Sari direct la conținut

Reacția Chinei după ce SUA, Marea Britanie și Australia au anunțat că vor boicota diplomatic Olimpiada: ”Vor trebui să plătească prețul pentru acțiunile lor”

HotNews.ro
JO Beijing 2022, Foto: GK Images / Alamy / Alamy / Profimedia
JO Beijing 2022, Foto: GK Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Australia, Marea Britanie și Statele Unite vor plăti un preț pentru „acțiunile lor greșite” după ce au decis să nu trimită delegații guvernamentale la Jocurile Olimpice de iarnă din februarie de la Beijing, a transmis joi ministerul chinez de externe, potrivit Reuters.

Statele Unite au fost primele care au anunțat un boicot spunând luni că oficialii guvernului său nu vor participa la Jocurile din 4-20 februarie din cauza „atrocităților” comise de China în domeniul drepturilor omului.

„Statele Unite, Marea Britanie și Australia au folosit platforma Jocurilor Olimpice pentru manipulare politică”, a declarat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

„Ei vor trebui să plătească prețul pentru acțiunile lor greșite”, a declarat el într-o conferință de presă.

Relațiile dintre Beijing și Washington s-au deteriorat brusc sub fostul președinte american Donald Trump, iar administrația Biden a menținut presiunea asupra Chinei.

Dezacordurile s-au axat pe diverse probleme, inclusiv comerțul, originea coronavirusului și pretențiile maritime ale Chinei în Marea Chinei de Sud.

Situația din Xinjiang, acuzată de țările occidentale

Premierul australian Scott Morrison a declarat anterior că decizia sa de a nu trimite oficiali la Olimpiadă a fost luată în contextul eforturilor sale pentru redeschiderea canalelor diplomatice cu China pentru a discuta despre drepturile omului în regiunea Xinjiang și despre măsurile Chinei contra importurilor australiene.

China a negat orice acțiuni greșite în Xinjiang, unde locuiește minoritatea musulmană uigură, și a declarat că acuzațiile privind abuzurile au fost inventate.

Miercuri, Camera Reprezentanților din SUA a adoptat o lege pentru a interzice importurile din Xinjiang din cauza preocupărilor legate de munca forțată, una dintre cele trei măsuri susținute cu o majoritate covârșitoare, în contextul în care Washingtonul ripostează împotriva tratamentului aplicat de Beijing comunității uigure.

„China se opune cu fermitate acestei măsuri”, a declarat Gao Feng, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului, referindu-se la acțiunea americană.

„Statele Unite ar trebui să înceteze imediat acțiunile sale greșite. Vom lua măsurile necesare pentru a proteja în mod hotărât drepturile și interesele legitime ale Chinei”, a declarat Gao.

Referințe:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro