Romania, condamnata la CEDO pentru moartea in inchisoare a unui detinut cu probleme psihice
Romania a fost condamnata, marti, la CEDO, pentru lipsa unei anchete efective in cazul decesului unui detinut cu probleme psihice care acuza ca era agresat de gardieni si isi batea cuie in cap, cazul fiind semnalat de APADOR-CH.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marti, Romania in cazul Ionel Garcea, un detinut care a murit in penitenciar in 2007, pentru moartea caruia nu s-a facut o ancheta efectiva, potrivit unui comunicat al ONG-ului, citat de Mediafax.
Cazul lui Garcea, care nu avea rude, a fost sustinut atat in instantele interne, cat si la CEDO de APADOR-CH.
Ionel Garcea s-a nascut in 1973 si a murit la 19 iulie 2007 la Spitalul Penitenciar Rahova. Condamnat, in 2002, la sapte ani inchisoare pentru un viol pe care nu l-a recunoscut niciodata, Garcea a fost diagnosticat cu o boala psihica, precum si cu alte probleme de sanatate, fiind deseori internat in sectia de psihiatrie a spitalului penitenciar. A avut, de asemenea, cateva tentative de suicid, a refuzat sa ia medicamente si de trei ori a fost dus la spital pentru o interventie chirurgicala, dupa ce si-a batut un cui in frunte.
Garcea s-a adresat APADOR-CH inca din momentul arestarii, apoi din penitenciar, de nenumarate ori, spunand ca a fost batut de gardienii inchisorii in mai multe randuri, intr-o astfel de ocazie fiind internat in stare de inconstienta. Conducerea penitenciarului a negat intotdeauna acuzatiile lui Garcea, sustinand ca masurile luate impotriva lui au fost necesare pentru protectia detinutului.
In 2007, aflat la Spitalul Penitenciar Jilava, Garcea si-a mai batut un cui in cap. El a fost operat intr-un spital civil si trimis apoi la Spitalul Penitenciar Rahova, cu simptome post-operatorii, sepsis si bronhopneumonie acuta. Garcea a murit in spitalul Rahova la o luna dupa operatie. Investigatiile oficiale ca urmare a decesului lui sunt inca in curs si la aceasta data.
APADOR-CH a sesizat CEDO in cazul Ionel Garcea, invocand incalcarea articolelor 2 (dreptul la viata), 3 (interzicerea torturii si a tratamentelor inumane sau degradante) si articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv). Garcea nu a beneficiat in inchisoare de un tratament medical corespunzator starii sale de sanatate mintala si fizica, iar investigatiile administrative si penale facute dupa moartea sa nu au fost satisfacatoare.
Curtea a decis, marti, ca in cazul Garcea a fost incalcat articolul 2 din Conventia europeana a drepturilor omului, in sensul ca autoritatile nu au desfasurat o ancheta efectiva privind decesul acestuia din cauza lipsei ingrijirilor medicale corespunzatoare. In opinia Curtii, faptul ca durata anchetei penale a depasit cinci ani face ca aceasta sa nu aiba un caracter efectiv.
De asemenea, CEDO a mai precizat ca un ONG poate formula plangeri la Curte in numele unei persoane decedate, atunci cand este vorba despre o culpa a statului, daca intre respectivul ONG si decedat au existat relatii de colaborare anterioare – ceea ce a fost si cazul APADOR-CH-Garcea.
APADOR-CH nu a cerut daune materiale pentru cazul Garcea.
„Aceasta hotarare a CEDO reafirma un principiu elementar, ignorat uneori de catre stat: chiar si in cazul in care victima unor abuzuri ale agentilor statului decedeaza si nu are apartinatori, statul trebuie sa desfasoare o ancheta rapida si efectiva pentru tragerea la raspundere a celor vinovati de comiterea abuzurilor. Pentru sesizarea CEDO, lipsa familiei celui decedat poate fi suplinita de o organizatie neguvernamentala care s-a aflat, anterior, in relatii de colaborare cu victima abuzului”, spune APADOR-CH.