Sari direct la conținut

Reacția Kremlinului la condamnarea la moarte a doi combatanți britanici capturați de ruși în estul Ucrainei

HotNews.ro
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Kremlinul este „sigur” că liderii separatiști pro-ruși din Donbas ar fi dispuși să asculte un apel al Marii Britanii cu privire la soarta celor doi britanici condamnați la moarte după ce au luptat de partea ucraineană în regiunea Donbas, fiind apoi luați prizonieri, conform The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut marți că Londra nu a contactat Moscova în legătură cu această problemă.

Un tribunal din Republica Populară Donețk (RPD) separatistă din estul Ucrainei i-a condamnat săptămâna trecută pe britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner și pe marocanul Brahim Saadoun, declarând că s-au făcut vinovați de „activități mercenare”.

Marea Britanie s-a declarat „profund îngrijorată” după anunțul privind condamnarea la moarte a celor doi combatanți britanici de către separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

„Suntem evident profund îngrijorați de acest lucru. Am spus în mod repetat că prizonierii de război nu trebuie exploatați în scopuri politice”, a afirmat un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson, în timp ce șefa diplomației britanice Liz Truss a denunțat un „simulacru de judecată, fără nicio legitimitate”.

„Continuăm să facem tot ce putem pentru a-i sprijini”, a mai afirmat Liz Truss, într-un mesaj postat pe Twitter.

Britanicii capturați au fost prezentați pe 18 aprilie de Rossiya 24, când cei doi i-au cerut premierului britanic Boris Johnson să îi ajute să se întoarcă acasă în schimbul eliberării politicianului pro-rus Viktor Medvedciuk de către ucraineni.

Atât Pinner cât și Aslin au luptat de partea ucrainenilor în Mariupol.

După invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârşitul lunii februarie, prima agresiune de acest gen în Europa împotriva unui stat suveran după cel de-al Doilea Război Mondial, voluntari din mai multe ţări s-au alăturat forţelor armate ucrainene pentru a lupta împotriva invadatorilor ruşi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro