Sari direct la conținut

Republica Moldova: Negocierile pentru formarea unei noi coalitii majoritare incep miercuri

HotNews.ro

In Republica Moldova, liderii Aliantei pentru Integrare Europeana urmeaza sa se intalneasca, miercuri, in vederea inceperii negocierilor privind reconstituirea aliantei de guvernare, dupa alegerile parlamentare de duminica, a anuntat Vlad Filat, actualul premier de la Chisinau si liderul Partidului Liberal Democrat, potrivit Agerpres.

PLDM a avut marti o sedinta in care a discutat rezultatele alegerilor parlamentare de duminica, dar si oferta care urmeaza a fi formulata partidelor cu care acesta intentioneaza sa negocieze, a declarat Vlad Filat.

Premierul moldovean s-a pronuntat in vederea reconstituirii Aliantei pentru Integrare Europeana, el propunand ca partidele sa semneze public principiile viitoarei coalitii si adaugand ca formatiunea sa nu va accepta „santaj si conditionari”: „Vom accepta compromisuri, dar rezonabile”, a spus Vlad Filat.

Vlad Filat a exclus o alianta cu Partidul Comunist, insa a precizat ca va initia un dialog cu reprezentantii acestei formatiuni, pentru a discuta situatia din tara si viziunea acestora privind evolutiile ulterioare.

Referindu-se la alegerea noului presedinte al tarii, Vlad Filat s-a declarat optimist ca vor fi gasite doua voturi necesare din interiorul Partidului Comunistilor si a respins ideea modificarii constitutiei, propusa de comunisti.

PLDM a acumulat 32 de mandate din 101 in urma alegerilor parlamentare de duminica, PDM – 15, iar PL – 12 si ar putea crea o coalitie majoritara, insa au nevoie de inca doua voturi pentru alegerea presedintelui tarii. Liderul PL, Mihai Ghimpu, s-a pronuntat luni pentru reconstituirea Aliantei pentru Integrare Europeana, in timp ce democratii nu au anuntat care va fi optiunea lor, spunand ca asteapta oferte atat din partea comunistilor cat si a liberal-democratilor. Luni, si comunistii si-au anuntat disponibilitatea privind crearea unei coalitii majoritare cu Partidul Democrat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro