Sari direct la conținut

Rezultate finale Definitivat 2024, după contestații, publicate marți / Notele pe județe 

Examen de definitivat, Foto: Agerpres
Examen de definitivat, Foto: Agerpres

Rezultatele finale ale examenului de Definitivat 2024 au fost publicate, marți, de Ministerul Educației, pe site-ul dedicat definitivat.edu.ro. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

La examenul de Defintivat 2024 au fost depuse peste 1.600 de constestații, precizează Ministerul Educației. Rata de promovare a examenului, care înainte de contestații a fost de 72,58%, a crescut la 76,45%.

„După evaluarea celor 1.642 de contestații depuse, 5.991 de candidați (76,45%), cu 304 mai mulți față de rezultatele inițiale (5.687 candidați), au obținut note care au generat medii de examen mai mari sau egale cu 8 (opt). Acești candidați și-au atins obiectivul propus: definitivarea/dreptul de practică în învățământul preuniversitar”, conform Ministerului Educației.

Rezultate finale Definitivat 2024 pe județe 

ALBA

ARAD

ARGEȘ

BUCUREȘTI

BACĂU

BIHOR

BISTRIȚA-NĂSĂUD

BRĂILA

BOTOȘANI

BRAȘOV

BUZĂU

CLUJ

CĂLĂRAȘI

CARAȘ-SEVERIN

CONSTANȚA

COVASNA

DÂMBOVIȚA

DOLJ

GORJ

GALAȚI

GIURGIU

HUNEDOARA

HARGHITA

ILFOV

IALOMIȚA

IAȘI

MEHEDINȚI

MARAMUREȘ

MUREȘ

NEAMȚ

OLT

PRAHOVA

SIBIU

SĂLAJ

SATU-MARE

SUCEAVA

TULCEA

TIMIȘ

TELEORMAN

VÂLCEA

VRANCEA

VASLUI

Nota minimă pentru a trece examenul de Definitivat

Pentru a promova examenul de Definitivat 2024 este nevoie ca notele la proba scrisă și la inspecție să fie peste 7, iar media acestora să fie peste 8. 

Candidații cu media sub 8 nu pot fi angajați doar pe perioadă nedeterminată și rămân doar ca debutanți. 

Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional.

Rezultate Definitivat 2024 înainte de contestații

În urmă cu o săptămână, pe 30 iulie, au fost publicate rezultatele la Definitivat înainte de contestații

Din totalul celor 7.836 de candidaţi cu note la proba scrisă, 5.154 de candidați s-au situat pe tranșa de note 7,50 – 10. Dintre aceștia, 65 de candidaţi au fost notați cu 10, iar 457 de candidați au primit note între 9,50 și 9.99.

Cu note sub 5 au fost evaluate lucrările a 344 de candidați, număr în ușoară scădere, comparativ cu anul trecut (394).

Reamintim faptul că, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele examenului, inclusiv proba scrisă.

Potrivit metodologiei, proba scrisă este parte constitutivă a examenului, iar nota obținută are o pondere de 70% în calculul mediei finale (care trebuie să fie cel puțin 8/opt pentru a asigura promovarea), transmite Ministerul Educației.

Astfel, în contextul afișării rezultatelor inițiale, 5.687 de cadre didactice (72,58%) au promovat și, implicit, au obținut definitivarea în învățământ (dintre aceștea, 58 de cadre didactice au promovat cu media 10). Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar.

Aproape 8.000 de candidaţi au susţinut proba scrisă la Definitivat 2024 – examenul naţional de definitivare în învăţământ, cinci dintre aceştia fiind eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă.

INTERVIURILE HotNews.ro