazuri variază între unul și cinci în fiecare săptămână.

Organizațiile caritabile îi îndeamnă pe ucraineni să verifice ofertele din partea familiilor gazdă, programând apeluri video și căutând informații oficiale despre programe.

Putin l-a trimis pe opozantul Alexei Navalnîi la Cercul Polar

15:44Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, încarcerat, a fost mutat într-o colonie penală într-o regiune arctică din nordul Rusiei, a declarat luni purtătoarea sa de cuvânt, după ce susținătorii au pierdut legătura cu el timp de mai bine de două săptămâni, informează Reuters.

14:29Membrii Uniunii Economice Eurasiatice conduse de Rusia au semnat un acord de liber schimb cu Iranul , a informat agenția de presă rusă Tass. Acordul va deveni permanent și va înlocui un pact temporar similar în vigoare din 2019, potrivit Reuters.

11:55Rusia a acuzat luni ţările occidentale că au provocat tensiuni în Serbia, țară prietenă cu Moscova, care a fost zguduită de protestele faţă de presupusa fraudă la alegerile organizate pe 17 decembrie.

10:21Rusia a lansat 31 de drone şi două rachete spre Ucraina în cursul nopţii, vizând în principal sudul ţării, însă forţele aeriene au reuşit să distrugă 28 de drone şi ambele rachete, a anunţat luni armata ucraineană, relatează Reuters.

„Ca rezultat al luptelor aeriene, Forţele aeriene ucrainene şi forţele de apărare au distrus 28 de drone Shahed în regiunile Odesa, Herson, Mikolaiv, Doneţk, Kirovograd şi Hmelnîţki”, au anunţat forţele aeriene ucrainene pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

10:19Este pregătit Vladimir Putin pentru un armistițiu? Ce arată ultimele semnale transmise de Kremlin

09:35Rusia are un avantaj faţă de Occident în privinţa producţiei de arme şi intenţionează să menţină rata de creştere mare, a declarat luni un ministru rus după ce atât Occidentul cât şi Rusia şi-au intensificat producţia de arme pentru războiul din Ucraina, relatează Reuters.

„Nu vreau să mă laud, dar pot să spun că am început să creştem şi am intensificat ritmul producţiei mai devreme decât ţările occidentale”, a declarat Denis Manturov, vicepremierul care supervizează producţia de arme, pentru agenţia de ştiri RIA.”O altă întrebare este cât de mult va dura cursa”, a spus Manturov, adăugând că planul de înarmare pentru 2025-2034 urmează a fi aprobat anul următor.

Sinteza ultimelor evenimente:

  • Atacurile rusești asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei au ucis duminică cinci civili, au declarat oficialii ucraineni. Poliția regională a declarat că trei persoane au murit în urma bombardării unui bloc de apartamente și a unei case în orașul Herson.
  • Fermierii polonezi au pus capăt blocajului uneia dintre punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina și Polonia, iar circulația camioanelor a fost complet restabilită, a anunțat serviciul de frontieră ucrainean . Șoferii au blocat mai multe treceri cu Ucraina din 6 noiembrie, cerând ca UE să reintroducă un sistem în baza căruia companiile ucrainene au nevoie de permise pentru a opera.
  • Creștinii ortodocși ucraineni au participat la slujbe duminică, când țara a sărbătorit pentru prima dată Crăciunul pe 25 decembrie, și nu pe rit vechi, pe 7 ianuarie, odată cu Rusia.„Toți ucrainenii sunt împreună”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj de Crăciun difuzat duminică seara. „Toți sărbătorim Crăciunul împreună. La aceeași dată, ca o mare familie, ca o singură națiune, ca o singură țară unită”, a spus el.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au doborât patru avioane militare ucrainene în ultimele 24 de ore – la doar două zile după ce Zelenski a declarat că Kievul a doborât trei avioane rusești . În mesajul său zilnic, ministerul rus al apărării a declarat că apărarea rusă a doborât trei avioane de vânătoare Su-27 și un bombardier tactic Su-24 în regiunile Zaporizhzhia și Dnipropetrovsk din sud-estul Ucrainei.
  • Sute de susținători ai lui Igor Girkin, un fost comandant al luptătorilor susținuți de ruși în Ucraina, s-au adunat duminică la Moscova pentru a-și susține cererea de a candida la președinție. Mai cunoscut sub pseudonimul său Igor Strelkov, Girkin a fost un lider cheie al luptătorilor separatiști din autoproclamata Republică Populară Donețk din estul Ucrainei în 2014. Naționalistul a criticat puternic strategia militară a Rusiei în Ucrain. El a fost reținut în iulie sub acuzație de extremism, după o serie de postări critice la adresa președintelui rus Vladimir Putin, despre care se așteaptă să câștige cu ușurință realegerea.
  • Rusia a lansat peste noapte 15 drone asupra Ucrainei, majoritatea în sudul țării, iar apărarea antiaeriană a distrus 14 dintre ele, a anunțat duminică armata ucraineană.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro