Sari direct la conținut

România importă masiv electricitate în această dimineață, după oprirea unui reactor nuclear

HotNews.ro
Rețele electrice. Foto: Stocksolutions | Dreamstime.com
Rețele electrice. Foto: Stocksolutions | Dreamstime.com

România importă miercuri dimineață o cantitate de peste 2.000 de MW de electricitate, echivalentă cu o treime din consumul național, pe fondul opririi unui reactor de la Cernavodă și al unei producții reduse de energie din surse regenerabile.

Astfel, potrivit datelor Transelectrica, analizate de HotNews.ro, miercuri la ora 8:30 importurile de electricitate ale țării erau de aproape 2.100 de MW, iar consumul țării se ridica la 6.700 de MW.

Și în vârful de consum de aseară importurile au fost de asemenea foarte mari, depășind 2.400 de MW la ora 21:00.

Aceasta pe fondul opririi unuia din cele două reactoare nucleare de la centrala de la Cernavodă.

În plus, producția de energie din surse regenerabile este mică: doar aproximativ 500 de MW de energie eoliană și mai puțin 200 de MW de energie fotovoltaică, miercuri dimineață. Și producția de energie hidro este mică, în jur de 1.000 de MW.

În urmă cu două zile, luni, unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a centralei, la protecția unui transformator de evacuare putere.

Potrivit Transelectrica, unitatea ar urma să fie reconectată la sistemul energetic național începând de miercuri, ora 14:00.

INTERVIURILE HotNews.ro