Sari direct la conținut

Robert Fico iese din spital după jumătate de lună de când a fost împușcat

HotNews.ro
Robert Fico, Foto: Sierakowski/EUC / Zuma Press / Profimedia
Robert Fico, Foto: Sierakowski/EUC / Zuma Press / Profimedia

Premierul slovac Robert Fico a fost externat joi din spitalul din Banska Bystrica, unde a fost internat după o tentativă de asasinat, și dus joi în apartamentul său din Bratislava, a informat presa slovacă.

Presa slovacă scrie de asemenea că mai mulți polițiști și agenți de securitate se aflau astăzi în perimetrul apartamentului premierului, potrivit Aktuality.

Mașină de poliție în fața casei lui Fico / FOTO: Jakub Kotian / TASR / Profimedia

Premierul a fost externat în baza deciziei consiliului medicilor și după ce Fico a fost supus joi unor controale suplimentare, care i-au confirmat evoluția pozitivă a stării de sănătate.

De asemenea, în aceste zile a început procesul de recuperate a acestuia.

Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost împuşcat cu patru gloanţe de la mică distanţă, atunci când îşi saluta simpatizanţii după o reuniune a guvernului desfăşurată în 15 mai în oraşul Handlova. El a fost transportat în stare gravă la spitalul din Banska Bystrica, unde a fost supus imediat unei operaţii care a durat peste 5 ore.

După două zile, a fost operat din nou.

Atacul, prima tentativă majoră de asasinat contra unui lider politic european în ultimii peste 20 de ani, a evidenţiat divizarea politică profundă existentă în societatea slovacă. Poliţia l-a arestat pe autor la locul atacului.

Ulterior, procurorii l-au acuzat pe atacator, identificat drept Juraj C. (71 de ani), de crimă cu premeditare, iar un tribunal a ordonat plasarea acestuia în arest.

Juraj C. a declarat în faţa instanţei că a dorit doar să-l rănească pe Robert Fico, nu să îl ucidă, întrucât nu este de acord cu politicile sale guvernamentale. El a folosit o armă pe care o avea de peste 30 de ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro