Sari direct la conținut

Robert Negoiță a inaugurat arteziana de 20 milioane lei din Parcul IOR / Cetățenii au protestat: „Țeapă pe apă”

HotNews.ro
Protest în parcul IOR, Foto: Grupul de inițiativă civică IOR - Titan / Pagina de Facebook
Protest în parcul IOR, Foto: Grupul de inițiativă civică IOR - Titan / Pagina de Facebook

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a inaugurat sâmbătă seară fântâna arteziană de 20 de milioane lei de pe lacul din Parcul IOR. În timpul evenimentului, mai mulți cetățeni din Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan și Greenpeace Romania au protestat, considerând arteziana o tichie de mărgăritar.

Pe lac, printre jeturile de apă și jocurile de lumini, s-au plimbat caiace pe care erau arborate mesaje precum: „Țeapă pe apă”, ”Lac distrus pe 4 milioane de euro” sau „Kitsch la puterea 3”. În același timp, pe aleea din jurul lacului, grupuri de cetățeni au ținut bannere pe care scria „Vrem parc natural, nu carnaval penal” sau „Adio natură, n-ar merge și o bordură?

Încă din faza de proiect, în ședința de Consiliu Local de la Primăria Sectorului 3, în care urma să fie votată afrteziana de 20 milioane lei, cetățenii și-au manifestat dezaprobarea. Mai mulți membri ai Grupului de Inițiativă Civică IOR-Titan au luat cuvântul atunci și au spus că o astfel de investiție nu e necesară și nu va aduce beneficii parcului și așa aglomerat. De asemenea, reprezentanți ai Greenpeace Romania au luat cuvântul și au atras atenția asupra efectelor nocive pe care o astfel de fântână o să o aibă pe termen lung asupra faunei și florei lacului.

Consilierii locali din alianța PSD-PNL-PB2020 nu au ținut cont de luările de cuvânt și au votat proiectul propus de primarul Negoiță.

„Dorim să reamintim că Parcul IOR este casă pentru peste 26 de specii de păsări și toate vor fi afectate în mod negativ de aceste fântâni arteziene. De asemenea, fauna lacului va fi și ea afectată, iar rezultatele negative se vor vedea, din păcate, în scurt timp”, a transmis grupul de inițiativă civică IOR-Titan.

Consiliul Local Sector 3 a aprobat în mai 2023 alocarea a 30 milioane lei pentru construirea a două fântâni arteziene, una în Parcul IOR și alta în Parcul Teilor. Propunerea a fost făcută de primarul Robert Negoiță. Potrivit indicatorilor tehnico-economici, fântâna din Titan costă 20 milioane lei, iar cea din Parcul Brățării 10 milioane lei.

Trebuie aerată apa pentru că apa, lacul IOR este un lac de strat freatic, un lac stătător. Nu e un râu care să curgă prin el și să împrospăteze apa. Ce avem de făcut? Să o aerăm. La un moment dat aici era o fântână arteziană care arăta cât de cât, dar nici într-un caz la acest nivel. Avem o fântână arteziană care ajută foarte mult la aerarea apei și la calitatea apei. Și, da, începe să arate așa cum trebuie”, a scris primarul Robert Negoiță, pe pagina de Facebook, cu câteva zile înainte de inaugurare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro