Sari direct la conținut

”Regretăm profund sminteala, dar contestăm plata în solidar”. Reacția Episcopiei Hușilor după condamnarea fostului episcop Corneliu Bârlădeanu pentru abuzurile sexuale de la seminarul teologic

HotNews.ro
Fostul episcop Corneliu Barladeanu, Foto: EpiscopiaHusilor.ro
Fostul episcop Corneliu Barladeanu, Foto: EpiscopiaHusilor.ro

Episcopia Hușilor anunță că a luat act de condamnarea dispusă de Curtea de Apel Galați împotriva fostului episcop Corneliu Bârlădeanu și a arhimandritului Sebastian Jitaru într-un comunicat de presă, exprimându-și regretul față de acest caz „greu de imaginat” și compasiunea față de victime. 

  • Ancheta în cazul fostului episcop de Huși a fost declanșată în urma dezvăluirilor jurnaliștilor de investigații de la platforma independentă Să fie lumină

„Instituția noastră a luat act de această condamnare, precum și de gravitatea deosebită, sub toate aspectele, a faptelor imorale reținute în sarcina inculpaților”, se arată în comunicatul remis vineri de Episcopia Hușilor. Instituția anunță că după ce va fi emisă o hotărâre definitivă în acest caz, forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti ”sunt abilitate să ia măsurile care se impun”.

„Regretăm profund sminteala creată de acest caz, greu de imaginat, precum și comportamentul nedemn față de persoane nevinovate și aflate în incapacitatea de a se apăra, victime ale acestor abuzuri sexuale constatate de instanța juridică. Până la pronunțarea definitivă în această speță, considerăm că gravitatea faptelor este sporită cu atât mai mult cu cât acestea sunt reținute în sarcina unor slujitori ai Bisericii, care trebuiau să fie, prin excelenţă, exemple de moralitate și de respect față de demnitatea persoanei umane”, se menționează în comunicatul Episcopiei Hușilor.

Oficialii episcopiei subliniază că „nicio instituție nu poate fi confundată cu o persoană. Orice mentalitate care susține o asemenea abordare este ilogică și ilegitimă”.

Va contesta faptul că trebuie să plătească în solidar cu condamnații

Episcopiei Hușilor nu i se impută responsabilitatea pentru faptele penale și imorale reținute în sarcina inculpaților, ci este considerată, principial, de legiuitor, drept garant, în eventuala insolvabilitate a acestora, se mai arată în comunicat.

Culpa le revine în mod exclusiv celor doi condamnați, menționează reprezentanții Episcopiei subliniind că instituția ”are drept de regres împotriva celor în cauză”. Episcopia Hușilor anunță că va contesta îndeplinirea condițiilor legale privind atragerea răspunderii solidare, ca parte responsabilă civilmente.

Oficialii Episcopiei Hușilor și-au exprimat compasiunea față de victimele fostului episcop Corneliu și a arhimandritului Jitaru.

„Ne manifestăm profunda compasiune și înțelegere față de persoanele vătămate, conștientizând efectele negative, pe termen lung, generate asupra lor, de această speță. În contextul  celor menționate, până la o decizie finală, ne rezervăm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate”, au conchis oficialii Episcopiei Hușilor.

8 ani de închisoare pentru fostul episcop Corneliu Bârlădeanu

Reamintim că judecătorii Curții de Apel Galați au decis condamnarea la 8 ani de închisoare a fostului episcop Corneliu Bârlădeanu, Onilă pe numele său real, și la 15 ani și 4 luni închisoare a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru.

Cei doi au fost găsiți vinovați de viol și agresiuni sexuale împotriva a trei elevi a Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură” de Aur Huși. Ei au fost obligați, în solidar cu Seminarul Teologic, să achite câte 50.000, respectiv 70.000 de euro daune morale celor trei victime, pentru traumele suferite. Decizia instanței din Galați nu este definitivă.

INTERVIURILE HotNews.ro