Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 816: Atacuri sângeroase ale rușilor în Harkov, civili uciși / Ucraina spune că a distrus o navă rusească / Șase drone au lovit o rafinărie din Krasnodar / Rușii intensifică eforturile de cucerire a Ceasiv Iar

HotNews.ro
Soldat ucrainean în tranșee, Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia
Soldat ucrainean în tranșee, Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Ucraina a desfășurat în noaptea de sâmbătă spre duminică un atac aerian masiv către mai multe ținte din Crimeea și de pe teritoriul rusesc, lovind cu șase drone o rafinărie din Krasnodar și raportând că au distrus o navă a flotei ruse de la Marea Neagră. Rușii nu au dat informații despre pagubele produse de atac, afirmând doar că au doborât azi-noapte 9 rachete de fabricație americană ATACMS și 60 de drone ucrainene în Crimeea și regiunile ruse Belgorod și Krasnodar.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 816 – LIVE pe HotNews.ro:

23:53Noi atacuri de tip „double tap” comise de ruși în Ucraina. Au bombardat un parc de lângă Harkov. Cel puţin 11 morţi și numeroși răniți

„Nu erau soldaţi aici. Era duminică, oamenii au venit aici pentru a se odihni, copii urmau să fie aici, femei însărcinate, odihnindu-se, încercând să trăiască normal”, a declarat Yaroslav Trofimko, inspector de poliţie la poliţia locală.

20:37O diminuare a ajutorului pentru Ucraina, considerată de 40% dintre germani drept soluţie pentru criza bugetară (sondaj)

Un procent de 40% dintre cetăţenii germani chestionaţi într-un sondaj au sugerat reducerea finanţării destinate susţinerii Ucrainei în războiul cu Rusia printre soluţiile pentru bugetul Germaniei, ţară unde o prevedere constituţională limitează marja de manevră a guvernului federal de se îndatora, scrie duminică ziarul Bild.

Atacuri sângeroase ale rușilor în Harkov, civili uciși

15:56Guvernul britanic consideră că alianța tot mai strânsă dintre Rusia și China reprezintă o amenințare la adresa națiunilor occidentale și a îndemnat țările europene să sporească ajutorul militar pentru Ucraina.

„Aceasta este o amenințare directă la adresa modului nostru de viață”, a declarat secretarul apărării, Grant Shapps, într-un interviu la Sky News, vorbind despre influența tot mai mare în lume a Rusiei și Chinei.

„Dacă ne prețuim libertatea și ne prețuim democrația, trebuie să fim îngrijorați de faptul că se asociază una cu alta”, a adăugat el. (Bloomberg)

15:22 Loviturile rusești au ucis duminică cel puțin 10 persoane, printre care o femeie însărcinată, și au rănit alte 25 în două atacuri separate în regiunea ucraineană Harkov, au declarat oficiali locali.

Prima lovitură de duminică a ucis cinci persoane și a rănit 16 într-o zonă de recreere de lângă Harkov, în timp ce alte cinci persoane au fost ucise și nouă rănite mai târziu în cursul zilei în două sate din districtul Kupiansk.

Guvernatorul local Oleh Syniehubov a declarat că forțele rusești au bombardat două sate din district cu un lansator multiplu de rachete autopropulsat.

În orașul Harkov, primarul Ihor Terehov a oferit un bilanț al morților și răniților: „Exploziile auzite la Harkov în jurul prânzului au avut loc într-o suburbie. Două rachete rusești au lovit un centru de recreere unde oamenii se relaxau, omorând 5 persoane și rănind alte 16”. (Reuters)

Atac și asupra aerodromului rusesc Kushchevskaya

14:26 Ucrainenii continuă să folosească cu succes drone-kamikaze de mici dimensiuni contra trupelor ruse. Un nou clip postat pe rețelele de socializare arată cum o astfel de dronă lovește din lateral un tanc T-80, provocând imediat o detonare catastrofală a muniției din blindatul rusesc.

14:17 Drone ale Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au atacat azi-noapte aerodromul militar Kushchevskaya și rafinăria petrolieră Slavyansk din Rusia, au spus surse din SBU pentru Ukrainska Pravda.

SBU a colaborat cu Forțele ucrainene de sisteme fără pilot ale Forțelor Armate ale Ucrainei pentru a ataca aerodromul cu drone.

Zeci de avioane diferite care atacau pozițiile ucrainene de pe linia frontului erau staționate la acest aerodrom: Su-34, Su-25, Su-27, Su-27, MiG-29, a precizat sursa SBU.

Luni va avea loc o nouă reuniune în format Ramstein

13:28 Ministerul rus al apărării susține că forțele sale antiaeriene au doborât în ultimele 24 de ore 103 drone și 12 rachete ATACMS ucrainene.

Anterior, același minister transmisese că peste-noapte a doborât 9 ATACMS și 60 de drone în Crimeea și regiuneile Belgorod și Krasnodar.

13:12 Următoarea reuniune în format Ramstein al Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG) va avea loc la 20 mai, scrie Kyiv Independent.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și președintele Statului Major Întrunit, Charles Brown, vor reprezenta Departamentul american al apărării.

Aceasta va fi cea de-a 22-a reuniune a grupului de la înființarea sa în aprilie 2022. La reuniune vor participa miniștrii apărării și șefi de stat major din aproape 50 de țări pentru a continua să coordoneze sprijinul militar pentru Ucraina.

Ucraina spune că a distrus o navă rusească

12:56 Lovituri aeriene rusești au ucis duminică cel puțin patru persoane și au rănit alte opt în orașul ucrainean Harkov din nord-estul Ucrainei au declarat oficiali locali.

„Ocupanții au atacat zona în care locuitorii locali se odihneau”, a declarat guvernatorul din Harkov, Oleh Syniehubov, pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit Reuters.

Corespondenții Reuters aflați la locul loviturii au văzut o zonă de recreere distrusă în urma a ceea ce salvatorii de la fața locului au declarat că a fost o explozie puternică, urmată de o a doua lovitură, de tip „double tap”, aproximativ 15 minute mai târziu.

12:02 „Încă o zi neagră pentru marina rusă”: Ucrainenii anunță că au lovit o navă din Flota Mării Negre.

Forțele ucrainene au distrus în noaptea de sâmbătă spre duminică o navă din Clasa Natya a flotei rusești de pe Marea Neagră, a anunțat ministerul apărării de la Kiev

Șase drone au lovit o rafinărie din Rusia

11:10 Ucraina nu intenționează să limiteze duminică furnizarea de energie către consumatori, dar va menține importuri semnificative de electricitate, a transmis Ministerul ucrainean al Energiei, potrivit Reuters.

„Nu sunt planificate restricții pentru astăzi, dar ministerul le cere consumatorilor să consume electricitate într-un mod economic și responsabil. Acest lucru este important pentru echilibrarea sistemului energetic și stabilizarea aprovizionării cu energie”, a precizat ministerul.

Se estimează că importurile vor scădea duminică la 13.159 de megawați oră (MWh), de la 20.411 MWh sâmbătă și 22.489 MWh vineri.

10:41 VIDEO Șase drone ucrainene au lovit o rafinărie rusească din Krasnodar. Șase drone au căzut în incinta unei rafinării de petrol din Slavyansk, în regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei, în cadrul unui atac de amploare lansat în timpul nopții de Ucraina.

Noua estimare a pierderilor rusești

10:07 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de sâmbătă: 1210 soldați, 16 tancuri, 35 de alte blindate de luptă, 48 de tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 82 diferite vehicule și 2 echipamente speciale.

Ucrainenii spun că au doborât azi-noapte 37 de Shahed, rușii că au anihilat 9 ATACMS și 60 de drone

09:40 Ministerul rus de externe a afirmat pe Telegram că azi-noapte a anihilat 9 rachete de fabricație americană ATACMS și 60 de drone lansate de ucraineni.

Potrivit Moscovei, 9 ATACMS și o dronă au fost distruse de antiaeriana din peninsula Crimeea, 3 drone deasupra regiunii ruse Belgorod și 57 de drone au fost interceptate deasupra regiunii ruse Krasnodar.

08:46 Forțele aeriene ucrainene au transmis că rușii au atacat azi-noapte cu 37 de drone Shahed, lansate din regiunile Primorsko-Akhtarsk și Kursk din Federația Rusă.

„Unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ucrainene și unitățile de război electronic au fost implicate în respingerea atacului aerian inamic.

Ca urmare a luptei aeriene, toate cele 37 Shahed au fost doborâte în regiunile Kiev, Odesa, NIkolaev, Sumî, Viniția, Jigtomir, Cherkasî și Herson”, au spus forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Rușii intensifică eforturile de cucerire a Ceasiv Iar

08:39 Forțele rusești și-au intensificat recent efortul de a cuceri orașul Ceasiv Iar, important din punct de vedere operațional, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Trupele rusești încearcă să exploateze modul în care operațiunile ofensive rusești din nordul regiunii Harkov și operațiunile ofensive în curs de desfășurare în estul Ucrainei au generat o presiune mai mare asupra forțelor ucrainene la nivelul întregului teatru de operații.

Cucerirea de către ruși a orașului Ceasiv Iar ar fi semnificativă din punct de vedere operațional, deoarece ar oferi forțelor rusești poziții favorabile pentru a lansa operațiuni ofensive ulterioare împotriva orașelor Kostyantynivka și Druzhkivka, orașe care formează porțiunea sudică a unei centuri defensive ucrainene care reprezintă coloana vertebrală a apărării Ucrainei în regiunea Donețk, notează ISW.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro