Recompensa pentru informații legate de jaful din Olanda a ajuns la 250.000 de euro. Ce l-a determinat pe antreprenorul olandez să majoreze suma

Recompensa pentru un pont care să conducă la găsirea de către autorităţi a operelor de artă din România furate din Muzeul Drents a fost majorată la 250.000 de euro. Acest lucru a fost anunţat miercuri de antreprenorul olandez Alex van Breemen, care locuieşte în Bucureşti, şi oferă o recompensă pentru recuperarea Coifului de la Coţofeneşti şi a trei brăţări de aur, potrivit site-ului nltimes.nl, citat de News.ro.
Van Breemen oferise iniţial 100.000 de euro pentru orice pont valoros. Omul de afaceri a declarat însă că suma este mărită acum, deoarece au trecut mai bine de două săptămâni de când au fost furate comorile istorice de artă românească, pe care muzeul le-a împrumutat.
„Au arestat mai mulţi suspecţi, dar ei nu vorbesc. Aşa că am vrut să aduc din nou atenţia asupra cazului. Şi poate că există oameni care sunt dispuşi să treacă dincolo şi să dea informaţii pentru astfel de bani”, a spus olandezul.
Antreprenorul a spus că este pasionat de România. „Ceea ce s-a întâmplat este teribil. Aceste obiecte sunt de neînlocuit şi trebuie să se întoarcă în România pentru generaţiile viitoare”, a spus van Breemen.
Recompensă majorată de 2,5 ori
Alex van Breemen, un antreprenor olandez care are afaceri în București, a oferit inițial, la finele lunii trecute, o recompensă de 100.000 de euro pentru informații care să ducă la recuperarea comorilor din tezaurul dacic furate de la Muzeul Drents din Assen sâmbătă dimineață, potrivit De Telegraaf.
„Impactul jafului este enorm aici, în România. Coiful de aur și brățările sunt incredibil de importante ca moștenire culturală. Mă înfurie jaful. Și dacă pot să contribui la recuperarea comorilor de artă din aur, o voi face cu plăcere”, a declarat Alex van Breemen, manager al dezvoltatorului imobiliar Cascade Group.
Alex van Breemen a fost contactat de către poliția olandeză, prin ambasada Olandei la București, pentru discutarea procedurilor, scrie De Telegraaf.
Arthur Brand, un investigator olandez care a recuperat peste 200 de opere de artă, consideră că o astfel de recompensă poate fi de folos într-o situație de acest gen: „Întotdeauna există oameni în preajma celor direct implicați care sunt dispuși să vorbească pentru o sumă mare. Deci: dacă nu ajută, nu strică. Ponturile sunt acum extrem de importante”.
Publicația olandeză scrie că se întâmplă frecvent ca persoane fizice sau organizații care lucrează pentru asiguratori să ofere sume mari de bani pentru a ajuta la recuperarea bijuteriilor sau a operelor de artă furate.
De exemplu, după furtul de bijuterii de la târgul de artă Tefaf din Maastricht în 2022, agenția britanică de ajustare a daunelor Charles Taylor Adjusting a pus la bătaie o recompensă de 500.000 de euro pentru un pont. Jaful a vizat bijuterii de 40 de milioane de euro.
Alex van Breemen s-a născut în 1963, la Bussum, și a plecat în Balcani în 1993. Lucrând pentru o multinațională, el și-a desfășurat activitatea în țări precum România, Bulgaria, Serbia și Republica Moldova.
Van Breemen a fondat compania imobiliară Cascade în 1999. Firma se concentrează preponderent pe clădiri comerciale și guvernamentale, iar cel mai recent proiect al său este Euro Tower București, care e închiriat unor companii internaționale.