Sari direct la conținut

Războiul din Ucraina are repercusiuni și în zona Arctică / Anunțul făcut de Marea Britanie

HotNews.ro
Soldati NATO in zona Arctica, Foto: Planetpix / Alamy / Profimedia Images
Soldati NATO in zona Arctica, Foto: Planetpix / Alamy / Profimedia Images

Marea Britanie intenționează să își întărească prezența militară în zona Arctică din cauza îngrijorărilor statelor membre ale NATO privind acțiunile beligerante ale Rusiei, relatează Reuters.

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a anunțat marți că țara sa se va angaja unei „integrări mai profunde și interoperabilității cu țări precum Norvegia” pentru a proteja mai bine apele Atlanticului de Nord.

„Vom avea un grup de pușcași marini permanent activ în zona nordică”, a precizat el, adăugând că forța va fi transferată probabil prin rotație între Norvegia, Suedia, Finlanda și alte zone din regiune.

Wallace a făcut anunțul în timpul vizitării unui exercițiu NATO din zona Arctică a Norvegiei la care au participat 30.000 de militari.

Norvegia, un stat membru NATO, are o graniță comună cu Rusia în zona Arctică.

Acțiunile Rusiei provoacă îngrijorări în zona Arctică

„Strategia noastră Arctică ne angajează la mai multe antrenamente și lucrat împreună”, a mai spus ministrul britanic, adăugând că „ambiția noastră este îndrăzneață și ne vom asigura că suntem aici pentru a răspunde dacă ni se cere asta”.

Ministrul norvegian al Apărării Odd Roger Enoksen a salutat anunțul, afirmând că „ne dorim o activitate sporită a aliaților în nord”.

Deși tensiunile în zona Arctică au fost scăzute în ultimii ani, liderii norvegieni au devenit îngrijorați că o confruntare între NATO și Rusia ar putea ajunge și în această regiune în care ambele tabere și-au sporit prezența militară recent.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat în noiembrie 2020 că Marea Britanie își va majora cu 10% cheltuielile pe Apărare, urmând să aibe cel mai mare buget militar de după încheierea Războiului Rece.

Urmărește ultimele evoluții din a 34-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro