Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 712: Zelenski vrea să „reseteze” conducerea țării, va demite mai mulți oficiali de rang înalt / Candidatul anti-război la prezidențialele din Rusia, pe cale să fie descalificat / General german: Ucraina are nevoie de mai mulți soldați

HotNews.ro
Volodimir Zelenski și-a vizitat trupele din regiunea Zaporojie, Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia
Volodimir Zelenski și-a vizitat trupele din regiunea Zaporojie, Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Volodimir Zelenski a spus că ia în considerare o „resetare” pentru a înlocui mai mulți oficiali de rang înalt, declarația venind în contextul unor speculații persistente că îl va înlocui pe comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi. „Când vorbesc despre schimbare, am în vedere ceva serios care nu se referă la o singură persoană, ci la direcția conducerii țării. Este o chestiune legată de oamenii care vor conduce Ucraina. Este necesară o resetare, mă refer la o înlocuire a unui număr de lideri de stat, nu numai în sectorul armatei”, a declarat Zelenski pentru televiziunea italiană de stat RAI.

07:23Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Volodimir Zelenski, în mesajul de luni seară: „Ucraina are nevoie de forţă, energie proaspătă şi leadership. Trebuie să facem tot ce putem în acest an, chiar mai mult decât este posibil”
  • Reuters: Unii soldaţi ucraineni sunt îngrijoraţi de posibila demitere a şefului armatei
  • Péter Szijjártó: „Eeste foarte ușor să fii pro-ucrainean la Bruxelles și Washington, dar încearcă la Moscova!”
  • Reluarea ajutorului american pentru Ucraina ar putea fi blocată pe termen nedefinit: Aleșii republicani resping furios acordul încheiat în Senat
  • America si Ucraina. O discuție între Alexandru Gussi și Armand Goșu
  • Conducerea Ucrainei încearcă să dea startul unei campanii de mobilizare pentru a reface efectivele militare în 2024
  • Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat despre Rusia că este o ţară care „nu funcţionează după principii de drept” şi care desconsideră decizii internaţionale. El a precizat că bucăţile de drone căzute în Delta Dunării, pe teritoriul României, au fost de origine rusească.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 712 – LIVE pe HotNews.ro:

01:36Armatorii greci abandonează comerțul cu petrol rusesc

Armatorii greci abandonează comerțul cu țiței rusesc după o intensificare a sancțiunilor SUA care îi vizează pe traderi și companiile de navigație care transportă petrol din Rusia.

Numărul navelor cisternă deținute de armatori greci care transportau țiței rusesc a ajuns la doar opt în ianuarie, după cum arată datele de urmărire a navelor prelucrate de Bloomberg. Este un număr în scădere față de cele peste 40 de nave cât au fost în luna mai și față de cele circa 20 de nave cât au fost în aproape toată a doua jumătate a anului trecut.

01:07Volodimir Zelenski, în mesajul de luni seară: „Ucraina are nevoie de forţă, energie proaspătă şi leadership. Trebuie să facem tot ce putem în acest an, chiar mai mult decât este posibil”

Preşedintele Volodimir Zelenski pare că pregăteşte populaţia pentru preconizata demitere a comandantului armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, el insistând în discursul său video de luni că ţară are nevoie de „forţă, energie proaspătă şi leadership”, pentru că Ucraina trebuie să câştige războiul cel târziu până la sfârşitul anului.

00:55Péter Szijjártó: „E ușor să fii pro-ucrainean la Bruxelles și Washington, dar încearcă la Moscova!”

A devenit foarte clar că acești bani pe care îi trimitem acum ucrainenilor vor servi funcționării statului însuși, acoperind cheltuielile sociale și de altă natură, nu transporturile de arme. Aceasta a fost foarte, foarte important pentru noi, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat televiziunii publice flamande, potrivit ziarului maghiar Nepszava.

„Este foarte ușor să fii pro-ucrainean aici, la Bruxelles, în birourile frumoase din Washington, dar încearcă la Moscova! Am fost acolo și am participat la Săptămâna rusă a Energiei de la Mosocova, erau aproximativ 1.000 de oameni în sală. Am stat acolo lângă vicepremierul Rusiei și șefii celor mai mari companii energetice din Rusia, și acolo am declarat deschis că noi condamnăm războiul și am dori ca acest război să se încheie. Așadar, este ușor să fii pro-Ucraina aici printre aliați, dar încearcă la Moscova!”, a spus ministrul ungar.

23:55Reuters: Unii soldaţi ucraineni sunt îngrijoraţi de posibila demitere a şefului armatei

În timp ce preşedintele Ucrainei pare pregătit să îl demită pe şeful forţelor sale armate, Valeri Zalujnîi, unii soldaţi care luptă împotriva Rusiei pe frontul de est sunt sceptici, dar spun că depinde mult şi de persoana cu care ar putea fi înlocuit, relatează Reuters într-un reportaj.

Conducerea Ucrainei încearcă să dea startul unei campanii de mobilizare

23:31Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat despre Rusia că este o ţară care „nu funcţionează după principii de drept” şi care desconsideră decizii internaţionale. El a precizat că bucăţile de drone căzute în Delta Dunării, pe teritoriul României, au fost de origine rusească.

Întrebat luni seară, la postul Euronews, ce risc reprezintă Rusia pentru România, Angel Tîlvăr a răspuns că Rusia este o ţară care merită atenţia tuturor din punct de vedere militar.

„România se revendică, aşa cum spuneam, la un sistem de valori. Facem parte din Uniunea Europeană. UE este bazată pe valori, este bazată pe stabilitate, pe predictibilitate, iar România are aceste atribute la acest moment şi Rusia dovedeşte că nu pune mare preţ pe dreptul internaţional. Nu uitaţi că au intrat peste un stat suveran. Rusia este o ţară care nu funcţionează după principii de drept şi care desconsideră decizii internaţionale. Este o ţară care merită atenţia tuturor din punct de vedere inclusiv militar”, a declarat Angel Tîlvăr la Euronews România. (News.ro)

23:08Conducerea Ucrainei încearcă să dea startul unei campanii de mobilizare pentru a reface efectivele militare în 2024.

Guvernul a înaintat un nou proiect de lege privind mobilizarea către parlamentul ucrainean la 30 ianuarie, la mai mult de două săptămâni după ce și-a retras versiunea inițială, controversată.

În comparație cu legislația actuală, noul proiect introduce o perioadă de serviciu fixă (36 de luni), după care un soldat poate fi demobilizat; o vârstă minimă mai coborâtă pentru recrutare (25 de ani în loc de 27 de ani); și restricții suplimentare care pot fi impuse pentru recruții convocați care nu se prezintă la centrele de recrutare.

22:31America si Ucraina. O discuție între Alexandru Gussi și Armand Goșu

Contributors.ro propune o discuție despre o temă importantă a acestor zile: pachetul financiar pentru Ucraina blocat din octombrie în Congresul SUA. Urmează un vot în Senat, apoi discuția va fi reluată în Camera Reprezentanților, unde, judecând după primele reacții ale republicanilor, sunt șanse mici ca acest acord să fie votat. E ultima șansă pentru Ucraina?

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell e „în drum spre Kiev”

21:56În Letonia, un candidat ucrainean la alegerile europene

Ivanna Volochii, o ucraineancă în vârstă de 42 de ani cu dublă cetățenie, este „încântată” că a fost selectată pentru a conduce lista partidului leton de centru și pro-european „Pentru!” la viitoarele alegeri europarlamentare din iunie.

Ivanna Volochii, care lucrează de 14 ani pentru instituțiile europene, este în prezent coordonator al rețelelor sociale pentru grupul Renew din Parlamentul European, din care face parte „Pentru!”. Ea intenționează să își ia un concediu fără plată în luna mai pentru a-și desfășura campania.

21:19 Şeful diplomaţiei europene face o vizită la Kiev

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a anunţat luni presa, la Varşovia, că este „în drum spre Kiev” şi a declarat că Uniunea trebuie să susţină Ucraina prin toate mijloacele.

Vizita de acum este a patra pe care o face Borrell în Ucraina de la începutul conflictului declanşat de agresiunea rusă.Aceasta are loc în contextul unor eforturi sporite ale comunităţii internaţionale de a reface stocurile de arme de care dispun ucrainenii în luptă cu invadatorii ruşi, la aproape doi ani de la începutul războiului, scrie AFP.

„Nu e doar o chestiune de timp. E o chestiune de cantitate şi calitate a livrărilor noastre. Şi este sigur că trebuie să facem mai mult şi mai repede, pentru că Ucraina trebuie să învingă”, a insistat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

20:27Ambasadorul rus în Franța, convocat luni la sediul diplomației franceze din Paris după moartea a doi voluntari francezi după un atac rusesc în Ucraina, a denunțat în timpul întâlnirii „implicarea” tot mai mare a Parisului în conflict, a precizat ambasada rusă, potrivit AFP.

„Ambasadorul a subliniat (…) iresponsabilitatea și pericolul implicării crescânde a Parisului în conflictul ucrainean”, a afirmat ambasada rusă într-un comunicat publicat pe Telegram.

Ajutorul SUA pentru Ucraina ar putea fi blocat pe termen nedefinit

19:55Autoritățile interzic accesul lucrătorilor umanitari străini în anumite zone din regiunea Herson după ce cetățeni francezi au fost uciși într-un atac rusesc.

Voluntarilor străini, lucrătorilor din ONG-uri și personalului ambasadelor li se interzice intrarea în anumite părți din regiunea Herson fără permisiunea autorităților, după ce doi cetățeni francezi au fost uciși într-un atac rusesc la 1 februarie, a anunțat Administrația militară din regiunea Herson, potrivit Kyiv Independent.

Cei doi voluntari francezi au fost uciși atunci când forțele rusești au atacat Berislav, un oraș situat la 65 de km de centrul administrativ al regiunii, Herson, care este frecvent lovit de atacurile ruse.

19:37Ungaria: Deputații din Fidesz, partidul lui Viktor Orban, au boicotat sesiunea parlamentară convocată pentru ratificarea aderării Suediei la NATO. Procedura a suferit astfel o nouă amânare.

19:05 Reluarea ajutorului american pentru Ucraina ar putea fi blocată pe termen nedefinit: Aleșii republicani resping furios acordul încheiat în Senat

Reluarea asistenței militare americane pentru Ucraina ar putea fi amânată pe termen nedefinit după ce liderii republicani din Camera Reprezentanților au criticat dur compromisul la care au ajuns colegii lor din Senat cu legiuitorii Partidului Democrat. Ajutorul militar pentru Ucraina stă blocat în Congresul american din luna octombrie.

18:51Ofițer bulgar, presupus spion rus, arestat chiar în sediul Direcției de Combatere a Crimei Organizate / Anchete pentru spionaj anunțate cu mare zgomot la Sofia și trecute apoi sub tăcere

Ce spun rușii pe internet despre alegerile prezidențiale din martie

17:38Ministrul polonez al apărării a devenit luni cel mai nou oficial din Europa care a avertizat că țara sa trebuie trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia.

17:29 „Sincer, Putin ar câștiga alegeri democratice în aproape în orice țară din Europa” – rușii, pe internet, despre alegerile prezidențiale, între adorație și ironie anonimă

​​Alegerilor prezidențiale din Rusia, care vor avea loc în martie, reprezintă unul dintre cele mai importante subiecte dezbătute de ruși pe rețelele sociale. Corespondenta HotNews.ro a urmărit canalele de Telegram, Youtube și unele site-urile pentru a vedea cum se raportează oamenii la acest „scrutin prezidențial” de ochii lumii.

16:56 O delegație din Portugalia, din care au făcut parte ministrul portughez de externe, João Cravinho, și ministrul educației, João Costa, a sosit luni la Kiev pentru a reitera sprijinul Portugaliei pentru reconstrucția Ucrainei, relatează The Guardian.

UE se pregăteşte să impună Rusiei un nou pachet de sancţiuni

16:27 Procurorul care conduce ancheta din Suedia privind exploziile de la gazoductul Nord Stream din Marea Baltică în 2022 intenționează să anunțe o decizie în această săptămână: dacă va renunța la caz, dacă va depune acuzații sau dacă va cere ca cineva să fie reținut, a informat luni biroul său.

Rămâne disputat cine a comis atacurile din septembrie 2022 asupra conductelor de gaze naturale Nord Stream 1 și Nord Stream 2 din Marea Baltică, care fac legătura între Rusia și Germania.

Multe guverne europene au suspectat Rusia, în timp ce Vladimir Putin a dat vina pe SUA și aliații săi. Ucraina a negat vehement orice legătură cu atacurile. (The Guardian)

15:54UE se pregăteşte să impună Rusiei un nou pachet de sancţiuni, înaintea împlinirii a doi ani de la declanşarea invaziei ruse din Ucraina, afirmă luni dpa.

Conform unor informaţii obţinute de agenţia citată, sancţiunile vor fi extinse semnificativ, incluzând peste 200 de persoane şi organizaţii cărora li se vor bloca activele din UE. Totodată, vor fi vizate mai multe companii care contribuie la dezvoltarea militară şi tehnologică a Rusiei sau la consolidarea apărării şi securităţii acestei ţări.

15:49Olanda va livra încă șase avioane de vânătoare F-16 Ucrainei, ridicând numărul total de avioane de luptă pe care s-a angajat să le livreze la 30, a declarat luni ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren.

„Olanda pregătește șase avioane de luptă F-16 suplimentare pentru a fi livrate Ucrainei”, a anunțat Ollongren într-o postare pe platforma de socializare X. „Superioritatea aeriană a Ucrainei este esențială pentru a contracara agresiunea rusă”, a adăugat ea.

Patru oameni uciși de bombardamente rusești în Herson

15:38 Unii soldați din estul Ucrainei spun că nu vor avea de ales decât să lupte până când războiul se va termina, în ciuda încercărilor guvernului de la Kiev de a mobiliza mai mulți militari pentru a-i înlocui pe cei care servesc perioade lungi de timp pe front, inclusiv un proiect prin care să fie demobilizați cei care au luptat timp de trei ani.

„Treizeci și șase de luni este o mare bucată de viață, dar ce poți face? Trebuie să lupți cu inamicul”, a spus un pilot de drone în vârstă de 51 de ani, al cărui nume de cod este „Mac”. „Personal, nu mă pot imagina demobilizat și trăind o viață civilă în timp ce războiul continuă. Voi rămâne până când vom câștiga”, a adăugat soldatul din batalionul de drone al Brigăzii 92 de Asalt Separat.

Comandantul batalionului, Iurii Fedorenko, a declarat că este nevoie de mai multe trupe pentru a permite în special trupelor de asalt să se retragă pe poziții mai îndepărtate de front pentru a se recupera și a fi înlocuite de unități proaspete.

Dar și el a pus la îndoială ideea de a fi lăsat la vatră după trei ani: „Să nu ne păcălim unii pe alții, acest lucru nu se va întâmpla”. (Reuters)

15:24 Tirurile de artilerie rusești asupra orașului Herson din sudul Ucrainei au ucis luni patru persoane și au rănit cel puțin o altă persoană, au declarat oficialii locali.

Herson și zonele învecinate sunt supuse în mod regulat bombardamentelor rusești, confruntându-se cu numeroase alerte aeriene pe parcursul unei. Forțele ruse trag către Herson din teritoriul ocupat pe malul estic al Niprului.

O înregistrare video de la fața locului, difuzată de biroul procurorului regional, arată o mașină complet arsă care a luat foc după o explozie, iar în interior au fost găsite două cadavre, au declarat autoritățile locale. O femeie în vârstă de 66 de ani aflată în spațiu deschis în timpul atacului a fost de asemenea ucisă, iar un alt bărbat a murit la spital din cauza rănilor suferite, au precizat procurorii pe Telegram.

Klitschko critică ideea demiterii lui Zalujnîi

14:47 Primarul Kievului, Vitalii Klitschko, a criticat posibilitatea demiterii lui Valerii Zalujnîi, popularul comandant-șef al armatei ucrainene, afirmând că datorită conducerii generalului „mulți ucraineni au cu adevărat încredere în forțele armate”.

„Astăzi este un moment în care politica ar putea prevala asupra rațiunii și intereselor țării”, a declarat Klitschko pe rețelele de socializare.

Primarul capitalei ucrainene a fost un critic vocal al lui Zelenski. La rândul său, președinția a acuzat biroul lui Klitschko de ineficiență, scrie The Guardian.

14:32 Un moment de reculegere va avea loc, pe 26 februarie, în plenul Camerei Deputaţilor, la împlinirea a doi ani de la invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, a decis luni Biroul Permanent al forului legislativ.

Ambasada Ucrainei în România arată într-o solicitare către conducerea Camerei Deputaţilor că în data de 24 februarie 2024 se implinesc doi ani de la lansarea războiului neprovocat pe scară largă al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

„În acest sens, precum şi ca o manifestare de solidaritate fermă cu poporul ucrainean, partea ucraineană se adresează către partea română cu propunerea de a se alătura altor state din lume prin comemorarea cetăţenilor Ucrainei omorâţi în război, printr-un minut naţional de reculegere la cea mai apropiată de data menţionată şedinţă a Parlamentului României, precum şi arborarea drapelului ucrainean în faţa Parlamentului României, în data de 24 februarie şi prin iluminarea acestei clădiri în culorile drapelului”, arată Ambasada în solicitare.

Fidesz cere premierului suedez să vină în Ungaria

14:09 Ministerul britanic al apărării spune, evaluarea sa de astăzi, că este puțin probabil ca obiectivul de venituri planificat de Rusia pentru 2024 să fie atins, așa cum este detaliat în planul bugetar al țării.

„Probabil că guvernul rus va trebui să ia în considerare alte măsuri politice pentru a-și finanța cheltuielile planificate. Guvernul rus are planuri ambițioase de creștere a cheltuielilor cu 26% în 2024.

Acest lucru se bazează pe așteptările optimiste de creștere a veniturilor cu 22%, veniturile din petrol și gaze urmând să crească cu aproape 25%. Probabil ca guvernul să fie nevoit să își reducă contribuțiile la Fondul național de avuție și să majoreze impozitele și datoriile interne pentru a-și finanța cheltuielile planificate”, scrie sursa citată.

Ministerul britanic a adăugat că aceste politici vor avea probabil un impact negativ asupra economiei rusești pe termen mediu și lung, prin menținerea presiunilor inflaționiste și sau de limitare a creșterii viitoare.

14:01Ungaria: Fidesz spune că parlamentul va ratifica aderarea Suediei la NATO, dar premierul Kristersson trebuie să treacă mai întâi pe la Budapesta.

Acest lucru înseamnă că este puțin probabil ca parlamentarii Fidesz să participe luni la ședința extraordinară a parlamentului, convocată de opoziție pentru a aproba aderarea Suediei la NATO, iar ratificarea va fi amânată și mai mult.

SBU a descoperit o rețea de spionaj inamică

13:54Rusia a convocat-o pe ambasadoarea Israelului la Moscova pentru discuții după ce ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat, printre altele, că „israelienii nici măcar nu ar trebui să dea impresia că pot face astăzi orice vor pentru că au suferit în cel de-al Doilea Război Mondial”, amintește Reuters.

13:29 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a destructurat o reţea de spionaj rusă care opera în trei regiuni ale ţării, aproape de linia frontului, şi transmitea informaţii despre industria militară ucraineană, ale cărei facilităţi au fost vizate de atacuri aeriene ruseşti în ultimele săptămâni, potrivit EFE.

Unul dintre membrii grupului, a explicat SBU într-un comunicat, era un inginer care lucra pentru o companie din sectorul de apărare în oraşul Zaporojie, în apropierea frontului de sud-est. Acest agent rus „a divulgat Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) informaţii despre repararea de material militar” de către compania sa, menţionează SBU în comunicat.

Alţi membri ai reţelei de agenţi ruşi destructurate în Ucraina transmiteau informaţii despre localizarea trupelor ucrainene pe fronturile din Zaporojie (sud) şi Doneţk (est) şi despre aprovizionarea armatei cu vehicule din regiunea Odesa (sud). În cadrul operaţiunii, SBU a arestat simultan cinci spioni în aceste trei regiuni.

Un alt obiectiv al grupului era de a localiza depozitele de muniţie şi combustibil ale armatei ucrainene pentru a transmite apoi informaţii Rusiei despre locul lor de amplasare, potrivit SBU. (Agerpres)

Georgia ar fi capturat o bombă trimisă de Ucraina spre Rusia

13:15Georgia spune că a capturat o încărcătură cu explozibili ce provenea din Odesa și avea ca destinație orașul rus Voronej / Bomba ar fi trecut și prin România

12:48 Kremlinul nu a dorit să comenteze luni informațiile potrivit cărora prezentatorul TV american Tucker Carlson se află în Rusia pentru a-i lua un interviu lui Vladimir Putin.

12:04 Ministerul de Externe al Rusiei o va convoca pe ambasadoarea israeliană Simona Halperin din cauza „comentariilor inacceptabile” pe care aceasta le-a făcut într-un interviu, a anunțat luni agenția de presă TASS.

Potrivit ministerului, Halperin a denaturat poziția Rusiei în materie de politică externă în interviul acordat cotidianului rus Kommersant, publicat duminică. Ministerul a descris comentariile ei drept „un debut extrem de nereușit” al misiunii sale diplomatice, care a început în decembrie anul trecut.

În interviu, Halperin l-a criticat pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov pentru că a minimalizat importanța Holocaustului și a afirmat că Rusia este prea prietenoasă cu gruparea islamistă palestiniană Hamas.

Nou avertisment rusesc privind activele sale sechestrate

11:56 Kremlinul a avertizat luni Occidentul că orice încercare de a folosi activele rusești înghețate ca garanție pentru a strânge fonduri pentru Ucraina ar fi ilegală și ar submina întregul sistem economic global, transmite Reuters.

Dmitri Peskov a făcut aceste declarații după un articol publicat de Bloomberg, potrivit căruia țările G7 iau în considerare posibilitatea de a folosi activele rusești înghețate ca garanție pentru a strânge fonduri pentru Ucraina.

11:34 Kremlinul a refuzat luni să spună dacă președintele rus Vladimir Putin va acorda sau nu un interviu jurnalistului american Tucker Carlson.

„Mulți jurnaliști străini vin în Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre informațiile potrivit cărora Carlson s-ar afla în Rusia. „Nu avem nimic de anunțat în ceea ce privește interviurile acordate de președinte presei străine”, a adăugat el.

Candidatul anti-război la prezidențialele din Rusia, pe cale să fie descalificat

11:02 Candidatul anti-război la alegerile prezidențiale din Rusia, Boris Nadejdin, a declarat luni că un grup de lucru al Comisiei Electorale Centrale din Rusia a constatat că 15% din semnăturile susținătorilor pe care le-a depus pentru a-și susține candidatura la alegeri nu sunt valide.

Această cifră, dacă se confirmă, este de trei ori mai mare decât rata de eroare permisă și ar oferi motive pentru ca comisia să îl descalifice pe Nadejdin să candideze împotriva președintelui Vladimir Putin în martie.

Comisia va lua o decizie finală în această privință miercuri, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Nadejdin. Nadezhdin a precizat pe Telegram că va face apel la Curtea Supremă dacă comisia va refuza să îl înregistreze. (Reuters)

10:18 Cel mai important purtător de cuvânt al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, a declarat luni că este prea devreme pentru a spune dacă Coreea de Nord a dobândit capacitatea tehnologică de a lansa un atac cu rachete de croazieră dotate cu arme nucleare.

„Se pare că Coreea de Nord încearcă să dobândească tehnologie pentru a efectua un atac cu rachete de croazieră echipate cu arme nucleare. Este necesară o analiză atentă pentru a vedea dacă a obținut această tehnologie”, a spus Hayashi într-o conferință de presă obișnuită, potrivit Reuters.

Declarația vine în contextul în care unii oficiali occidentali sunt îngrijorați că Rusia, care a primit de la regimul Kim Jong Un rachete, muniție și alte tipuri de armament, ar oferi în schimb tehnologie de vârf în domeniul rachetelor.

General german: Ucraina are nevoie de mai mulți soldați

10:03General german: „Ucraina va trebui cu siguranţă să mobilizeze mai mulţi soldaţi”.

Pentru a avea succes în respingerea atacurilor ruseşti pe front, Ucraina trebuie să recruteze mai mulţi soldaţi, consideră generalul de brigadă al Bundeswehr-ului german, Christian Freuding.

09:50 Rubla rusă a atins luni dimineață un minim al ultimelor aproape trei săptămâni în raport cu dolarul, în contextul în care piața aștepta ca Ministerul de Finanțe să anunțe intervențiile valutare pe piața internă pentru luna următoare.

La ora 07:16 GMT (09:16 în România), rubla era cu 0,1% mai slabă față de dolar, la 91,17 unități pentru un USD, după ce atinsese anterior 91,40, cel mai slab nivel de după 16 ianuarie. Rubla era stabilă la 98,28 unități pentru un euro și pierduse 0,2% față de yuan, până la nivelul de 12,64.

Ministerul de Finanțe a trecut la vânzarea de valută străină luna trecută, după ce veniturile din energie din decembrie au fost mai mici decât se așteptau. Vânzările de valută tind să susțină rubla. (Reuters)

Franța îl convoacă pe ambasadorul rus din cauza Zaharovei

09:33 Franța îl va convoca luni pe ambasadorul Rusiei după moartea a doi lucrători umanitari francezi în urma unei lovituri rusești în Ucraina și după ceea ce Parisul a declarat că a fost o intensificare a dezinformării rusești, a declarat Reuters o sursă diplomatică franceză.

Doi lucrători umanitari voluntari francezi au fost uciși și alți trei au fost răniți în urma unui atac cu dronă rusească în regiunea Herson din sudul Ucrainei, la 1 februarie, în ceea ce ministrul de externe Stephane Sejourne a descris drept un act de „barbarie”.

„Franța își va reitera condamnarea atacurilor rusești. Ea va denunța, de asemenea, o recrudescență a dezinformării care vizează Franța”, a declarat sursa diplomatică.

09:13 Un elicopter Mi-8 aparținând Ministerului rus al Situațiilor de Urgență s-a prăbușit într-un lac din regiunea Karelia, în nordul țării, toți cei trei membri ai echipajului aflați la bord au murit, au anunțat luni autoritățile.

„Aparatul efectua un zbor de antrenament. Elicopterul era pilotat de un echipaj experimentat, cu mii de ore de zbor”, a precizat ministerul pe Telegram.

Epava elicopterului, care a dispărut de pe radare duminică seara târziu, a fost găsită la o adâncime de 50 m, la 11 km de malul lacului Onega, al doilea lac ca mărime din Europa. (Reuters)

„Google-ul Rusiei” este luat din mâinile occidentalilor

08:49„Google-ul Rusiei” este preluat din mâinile occidentalilor de investitori ruși: „Discount obligatoriu de cel puțin 50% față de valoarea corectă”

08:26Evaluarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 810 soldați, 5 tancuri, 4 alte blindate, 18 tunuri, 1 sistem antiaerian, 19 diferite vehicule și 7 echipamente speciale.

Coreea de Sud l-a convocat pe ambasadorul rus din cauza Zaharovei

08:07 Coreea de Sud l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul Rusiei la Seul, Georgy Zinoviev, pentru a protesta față de remarcile „grosolane și ignorante”, după ce Ministerul de Externe al Moscovei a acuzat Seulul că este parțial responsabil pentru tensiunile tot mai mari din peninsula coreeană.

Ministerul de Externe de la Seul i-a transmis lui Zinoviev că este „profund regretabil faptul că partea rusă a susținut necondiționat Coreea de Nord, închizând ochii la adevăr” și „a criticat declarațiile liderului sud-coreean într-un limbaj extrem de lipsit de respect”. Astfel de acțiuni ale Moscovei „nu fac decât să agraveze și mai mult relațiile dintre Coreea de Sud și Rusia”, a adăugat el.

Ministerul sud-coreean calificase anterior declarațiile făcute de purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, drept „grosolane, ignorante și părtinitoare, sub nivelul cerut de un purtător de cuvânt al ministerului de externe al unei țări”. (AFP)

07:41Concentrările de rezerve rusești din întreaga Ucraină corespund în mare măsură priorităților Moscovei de-a lungul frontului, dar nu sunt neapărat un indicator al viitoarelor operațiuni rusești, scrie Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare.

Analistul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a declarat că forțele rusești au în prezent 17 regimente, 16 batalioane și două detașamente tactice de nivel regiment-batalion în rezervă. Mashovets a spus că există un total de aproximativ 60.000-62.000 de militari ruși în unitățile de rezervă, dar forțele Moscovei au echipat cu arme și echipamente doar aproximativ 20.000 de rezerviști.

El a afirmat că rezervele rusești sunt concentrate în cel mai mare număr în zona operațională a Grupării de Forțe Sudice, urmată de Gruparea de Forțe de Vest, Gruparea de Forțe Dnepr, Gruparea de Forțe Zaporojie, Gruparea de Forțe de Est și Gruparea de Forțe Centrală.

Gruparea de Forțe Sudică este responsabilă de direcțiile Bahmut și Avdiivka, iar Mashovets a remarcat că o concentrare de rezerve în această zonă corespunde cu sectoarele în care forțele rusești își concentrează eforturile ofensive. Mashovets a observat că nu este surprinzător faptul că Gruparea de forțe Dnepr – care operează în regiunea ocupată Herson – are al treilea cel mai mare număr de rezerve, având în vedere că forțele ruse ar putea fi îngrijorate de o amenințare ucraineană pe malul estic al Niprului.

Ce avere spune că are Vladimir Putin

07:27 Senatul american a prezentat duminică un proiect de lege bipartizan de 118 miliarde de dolari pentru securitatea frontierelor, care ar oferi, de asemenea, asistență Ucrainei și Israelului, dar s-a lovit imediat de opoziția Camerei Reprezentanților.

„Îndemn Congresul să se reunească și să adopte rapid acest acord bipartizan”, a declarat președintele Joe Biden, care a lăudat și măsurile privind migrația din proiectul de lege, a cărui negociere a durat luni de zile.

Cu toate acestea, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat că proiectul va fi „mort la sosire” dacă va ajunge în camera sa. „Acest proiect de lege este chiar mai rău decât ne așteptam și nu va fi nici pe departe în măsură să pună capăt catastrofei de la graniță pe care președintele a creat-o”, a afirmat el într-un comunicat postat pe X. (Reuters)

05:37Ce avere are Vladimir Putin? / Declarația financiară (dubioasă) a președintelui rus.

Liderul de la Kremlin susține că a câștigat aproape 700.000 de euro în ultimii șase ani și că are doar un apartament, în timp ce revista „Forbes” îi estimează averea la aproximativ 200 de miliarde de euro, scrie L’Express.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro