Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 753: ​Putin a obținut un nou mandat de președinte / Zeci de persoane, arestate în Rusia pentru acțiuni de protest / Șase rafinării rusești, atacate de drone într-o săptămână / 8 regiuni rusești, vizate de lovituri ucrainene în ultima zi a alegerilor prezidenţiale

HotNews.ro
Soldați ucraineni, Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia
Soldați ucraineni, Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Vladimir Putin a câștigat, din nou, alegerile prezidențiale din Rusia, deși rușii au organizat astăzi un protest împotriva liderului de neclintit de la Kremlin. Moscova susține că ucrainenii continuă să bombardeze orașul Belgorod, aflat la graniță. Un atac rusesc cu rachetă asupra portului Nikolaev, la Marea Neagră, duminică, a ucis un bărbat și a rănit opt ​​persoane.

07:31Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 753 – LIVE pe HotNews.ro:

23:13Vladimir Putin a spus în discursul său că victoria sa va permite țării să devină mai puternică și mai eficientă, în timp ce susținătorii săi îi scandau numele, potrivit televiziunii de stat.

Prezența la vot la nivel național a fost de 74,22%

22:44 Văduva lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalania, le-a mulţumit, duminică seară, printr-un mesaj postat pe X, tuturor celor care au fost alături de ea în ziua alegerilor din Rusia, precizând că lupta va continua.

„Mulţumesc foarte mult oamenilor minunaţi, cei mai buni, care au stat alături de mine astăzi, de la ora 12.00, timp de şase ore întregi, cot la cot, la coadă la secţia de votare. Vă mulţumesc că aţi venit, că aţi plâns, că aţi râs. Vă mulţumesc că aţi strigat la nesfârşit „Iulia, suntem cu tine” şi „Navalnîi” şi că mi-aţi spus că v-am redat speranţa. De fapt, desigur, este invers – voi sunteţi cei care îmi daţi speranţa că nu totul este în zadar, că vom continua să luptăm. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi ieşit în fiecare oraş din întreaga lume. Sunteţi sprijinul şi sprijinul meu. Vă iubesc pe toţi foarte mult”, a notat vădua lui Navalnîi pe X, potrivit News.ro.

21:23 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a salutat duminică „victoria răsunătoare” a lui Vladimir Putinla alegerile prezidențiale din Rusia, în timp ce televiziunea de stat a evidențiat „sprijinul colosal” de care se bucură liderul Kremlinului care ar strânge mai mult de 87% din voturi

21:09 Un bombardament ucrainean a ucis duminică un oficial al comisiei electorale în orașul Berdiansk, controlat de Rusia, a informat agenția de știri de stat TASS, citând Ministerul Afacerilor Interne.

20:35 „Dictatorul rus simulează alte alegeri”, spune Zelenski, după ce Putin a obținut un nou mandat/ Reacții internaționale

Putin a obținut un nou mandat de șase ani ca președinte

20: 10 Vladimir Putin și-a asigurat duminică un nou mandat după ce a obținut potrivit primelor rezultate oficiale 87,97% din voturi, într-un scrutin întins pe durata a trei zile.

19:40 Prezența la vot la alegerile prezidențiale din Federația Rusă în a treia zi de vot era la ora 20.24, ora Moscovei, de 73,33%, potrivit Ria Novosti.

19:06 Cel puțin șase persoane au fost rănite într-un atac rusesc cu rachete asupra orașului-port Nikolaev, la Marea Neagră, duminică, au declarat oficiali ucraineni în ultima zi a alegerilor prezidențiale din Rusia, relatează Reuters.

„Poliția a găsit o fată rănită, cu răni de schije, căreia i s-a acordat primul ajutor la fața locului și a fost dusă la spital”, a declarat Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei pe canalul său Telegram.

18:50 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut antrenamente sporite şi mai multe arme pentru a respinge atacurile Ucrainei asupra flotei Mării Negre, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, relatează Kyiv Independent.

18:20 Prezența totală la vot la alegerile prezidențiale din Rusia, ținând cont de votul electronic la distanță, era de 70,81% la ora 15:45, ora Moscovei, a declarat Ella Pamfilova, președintele Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse.

Mii de ruși și-au anulat votul în semn de protest față de Putin, la alegerile prezidențiale

18:15 Mii de oameni s-au prezentat duminică la secțiile de votare din toată Rusia pentru a lua parte la ceea ce opoziția anti-Kremlin a declarat că este un protest politic pașnic, dar simbolic, împotriva realegerii președintelui Vladimir Putin. Astfel, unii au ales să își anuleze votul transmițându-i liderului de la Kremlin tot felul de mesaje și „dedicații”

17:35 Zeci de ruși s-au adunat duminică la mormântul lui Alexei Navalnîi de la Moscova pentru a-și exprima simbolic votul pentru regretatul politician al opoziției în ultima zi a alegerilor prezidențiale din Rusia, au arătat imaginile TV, relatează Reuters.

17:24 Regiunea transnistreană ar fi fost atacată militar, în după-amiaza zilei de astăzi, 17 martie, scrie presa locală. Potrivit canalului de Telegram „Pervîi Pridnivstrovskii”, o unitate militară de la Tiraspol ar fi fost atacată cu drone kamikaze, scrie NewsMaker.md.

16:55 Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, a participat duminică la Berlin la protestul „Amiază împotriva lui Putin”, relatează Reuters.

16:34 Cel puțin 74 de persoane au fost arestate în Rusia pentru că au desfășurat diverse acțiuni de protest în timpul alegerilor prezidențiale care vizează realegerea lui Vladimir Putin în fruntea țării, a anunțat duminică organizația OVD-Info, potrivit AFP.

