Sari direct la conținut

Reacția lui Zelenski după ce Putin a spus din nou că acesta este președinte „ilegitim”

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Ca reacție la remarcile liderului rus Vladimir Putin cu privire la presupusa „ilegitimitate” a președinției lui Zelenski, pe fondul războiului, președintele ucrainean a afirmat că Putin este singura persoană care-l recunoaște pe actualul „președinte” rus ca fiind legitim, relatează Ukrainska Pravda.

  • „Poporul ucrainean este singurul care poate recunoaște legitimitatea președintelui Zelenski. Poporul ucrainean și-a făcut alegerea și sunt recunoscător pentru sprijinul acordat. Oamenii noștri sunt liberi. Sincer să fiu, luptăm tocmai pentru asta.
  • Legitimitatea tovarășului Putin este recunoscută doar de însuși tovarășul Putin. Doar Putin îl alege pe Putin. Rușii sunt peisajul, cu un singur interpret pe scenă”, a spus Zelenski.

Reacția lui Zelenski vine după ce vineri la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Putin a spus că „o analiză sumară a constituției Ucrainei arată că actualele autorități ucrainene și-au pierdut legitimitatea” și că „se pare că avem de-a face cu uzurparea puterii”.

Legea din Ucraina prevede că mandatul de președinte nu poate depăși o durată de cinci ani, dar președintele rămâne în funcție până la numirea unui succesor, iar cum în prezent este în vigoare legea marțială decretată după ce Rusia a invadat țara, alegerile pentru un succesor au fost amânate. Acest lucru a fost rapid preluat de politicienii și propaganda rusă care au marșat pe idee că Ucraina are un președinte „ilegitim”, însă decizia Kievului de a nu a organiza alegeri în plin război este considerată ca fiind corectă și de aliații occidentali.

Nu este prima oară când Putinm, care a fost reales în martie pentru un nou mandat de şase ani la conducerea Rusiei cu un scor post-sovietic record, a vorbit despre „ilegimitatea” lui Zelenski în funcția de președinte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro