Sari direct la conținut

Reacții puternice în Franța după ce o fată de 12 ani a fost ținta unui viol antisemit lângă Paris

HotNews.ro
Emmanuel Macron , Foto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images
Emmanuel Macron , Foto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images

Emmanuel Macron a denunţat miercuri, în cadrul Consiliului de miniştri, „flagelul antisemitismului” după ce o adolescentă de origine evreiască a fost violată în apropiere de Paris, preşedintele francez cerând ca în şcoli să se discute despre rasism şi antisemitism, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Şeful statului a rostit „cuvinte solemne şi grave despre flagelul antisemitismului”, în cursul ședinței Consiliului de miniştri, a indicat anturajul său.

Preşedintele Macron a „cerut ministrului” educaţiei naţionale, Nicole Belloubet, „ca în zilele următoare să poată fi organizat un timp de discuţii în şcoli pe tema luptei împotriva rasismului şi antisemitismului, pentru ca discursul urii purtător de consecinţe grave să nu se infiltreze” în instituţiile de învăţământ.

Reacţiile politice s-au înmulţit în plină campanie pentru alegerile legislative din 30 iunie şi 7 iulie, după inculparea şi încarcerarea marţi a doi adolescenţi de 13 ani pentru viol în grup, ameninţări cu moartea, insulte şi violenţe de natură antisemită împotriva unei adolescente de 12 ani.

Potrivit parchetului din Nanterre, localitate aflată la vest de Paris, un al treilea suspect, de asemenea minor, a fost plasat sub statutul intermediar de martor asistat şi a fost pus sub acuzare pentru celelalte infracţiuni care fac obiectul anchetei.

Reacții politice în Franța după un viol care a indignat națiunea

Liderul partidului de extrema stângă LFI, Jean-Luc Melenchon, acuzat periodic de oponenţii săi de remarci ambigue asupra antisemitismului, a denunţat pe X un act motivat de „rasismul antisemit”.

De cealaltă parte a eşichierului politic francez, Marine Le Pen, personalitate marcantă a partidului de extrema dreaptă Adunarea Naţională (Rassemblement national /RN/), pe care l-a condus până acum doi ani, situat în fruntea sondajelor înaintea alegerilor anticipate, a evocat pe aceeaşi platformă o „stigmatizare a evreilor de luni de zile de către extrema stângă”.

Incidentul a fost dezvăluit de adolescentă sâmbătă seara. Potrivit unei surse din poliţie, minora a spus că a fost abordată de trei adolescenţi şi târâtă într-o magazie în timp ce se afla într-un parc din apropierea casei sale cu un prieten.

„Nimeni nu poate fi exonerat”, spune rabinul-șef al Franței

Violul în grup al adolescentei de 12 ani, însoţit de remarci antisemite, a provocat un val de indignare în Franţa, electrizând miercuri campania scurtă pentru alegerile legislative, extrema dreaptă deplângând „stigmatizarea evreilor” de către „extrema stângă” prin „instrumentalizarea conflictului israeliano-palestinian”, notează AFP.

Fapta a provocat o emoţie puternică în cadrul comunităţii evreieşti din Franţa pe fundalul recrudescenţei actelor antisemite.

În cadrul comunităţii evreieşti din Franţa, cea mai importantă din Europa, preşedintele Consistoriului Central, Elie Korchia, a denunţat „o crimă sexuală sordidă şi ignobilă”, în timp ce rabinul-şef al Franţei, Haim Korsia, a afirmat că „nimeni nu poate fi exonerat în faţa acestei creşteri de antisemitism fără precedent”.

Consiliul reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa (Crif) şi-a exprimat „emoţia imensă” faţă de un „caz extrem de îngrijorător”.

INTERVIURILE HotNews.ro