REPORTAJ Cum au arătat hipermarketurile din București în ziua în care Călin Georgescu a cerut românilor să le boicoteze

Un reporter HotNews a mers astăzi în mai multe hipermarketuri din Capitală, din lanțurile Kaufland, Auchan, Carrefour și Penny, pentru a vedea dacă apelul la boicot al candidatului la prezidențiale Călin Georgescu a fost urmat de mulți oameni. Georgescu a afirmat că aceste magazine nu plătesc impozite în România și nu vând produse românești. Ambele afirmații sunt însă false.
- Reprezentantul marilor rețele comerciale din România a precizat pentru HotNews că proporția medie la raft a produselor românești este de 70%.
E trecut de ora zece, iar într-un magazin Kaufland de la periferia Bucureștiului se așează marfă. Lucrătorii comerciali atenționează din când în când clienții concentrați la produsele de pe raft să se dea deoparte, ca să treacă rastelul.
„Scuze!” spune pe un ton apăsător și sugestiv o doamnă care lucrează în magazin. Prima oprire este la raionul de fructe și legume. Aici, oamenii pun în pungi sortimente diverse, de la ceapa tradițională și până la portocale.
Înaintăm pe culoar, trecem pe lângă raionul cu băuturi alcoolice unde, e drept, nu era lume, și ajungem la colțul cu produse de panificație, unde se dă pâinea cea de toate zilele. Aproape tot colțul cu sertare unde se aduc produsele proaspete, nu cele sigilate, este ocupat. În capătul celălalt al culoarului, la produsele din carne, situația este similară. Nu arată ca și cum oamenii au dat importanță apelului făcut de politician.
La ieșire în schimb, toate casele self-pay, cele fără casier, sunt ocupate.

Produse românești marcate la raft
Următorul magazin vizitat este unul din lanțul de hipermarketuri Auchan. În această unitate, clienții par și mai mulți, în special la raionul dedicat legumelor, unde oamenii așteaptă la coadă pentru a cântări marfa.
Auchan a ales să marcheze produsele din România cu însemne distinctive, respectiv conturul țării pus pe fundalul tricolorului, însoțit de mesajul „Produs în România”. Marcajul l-am întâlnit în special la raionul cu carne. Și aici, casele self-pay erau ocupate într-o proporție mare.
„De ce, ce au cu noi?”

Magazinele Auchan au o secțiune de autoservire, unde se găsește mâncare gătită. Aici, coada era de câteva persoane, probabil pentru că se apropia ora prânzului. Întrebat în legătură cu boicotul anunțat de Călin Georgescu, un lucrător comercial mi-a spus că nu înțelege rostul acestuia: „De ce, ce au cu noi? Oricum, tot aici ne găsiți, și avem și cele mai mici prețuri!”
Lângă zona amenajată pentru servirea produselor de la secțiunea de autoservire se află raionul cu legume. În cazul de față nu este coadă pentru cântărirea produselor, poate pentru că spațiul este mai generos. Cu toate acestea, aici sunt concentrați mare parte din clienții aflați în magazin.
„Nici aici nu e loc?!”
Într-un magazin Carrefour unde se vând și legume, și televizoare – oamenii erau tot la legume – nu există nicio casă liberă, nici la cele self-pay, nici la cele cu casier, unde coada e de cel puțin cinci persoane la fiecare. Situația este constatată de doi cumpărători, care, după ce verifică toată latura cu case de marcat, trag concluzia: „Nici aici nu e loc?!”
Singurul magazin unde în prima parte a zilei părea că mai degrabă bătea vântul este unul din lanțul Penny.
„Numărul consumatorilor a fost unul normal pentru o zi de luni, la început de februarie”

Pentru a avea și o opinie oficială asupra fluxului de oameni care au vizitat magazinele în ziua în care Călin Georgescu a cerut boicotarea, HotNews l-a contactat pe George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.
„Magazinele sunt deschise, funcționează normal, conform programului. Angajații sunt prezenți și se străduiesc, ca de obicei, să răspundă cerințelor formulate de clienți, care pot găsi pe rafturi produsele de care au nevoie, produse românești, produsele pe care le doresc, dar și oferte dedicate acestor sărbători care sunt caracteristice lunilor februarie și martie. Pe de altă parte, traficul consumatorilor am putea spune că este normal unei zile de luni, la început de februarie.”
„Marii retaileri sunt întotdeauna foarte atenți și deschiși la toate mesajele care vin din partea consumatorilor și ne propunem să le analizăm, să încercăm să venim cu soluții suplimentare, și din acest punct de vedere sperăm și că această cooperare cu autoritățile va fi una mai empatică, dacă pot să folosesc acest termen, având în vedere că de multe ori, soluțiile la care autoritățile se gândesc nu țin întotdeauna de condițiile din piață.”
Produse românești la raft în proporție de 70%

Reprezentantul marilor rețele comerciale din România a mai precizat că proporția medie la raft a produselor românești este de 70%.
”Este un progres care s-a realizat în acest domeniu, mai ales dacă comparăm cu o perioadă de acum zece ani. Acest procent este o medie. Prezența este influențată de factori precum cei sezonieri sau de locație a magazinului. În ceea ce privește anumite produse, gradul de autosuficiență pe care îl poate oferi agricultura și industria alimentară din România este unul, ca volum mă refer, poate mai mare de 50%. Însă sunt și produse unde gradul este de 100%, cum este zona cărnii de pasăre, și atunci, ceea ce avem în minte sunt toate aceste discuții despre cum produsele românești pot fi și mai prezente”, a mai declarat George Bădescu.