Sari direct la conținut

ROMÂNIA – OLANDA. Se gândesc să profite! Olandezii au sesizat că Iordănescu folosește unul dintre trucurile fotbalistice ale lui Cruyff

HotNews.ro
ROMÂNIA – OLANDA. Se gândesc să profite! Olandezii au sesizat că Iordănescu folosește unul dintre trucurile fotbalistice ale lui Cruyff
Edi Iordănescu, în 2024 și Johan Cruyff, în 1970. Sursa foto: Profimedia

România păstrează câțiva jucători în față atunci când adversarii bat loviturile de colț. Această tactică e un soi de „cine clipește primul”. Olandezii se gândesc cum să o folosească împotriva noastră, spun analiștii lor, care au analizat în detaliu jocul echipei lui Iordănescu.

„În timpul acestui Campionat European, România folosește o tactică similară cu a lui Johan Cruyff, atunci când echipa se apără la loviturile de colț. În ultimul meci din grupă cu Slovacia, adversara olandeză a păstrat doi jucători în față la cornerele adversarilor”, explică siteul olandez de sport vi.nl

Johan Cruyff folosea această metodă pentru a bloca oameni de la echipa în atac. „Nu-mi vine să mă retrag în suprafața de pedeapsă cu unsprezece oameni”, era credința lui Cruyff. 

Astfel încât, antrenorul contramuta. Lăsa doi, trei jucători pe atac, ca să blocheze câțiva oameni de la adversari. „Întorci lucrurile pentru a face cealaltă parte să se îndoiască. Cu alte cuvinte, să optezi pentru provocare în loc să te lași intimidat”, spunea marele fotbalist și antrenor olandez. La fel procedează și Edi Iordănescu, selecționerul României, scriu olandezii. 

Ce făcea Cruyff la Barcelona și de unde vine riscul lui Iordănescu

În perioada petrecută la Barcelona, Cruyff îi lăsa în față pe Romario, Hristo Stoichkov și Michael Laudrup atunci când apărau cornerurile. „Atunci era vorba despre cine avea nervii cei mai tari. Practica a arătat că, de obicei, adversarul nu își asuma riscul de a fi confruntat cu trei astfel de atacanți într-o situație de unu la unu. Așa că patru oameni de la echipa adversă erau ținuți în spate”. 

În meciul cu Slovacia, România a procedat la fel. „Cruyffian este într-adevăr o descriere potrivită a acestei tactici”, confirmă Marco Verbeek, un analist de cluburi de primă ligă olandeză, el spunând însă că Iordănescu riscă asumându-și ca să nu aibă o densitate mare a propriei defensive la loviturile de colț ale Olandei.  

INTERVIURILE HotNews.ro