Sari direct la conținut

Reacții după uciderea celor șase ostatici. Biden: „Liderii Hamas vor plăti pentru aceste crime”. Kamala Harris: „Hamas este o organizație teroristă malefică”

HotNews.ro
Joe Biden și Benjamin Netanyahu, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Joe Biden și Benjamin Netanyahu, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică că Israelul nu va avea liniște până când nu îi va prinde pe cei responsabili de uciderea a șase ostatici ale căror corpuri au fost recuperate în timpul nopții de armata israeliană, potrivit Reuters. Reacții dure de condamnare au venit și din SUA de la președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris.

Într-o declarație de presă, Netanyahu a afirmat că Israelul s-a angajat să ajungă la un acord pentru eliberarea ostaticilor rămași și asigurarea securității Israelului, dar o înțelegere nu poate fi făcută cu cei care îi ucid.

„Oricine ucide ostatici – nu dorește un acord”, a declarat Netanyahu.

Trupele israeliene au început să caute ieri într-un complex de tuneluri din Rafah până când i-au găsit pe ostatici uciși după-amiază. Peste noapte, corpurile lor au fost extrase din Gaza și aduse în Israel pentru identificare, relatează Times of Israel.

Ostaticii au fost identificați ca Hersh Goldberg-Polin (23 de ani), Eden Yerushalmi (24 de ani), Ori Danino (25 de ani), Alex Lubnov (32 de ani), Carmel Gat (40 de ani) și Almog Sarusi (25 de ani).

Potrivit armatei israeliene, cei șase au fost uciși de Hamas cu puțin timp înainte de a fi găsiți de trupe, probabil cu o zi sau două.

Purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că cei șase au fost „uciși cu brutalitate” de Hamas cu puțin timp înainte de sosirea trupelor – posibil doar cu o zi sau două înainte de a fi găsiți.

„Conform unei evaluări inițiale… ei au fost uciși cu brutalitate de teroriștii Hamas cu puțin timp înainte să ajungem la ei. Au fost răpiți vii în dimineața zilei de 7 octombrie de către gruparea teroristă Hamas”, a declarat Hagari în cadrul unei conferințe de presă.

„Corpurile lor au fost găsite în timpul luptelor din Rafah, într-un tunel, la aproximativ un kilometru distanță de tunelul din care l-am salvat pe Farhan al-Qadi în urmă cu câteva zile”, a mai spus el.

Reacția SUA

Președintele american Joe Biden s-a declarat „devastat și indignat” de moartea ostaticilor, în special de cea a dublului cetățean israelian și american Goldberg-Polin

„Este pe cât de tragic, pe atât de reprobabil. Nu faceți nicio greșeală, liderii Hamas vor plăti pentru aceste crime. Și vom continua să lucrăm non-stop pentru a ajunge la un acord care să asigure eliberarea ostaticilor rămași”, a spus el.

Vicepreședintele și candidatul la președinție al SUA Kamala Harris și-a exprimat condoleanțele față de familia Goldberg-Polin și a reiterat că Hamas are acum „și mai mult sânge american pe mâini”.

„Hamas este o organizație teroristă malefică. Cu aceste crime, Hamas are și mai mult sânge american pe mâini”, a declarat Kamala Harris.

Câti ostatici mai sunt în Gaza

Potrivit Times of Israel, 97 dintre cei 251 de ostatici răpiți de Hamas pe 7 octombrie se află în prezent în Gaza, inclusiv cadavrele a cel puțin 33 de ostatici decedați.

Hamas a eliberat 105 civili în timpul unui armistițiu de o săptămână la sfârșitul lunii noiembrie, iar patru ostatici au fost eliberați înainte de acesta. Opt ostatici au fost salvați de trupe în viață, iar cadavrele a 37 de ostatici au fost, de asemenea, recuperate, inclusiv trei uciși din greșeală de armata israeliană după ce au evadat din captivitate.

Hamas deține, de asemenea, doi civili israelieni care au intrat în Fâșie în 2014 și 2015, precum și trupurile a doi soldați ai forțelor de apărare israeliene care au fost uciși în 2014.

INTERVIURILE HotNews.ro