16:00 Ministerul rus al Apărării susține că Forțele sale au doborât un elicopter militar ucrainean Mi-8 care se îndrepta către regiunea Belgorod din Rusia, relatează Reuters.

Ministerul spunea că elicopterul a fost doborât în ​​regiunea Sumî din Ucraina.

15:56 Forțele ucrainene au ucis duminică un bărbat și au rănit alți 11 oameni prin bombardarea regiunii Belgorod din Rusia, a declarat guvernatorul regional Viacheslav Gladkov, relatează Reuters.

Gladkov a declarat duminică mai devreme că o tânără de 16 ani a fost ucisă în regiunea de graniță, după ce un obuz ucrainean i-a luat foc casa.

15:37 Dronele ucrainene de atac cu rază lungă de acțiune lansate de serviciul de securitate internă SBU au lovit 12 rafinării rusești de la începutul războiului, a declarat duminică o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene pentru Reuters.

14:14 Adevăratul motiv pentru care Germania nu transferă rachete Taurus Ucrainei. Detalii secrete, scurse în presă

13:53 Peste 50 de ruși reținuți în ultima zi a alegerilor. Cozi mari în Rusia și la misiunile diplomatice ruse din lume.

13:18 Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forțele Moscovei au capturat satul Mirne din regiunea ucraineană Zaporojie, potrivit agenției Interfax, citată de Reuters.

Ambasadorul Rusiei la București, convocat la MAE

13:10 Un membru al unei comisii electorale din Moscova care purta un tricou cu numele lui Navalnîi a fost reținut

12:30 Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti Valeri Kuzmin a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), fiindu-i transmisă nemulţumirea profundă a părţii române cu privire la „maniera deformată, trunchiată şi neconformă” în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federaţiei Ruse, teme importante, „cu relevanţă bilaterală, care îşi au originea în trecutul istoric”, potrivit News.ro.

11:52 VIDEO Un bărbat mascat a încercat să incendieze secția de votare de la Ambasada Rusiei din Chișinău: „Nu vreau să fie ales un fascist!

11:38 Forțele armate ucrainene ar putea epuiza stocurile de proiectile pentru sistemele de apărare aeriană până la sfârșitul lunii martie, au declarat mai mulți oficiali ucraineni pentru The Washington Post, citat de The Moscow Times, publicație rusă independetă, declarată „agent străin” de Moscova.

11:05 Restricțiile de zbor au fost ridicate pe aeroporturile din Moscova, au anunțat duminică autoritățile ruse, potrivit Reuters.

Restricțiile au fost introduse duminică dimineața, după ce apărarea aeriană a doborât cinci drone ucrainene în apropierea capitalei ruse.

Traficul rutier a fost restricționat temporar pe podul lui Putin

10:40 Traficul a fost reluat duminică pe podul care leagă Crimeea de Rusia continentală, au anunțat autoritățile ruse, la mai puțin de o jumătate de oră după ce a fost suspendat, transmite Reuters.

Autoritățile nu au precizat care a fost cauza suspendării.

10:35 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat duminică Marinei din Marea Neagră să consolideze protecția instalațiilor sale și să efectueze exerciții regulate privind modul de respingere a atacurilor asupra navelor sale, a relatat agenția de presă Interfax, preluată de Reuters.

Șoigu a vizitat duminică centrul de comandă al marinei, a precizat agenția. Marina rusă din Marea Neagră a fost supusă unor atacuri frecvente din partea forțelor ucrainene.

10:30 Comitetul Internațional Olimpic (CIO) va permite doar câtorva sportivi din Rusia și Belarus să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris (cu restricții stricte), ca urmare a sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina, iar vicepreședintele forului a vorbit despre câți sunt cei care ar accepta să concureze ca „neutri”, scrie Reuters.

10:03 VIDEO Opt regiuni rusești, atacate de zeci de drone și rachete ucrainene. Incendiu la o rafinărie, trafic aerian perturbat la Moscova

09:25 O fată de 16 ani a fost ucisă duminică în regiunea rusă Belgorod, după ce un obuz lansat din Ucraina i-a incendiat casa, susține guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, citat de Reuters.

Atac amplu în Rusia în a treia zi a alegerilor prezidențiale

09:20 În Rusia se desfăşoară duminică a treia şi ultima zi a alegerilor prezidenţiale, la care au participat deja peste jumătate din cei 112 milioane de ruşi cu drept de vot, informează EFE. Opoziţia îşi menţine apelul numit „Amiază fără Putin”, care constă în a merge duminică la uşile secţiilor de votare la orele locale 12:00 pentru a-şi arăta respingerea faţă de şeful de la Kremlin, notează Agerpres.

09:03 Două drone ucrainene au atacat duminică o secție de votare din partea controlată de Rusia a regiunii ucrainene Zaporojie, a declarat oficialul instalat de Moscova, Vladimir Rogov, transmite Reuters.

Atacul a incendiat clădirea, dar nu a provocat victime, a precizat acesta pe Telegram.

08:54 Forțele rusești au doborât duminică 12 rachete lansate din Ucraina spre regiunea rusă Belgorod, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, informează Reuters.

08:44Reprezentații Ambasadei Rusiei din București au reacționat duminică după ce cu o zi în urmă un rucsac abandonat pe bulevardul Kiseleff în apropierea misiunii diplomatice a pus în alertă autorițile din Capitală, însă ulterior alarma s-a dovedit a fi falsă.

08:17Operaţiuni la sol în Ucraina efectuate de trupe occidentale ar putea fi necesare „la un moment dat”, a reafirmat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu publicat sâmbătă seara de Le Parisien, relatează AFP și Agerpres.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

–––––-

Cele mai importante informații de sâmbătă privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro