Romania in 2050: un pensionar la un angajat
In mai putin de 20 de ani, unul din cinci romani va avea peste 65 de ani, iar in 2050, jumatate din populatia Romaniei va intra in categoria varstnicilor, arata statisticile Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Din acest motiv, tara noastra trebuie sa ia serioase masuri de protectie sociala.
Romania, sub media europeana la rata participarii populatiei in varsta de munca
In 2005, rata participarii populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 62,4% sub media UE 15 cu 7,5 puncte procentuale si cu 6,1 puncte procentuale fata de media UE 25.
„Potrivit ipotezelor care stau la baza prognozelor pana in anul 2013, populatia totala va continua sa scada cu aproximativ 0,4 puncte procentuale anual.
Importante modificari vor avea loc si in structura pe varste a populatiei, care va fi caracterizata de continuarea procesului de imbatranire demografica, prin reducerea populatiei tinere sub 15 ani si a cresterii celei varstnice”, arata un raport al CNP.
[c:2:s]In mai putin de doua decenii fiecare al 5-lea locuitor al Romaniei va intra in categoria varstnicilor, se continua in document.
Atat sistemul asigurarilor de sanatate, cat si cel de pensii trebuie sa gaseasca solutii pentru a diminua efectul dezechilibrului demografic care se resfrange asupra populatiei si la nivel economic.
Politica pro-natalista, dar controlata
Sociologul specialist pe probleme de demografie, Mircea Chivu, sustine ca adevaratele probleme demografice pe care Romania le va intampina vor veni peste 15-20 de ani, cand copiii care s-au nascut in urma decretului din 1965 prin care regimul comunist a interzis prin lege avortul – vor fi pensionari.
Mircea Chivu spune ca Romania ar trebui sa inceapa o politica pronatalista, dar ca aceasta trebuie facuta cu multa grija. „Daca numarul nasterilor ar creste prea mult, atunci ne-am cofrunta cu doua probleme. O grupa mare de populatie tanara, care nu munceste, si o alta mare grupa de varstnici” a declarat Chivu.
Daca alocatiile acordate de stat cresc, va creste si numarul copiilor, dar aceasta se va intampla in zonele sarace, a mai spus sociologul.
Importul de muncitori
Tarile occidentale, care au trecut sau trec prin criza populatiei cu varsta de munca au ales sa repare dezechilibrul prin importul fortei de munca. „S-ar putea atrage oameni din Africa sau China, insa si acest lucru ar putea genera probleme, de aceasta data. de natura sociala”, sustine Chivu.
„Un exemplu ar fi cel din Bacau, unde au fost aduse cateva mii de femei din China sa lucreze, fapt care a generat probleme nationaliste. Romania nu are inca o extrema – dreapta puternica, dar daca vor fi imigranti atunci cu siguranta ne vom confrunta cu probleme serioase”, a mai spus el.
Asigurarile de sanatate private – o solutie pe jumatate
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Vladescu, spune ca Romania se gandeste serios la dezechilibrul demografic si ca o parte politicile care se adreseaza acestei schimbari au intrat deja in aplicare. Un exemplu este cel al obligativitatii fiecarui pensionar de a cotiza la Fondul National de Asigurari de Sanatate.
Astfel ca toti cei cu pensii de peste 900 RON cotizeaza, inca din 2006, pentru sistemul asigurarilor sociale de sanate. Pentru pensionarii care primesc mai putin de 900 de lei, Casa de Pensii este cea care plateste contributia la Sanatate.
De asemenea, au fost obligate la plata impozitelor pentru fondurile de sanatate si anumite categorii profesionale care isi castigau veniturile din vanzarea dreptului de autor.
„O alternativa o reprezinta asigurarile private deductibile fiscal, care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007. In urmarorii trei – patru ani, din asigurarile private vor intra in jur de 500 de milioane de euro”, a declarat Cristian Vladescu pentru Hotnews.ro.
„Din 2008 vor fi aplicate noi masuri in ceea ce priveste colectarea fondurilor, astfel ca vor plati la fondul de sanatate toti pensionarii”, a mai spus presedintele CNAS. El a adaugat insa ca privatizarea sistemului de sanatate este un vis care inca nu se poate realiza.
„In Europa nu exista niciun sistem bazat pe asigurarile private. Solutia o reperezinta tot sistemul public, care totusi, poate fi imbunatatit”, a conchis Vladescu.
Numarul salariatilor creste, dar incet
Pe termen mediu (2006 – 2010) vom avea o crestere a ratei de activitate cu un punct procentual, datorata in principal sporirii nivelului investitilor straine, a cresterii competitivitatii si nu in ultimul rand a cresterii veniturilor salariale.
Se mai estimeaza o crestere a ratei de ocupare cu 0,4 puncte procentuale, datorita politicilor fiscale, a crearii unor locuri de munca durabile si performante si a unui echilibru intre flexibilitatea ocupationala si securitatea locului de munca.
„Numarul salariatilor va continua trendul crescator, dupa o scadere cu 1,9 % in 2005 fata de 2004, cauzatata de reforma fiscala”, spune raportul CNP.
In anul 2013 numarul mediul al salariatilor se va situa la un nivel de sase milioane de persoane, in crestere cu 2,8 % fata de anul 2005.