Sari direct la conținut

Revoluția cuantică la care oamenii de știință visează din anii 1980 ar putea deveni o realitate în curând, afirmă un director important de la Google

HotNews.ro
Revoluția cuantică la care oamenii de știință visează din anii 1980 ar putea deveni o realitate în curând, afirmă un director important de la Google
Sundar Pichai, CEO-ul Google, alături de unul dintre computerele cuantice dezvoltate de compania pe care o conduce, FOTO: HO / AFP / Profimedia Images

Unul dintre directorii de top ai Google care lucrează la computere cuantice a declarat că tehnologia este la doar cinci ani distanță de a putea rula aplicații practice care nu pot fi calculate pe calculatoarele tradiționale, indiferent cât de puternice ar fi, relatează CNBC.

Julian Kelly, directorul diviziei de hardware a Google Quantum AI, a declarat într-un interviu acordat CNBC că un computer cuantic ar putea fi capabil să efectueze calcule avansate în fizică și să genereze inclusiv noi tipuri de date.

„Credem că suntem la aproximativ cinci ani distanță de un moment decisiv, de o aplicație practică pe care o poți rezolva doar pe un computer cuantic”, a spus Kelly.

Tehnologia cuantică a atras o atenție sporită după ce Google a anunțat în decembrie un progres important în corectarea erorilor care afectează sistemele de calcul cuantice. Compania afirma atunci că o mașinărie experimentală pe care a dezvoltat-o ar putea deschide calea către computere cuantice funcționale.

Între timp, Microsoft a dezvăluit în februarie un nou cip de calcul cuantic numit Majorana. CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a declarat că a fost necesară crearea unui „nou tip de materie” pentru ca acest cip să funcționeze.

Cel mai avansat computer cuantic al Google are 105 qubiți, unitatea fundamentală a unui computer cuantic, în timp ce experții susțin că vor fi necesari un milion sau mai mulți qubiți pentru aplicații utile.

De ce sunt cercetătorii atât de interesați de calculatoarele cuantice

Computerele cuantice sunt un vis al fizicienilor și oamenilor de știință încă din anii 1980. În timp ce computerele tradiționale se bazează pe procesoare cu biți care pot avea valoarea 0 sau 1.

Însă un qubit sau bit cuantic poate avea o combinație a ambelor, datorită legilor mecanicii cuantice, care guvernează particulele foarte mici.

Oamenii de știință estimează că computerele cuantice vor putea efectua calcule care ar dura milioane de ani pe sistemele actuale, având potenţialul de a revoluţiona domenii precum medicina, chimia şi alte ştiinţe care implică un număr aproape infinit de combinaţii moleculare.

Principala provocare a computerelor cuantice este reprezentată de qubiţi, unităţile fundamentale de procesare, care sunt extrem de rapide, dar dificil de controlat şi predispuse la erori.

Directorul Google prognozează date „noi și inedite” generate de computerele cuantice

„Computerele cuantice vorbesc mecanica cuantică. Ele pot accesa modul în care funcționează universul la cel mai fundamental nivel”, a spus Julian Kelly în interviul acordat CNBC.

Potrivit acestuia, primele aplicații ale tehnologiei vor include cel mai probabil utilizarea sistemului pentru a simula fenomene avansate din fizică.

Acestea vor viza „domenii în care există un sistem care se află tocmai la limita a ceea ce poate face un computer clasic”, a adăugat el.

Computerele cuantice ar putea de asemenea să genereze date utilizate pentru antrenarea inteligenței artificiale, deși Kelly a numit această utilizare „speculativă”. El a precizat că modelele actuale de inteligență artificială, în esență, nu vor putea funcționa pe computere cuantice.

„Una dintre potențialele aplicații pe care ți le poți imagina pentru un computer cuantic este generarea de date noi și inedite”, a mai subliniat directorul de la Google.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.