Sari direct la conținut

„Restabilirea dreptății”. Zelenski vrea o lege pentru retragerea premiilor și titlurilor de stat celor care au fost găsiți „trădători”

HotNews.ro
„Restabilirea dreptății”. Zelenski vrea o lege pentru retragerea premiilor și titlurilor de stat celor care au fost găsiți „trădători”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește într-o conferință de presă la Kiev, pe 15 iulie 2024. Sursa foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți parlamentului să adopte o lege care să definească procedurile de retragere a titlurilor de stat acordate anterior „trădătorilor”, inclusiv cele mai înalte onoruri ale țării, relatează Reuters.

Zelenski nu a numit, în mesajul său video de noapte, nicio persoană care ar fi supusă legislației propuse pentru a modifica codul penal al Ucrainei.

El a spus că măsura urmărește „restabilirea dreptății” prin vizarea celor care „ca urmare a acțiunilor lor, și-au pierdut dreptul la orice respect din partea ucrainenilor”.

„Este nevoie de un mecanism legal pentru a elimina efectiv astfel de persoane de toate premiile de stat ale Ucrainei și titlurile onorifice”, a spus el.

„Ei merită un singur „titlu” – trădători. Iar „răsplata” lor va fi răspunderea față de Ucraina și poporul nostru pentru tot ce s-a făcut împotriva Ucrainei, împotriva statului nostru și împotriva independenței noastre”.

El a spus că legislația se va aplica tuturor premiilor de stat, inclusiv celei mai înalte distincții, Eroul Ucrainei.

De la invazia Ucrainei de către Rusia din februarie 2022, sute de ucraineni au fost acuzați de colaborare cu Moscova, inclusiv o serie de personalități marcante.

Printre acestea se numără Viktor Medvedciuk, un om de afaceri pro-Kremlin, care a fost trimis în Rusia după ce a fost inclus într-un schimb de prizonieri în masă în septembrie 2022.

Legislația s-ar putea aplica și fostului prim-ministru Mykola Azarov, care a fugit din Ucraina în timpul revoluției din 2014, care l-a înlăturat de la putere pe președintele Viktor Ianukovici, de când a fost condamnat pentru trădare în lipsă.

INTERVIURILE HotNews.ro