Sari direct la conținut

Reacția statului român după ce BBC a dezvăluit că Marea Britanie le-a spus migranților de pe o insulă militară că poate să îi mute în România

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Cătălin Predoiu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu și Cătălin Predoiu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La nivelul Ministerul Afacerilor Interne, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a migranților blocați de ani de zile într-o tabără pe o insulă militară a Regatului Unit și a SUA din Oceanul Indian, a transmis MAI într-o reacție după dezvăluirile făcute de publicația britanică BBC

BBC relata că migranții prezenți la baza Diego Garcia o mutare temporară în România, pentru 6 luni, într-un „centru sigur” al Națiunilor Unite.

„Referitor la acest caz, până la această oră, la nivelul instituției noastre, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a acestora”, a replicat Ministerul de Interne de la București.

Instituția amintește că, în afara celor 6 centre regionale, în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări funcționează Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara (CTU), devenit operațional odată cu intrarea în vigoare a Acordului dintre Guvernul României, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) şi Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională şi relocarea ulterioară a acestora.

La acest centru se realizează evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora, pentru o perioadă de maximum 6 luni.

În cadrul procedurii de relocare, IGI solicită verificări din partea structurilor cu atribuții pe linia securității naționale, iar ulterior se comunică răspunsul către UNHCR, cu privire la persoanele acceptate.

De la intrarea în vigoare a Acordului Tripartit, UNHCR a solicitat accesul pe teritoriul României pentru 5.436 de persoane, dintre care 5.029 au primit acordul pentru a fi evacuate în centrul de la Timișoara.

MAI subliniază că niciuna dintre persoanele evacuate în CTU nu a rămas pe teritoriul României, fiind relocate în alte state.

INTERVIURILE HotNews.ro