Sari direct la conținut

România – Olanda 0-3. Rațiu, Niță și Drăgușin au greșit la golurile olandezilor, după ce au fost cei mai buni oameni ai noștri tot Euro 2024

HotNews.ro
Finla de meci. Foto: Profimedia
Finla de meci. Foto: Profimedia

Echipa națională a României a jucat astăzi, de la ora 19.00, împotriva Olandei în optimile Euro 2024. Partida a început absolut surprinzător, cu o echipă a României care s-a năpustit spre careul advers și, minute bune, i-a fixat pe olandezi în propriul teren. Apoi, însă, a început contraofensiva Olandei, care a câștigat meciul cu 3-0.

Din Germania, Gică Hagi îi laudă pe „tricolori”: „Sunt mândru, au intrat în istorie!”, a spus el pentru ProTV.

Gakpo, autorul primului gol: „România a fost o echipă dificilă, cu câteva pătrunderi periculoase, dar ne-am descurcat foarte bine ca echipă. A fost un meci bun, cu goluri bune și fotbal bun pe alocuri. Am simțit că suntem în control”.

”Avem o națională în construcție, dar după mult timp se pare că folosim proiectul corect”, scrie jurnalistul Cristian Geambașu în GOLAZO.ro.

FINAL DE MECI

Cei 25.000 de români de la la Munchen continuă să încurajeze jucătorii, îi cheamă la salut și ”tricolorii” merg pentru a sta împreună și la înfrîngere.

Min 90+4

Final de partidă și de aventură frumoasă a României la Euro 2024. Nu doar calificarea din grupe, pe locul 1, dar și meciul cu Olanda, în ciuda scorului, rămân ca o experiență unică pentru niște jucători fără multă rutină internațională, nici la ”națională”, nici la club. De pildă, nici unul dintre jucătorii din lotul lui Iordănescu, indiferent de vârsta lui, nici cei peste 30 de ani, nu au, de pildă 60 de selecții la ”națională”, cîte avea Hagi la vîrsta de azi a lui Ianis.

Min 90+3

Olanda ne dă lovitura de grație, prin același Malen: 3-0.

Min 90

Meciul e întrerupt de un copil cu steagul ”tricolor”, care a intrat pe teren.

Min 84

Olandezii fac 2-0, după ce Gakpo stă în picioare la o ciocnire cu Radu Drăgușin. Fundașul nostru, după un meci întreg de luptă și decizi corecte, greșește când nu stă aproape de Gakpo și olandezul îi pasează coechipierului său Malen, care îndeplinește o formalitate, cum se spune în limbajul de lemn al fotbalului. Dar chiar nu putea rata! E aș șaptelea meci în care Malen înscrie din postura de rezervă.

Min 81

Racovițan salvează o nouă fază de gol a adversarilor noștri. Pornim pe contraatac, dar Alibec faultează, consideră arbitrul. Stanciu, căpitanul nostru, protestează și ia galben.

Min 79

Dimons e gata, gata să înscrie, dintr-o deviere, ca la fotbal de masă, cu bile! Zbuciumul e la noi, ocaziile sunt la ei.

Min 75

Racovițan oprește cu o deposedare foarte bună în ”out” un nou atac al olandezilor. După un început crispat, Racovițan a rezolvat câteva faze grele.

Min 73

Ocazie imensă a lui Veerman, care trage pe lângă. Avem din nou șansă!

Min 72

Iordănescu face o triplă schimbare. Iese Hagi intră Alibec. Ies Drăguș și Marius Marin. Intră Cicâldău și Mihăilă.

Min 67

Marius Marin ia ”galben” la sacrificiu, oprind un atac al adversarilor, derulat rapid prin Xavi Simons. La lovitura liberă care urmează, avem noroc, să recunoaștem: șutul excepțional de bine plasat al lui Memphis Depay ocolește stîlpul din stânga porții lui Niță, care nu ar mai fi putu face nimic.

Min 63

Gol anulat al aceluiași Gakpo pentru Olanda, rămâne 1-0. Ofsaid clar, nimic de discutat, chiar dacă tribunele sunt încinse și speranțele ambelor echipe, la fel.

Min 61

Olandezii pornesc pe contraatac, Gakpo trage bine, pe colțul drept și, de această dată, Niță scoate cu un plonjon în care a pus toată disperarea, pentru a evita un letal 2-0.

Min 60

România nu cedează, colosal consum de energie pentru echipa noastră.

Min 58

După o cursă bună a lui Man, e rândul olandezilor să rateze. Succesiunea fazelor e rapidă, asistăm la o optime frumoasă, care își merită numele de ”meci din faza finală” a Campionatului European.

Min 56

Olanda cere penalty după ce Hagi îl trage de mână pe Dumfries, o fracțiune de secundă. Jocul e pe contre. Nu cedăm, scorul ne oferă în continuare șanse.

Min 50

Presăm cu 4 oameni la marginea careului olandez, dar ei folosesc pe contraatac spațiile dintre liniile noastre. Olandezii ajung din nou în fază periculoasă, Tijjani Reijnders șutează, dar Racovițan s-a culcat ca un portar de hochei și a blocat mingea. Jucătorul olandez al lui AC Milan cere penalty, nu a fost, decide arbitrul.

Min 48

Lovitură liberă România, Stanciu centrează și portarul olandez Bart Verbruggen boxează balonul, scoțându-și echipa din pericol.

Min 46

Începe repriza a doua cu ”tricolorii” în atac. Mai avem jumătate de meci pentru a ne apropia de visul ”sferturilor de finală”.

Min 45+3

Final de primă repriză. Senzații amestecate. România a luptat fază cu fază, dar olandezii au părut doar debusolați în apărare, însă la fel de puternici în atac. Când accelerăm, punem presiune repede, din trei pase, pe adversari. Dar când ei accelerează, știu să-și creeze mari ocazii, mai clare ca ale noastre.

Min 45+2

Drăguș trage în brațele portarului Olandei, după o fază care ne retrezisește speranțele, în plină eclipsă a ”tricolorilor”, dominați clar de la jumătatea primei reprize.

Min 44

Racovițan se complică și olandezii au o ocazie mare, prin Simons, care a ținut mingea prea mult, din fericire pentru noi.

Radu Drăgușin ne salvează de 2-0

Radu Drăgușin în duel cu Xavi Simons. Foto: Profimedia

Min 42

Olanda domină, domină. Avem noroc cu Drăgușin, care scoate cu capul sau prin alunecare. La o fază cu câteva minute înainte Tijjani Reijnders i-a pasat frumos lui Denzel Dumfries, dar „alunecarea” lui Radu Dragușin este miraculoasă. În loc de 2-0, olandezii obțin doar un corner.

Min 33

Îl pierdem pe Mogoș, după o ciocnire dură. Clujeanul, care revenise după 3 ani și 3 luni ca titular, este schimbat imediat.

Min 26

E rândul olandezilor să aibă o minge bună, pe centrul apărării noastre, care reușește să blocheze șutul. Din corner, olandezii au o mare ocazie: fundașul Stefan de Vrij vine după centrare, Burcă stă rău și mignea trece, ajunge la olandez, care dă cu capul din 3 metri de poartă, dar în plasa laterală!

Min 23

Stanciu întoarce mingea în careul olandezilor, așa cum făcea Gică Hagi pe vremuri, și Denis Man trage fără acuratețe în lovitură și mingea se duce mult pe lîngă bara stângă.

Min 22

România luptă, dar se citește o descumpănire în jocul nostru. Olandezii obțin o nouă lovitură de colț.

Min 20

Olandezul Gakpo își creează culoar de șut pe lângă Rațiu, trage tare, dar parabil, și Niță, parțial mascat de apărarea noastră, ia gol la colțul scurt, cel despre care se spune că ”e al portarului”.

Cody Gakpo sărbătorind golul. Foto: Profimedia

Min 14

Man pornește din extrema dreaptă, își face faza singur, cu stângul, evită în serie câțiva jucători și trage la câția centimetri peste transversală! Nimeni nu ar fi putut scoate acest șut. Tribunele fierb, se aude doar ”România!”.

Un început minunat de curajos pentru noi

Min 11

Prima ocazie mare a olandezilor. Memphis Depay are o ocazie mare după o pasă subtilă a lui Xavi Simons. Portarul Florin Niță iese foarte bine. Faza se dovedește a fi în offside câteva momente mai târziu.

Min 10

Continuăm să-i presăm pe olandezi. Suntem foarte avansați, nimeni nu anticipa asta.

Min 6

Olandezul Simons trage de pe stânga, dar mingea traversează careul pe diagonală și e prinsă sigur de Niță.

Min 5

Lovit la cap din faza anterioară, Hagi e îngrijit pe marginea terenului. Jucăm în 10 în aceste momente.

Ianis Hagi. Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim
Ianis Hagi a fost lovit la cap. Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Min 2

Olanda are prima fază ofensivă, dar prima presiune în careu e a noastră, când Răzvan Marin centrează și Ian Hagi ajunge târziu la o minge.

18:56

ProTV transmite imagini memorabile cu jucătorii noștri, pe tunel, ascultând emoționați vuietul tribunelor ”România! România”

18:55

Tribunele sunt dominat cromatic și fonic de suporterii României. Este un moment unic. E pentru prima oară când suntem mai mulți decât olandezii la un meci pe teren neutru, Olanda având nu doar una dintre marile echipe, ci și una dintre galeriile de uriașă tradiție ale fotbalului mondial.

18:50

În studioul ProTV, Marica, Raț și Răducioiu au fost toți de acord că Olanda are prima șansă. ”România se va apăra, e logic. Important e să rezistăm și să păstrăm ordinea”, a spus Florin Răducioiu.

18.40

Tricolorii au ieșit la încălzire. “Zidul galben” de la Munchen aclamă.

18:35

Și Koeman a schimbat trei titulari. Odată cu introducerea lui Bergwijn, Xavi Simons și Denzel Dumfries, Koeman își modifică echipa în trei poziții față de înfrângerea cu Austria (2-3).

18:30

Vasile Mogoș a fost ultima dată titular în echipa națională a României, într-un meci oficial, în urmă cu mai bine de trei ani. Mai exact, în partida Armenia – România 3-2, din preliminariile Cupei Mondiale din 2022, sub comanda lui Mirel Rădoi.

Atunci, Vasile Mogoș a fost distribuit în poziția sa de bază, fundaș dreapta. Nu s-a descurcat prea bine. A încasat un cartonaș galben în minutul 24, fiind obligat să joace restul partidei într-un modul precaut, scrie GOLAZO.ro.

18:20

Accidentarea lui Florinel Coman este serioasă. El nu este nici măcar pe bancă, printre rezerve. S-a sperat până în ultimul moment că va putea juca, l-au menajat la antrenamentul de ieri, dar verdictul staffului medical a fost ferm: Coman nu poate juca.

18:25

Președintele lui CFR Cluj Cristi Balaj a reacționat imediat după ce a aflat că Mogoș va fi titular, transmite DigiSport. ”Avem în față o echipă a Olandei cu jucători mai renumiți decât ai noștri, dar noi avem o echipă și o inimă mare”, a declarat Cristi Balaj.

18:15

Ianis Hagi e, din nou titular. Iordănescu mizează pe el al doile meci consecutiv.

17:50

Echipa de start a României – Mogoș de la CFR titular

Surpriză în primul „11” pregătit de Edi Iordănescu. Deși Deian Sorescu era favorit să înceapă din primul minut în partea stângă a defensivei, Vasile Mogoș (31 de ani) va fi titular. E o mare surpriză.

Fundașul CFR-ului îi ia locul lui Nicușor Bancu, suspendat.

Echipa de start a României: Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Mogoș – M. Marin – Man, R. Marin, Stanciu, I. Hagi – Drăguș
Rezerve: H. Moldovan, Târnovanu, Ad. Rus, Nedelcearu, Alibec, Cicâldău, Pușcaș, Mihăilă, Olaru, Sorescu, Racovițan, Bîrligea, Șut

Echipa de start a Olandei: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake – Reijnders, Schouten – Bergwijn, Xavi Simons, Gakpo – Depay
Rezerve: Biljow, Flekken, Geertruida, De Ligt, Wijnaldum, Weghorst, Frimpong, Van de Ven, Veerman, Blind, Malen, Brobbey, Maatsen, Zirkzee, Gravenberch

Imagini de la stadion

Suporterii au început să intre în tribune, sunt mii de oameni în jurul stadionului.

Mult mai puțini suporteri olandezi ca la meciurile din grupe

Presa sportivă din Olanda transmite imagini fabuloase cu legiunea de suporteri olandezi care au finalizat deja tradiționalul „marș portocaliu” din parcul Olimpic până în oraș. În ciuda atmosferei fantastice pe care o fac, jurnaliștii remarcă însă că fanii sunt în număr considerabil mai mic decât au fost la meciurile din grupă.

„Peste 40.000 de suporteri au mărșăluit în Hamburg, Leipzig and Berlin. La Munchen sunt în jur de 10.000 de oame ni cu bilete la meci și alte câteva mii fără, prezenți în capitala Bavariei”, scrie Nos.nl.

Olandezii au sesizat că Iordănescu folosește unul dintre trucurile fotbalistice ale lui Cruyff

România păstrează câțiva jucători în față atunci când adversarii bat loviturile de colț. Această tactică e un soi de „cine clipește primul”. Olandezii se gândesc cum să o folosească împotriva noastră, spun analiștii lor, care au analizat în detaliu jocul echipei lui Iordănescu.

„Zidul galben”, spectacol în Marienplatz

Suporterii români fac spectacol în Marienplatz din München, cântă și scandează neobosiți. Potrivit reporterilor GOLAZO.ro, pe Allianz Arena vor fi cel puțin 25.000 de români.

Organizatorii au anunțat că aproape 13.000 de bilete au fost achiziționate de români, informează FRF. Numărul este aproape dublu decât cel al fanilor din Țările de Jos (7.000). Totuși, se estimează peste 25.000 de susținători ai României în tribune la ora meciului.

Ronald Koeman ar fi vrut să jucăm mai repede 

NRC, unul dintre cele mai importante ziare din Olanda, găzduiește declarațiile lui Ronald Koeman, antrenorul Olandei. El recunoaște că „șapte zile înseamnă un timp lung pentru pregătirea meciului”. Ar fi vrut, scriu olandezii, să întâlnească România mai repede. 

Asta și pentru că Olanda n-a convins până acum la acest Euro și lotul a fost supus presiunii publicului și a media. Și ar fi dorit să facă mai repede proba unei schimbări în joc.

„Nu am jucat compact, așa că uneori pare că nu ești suficient de agresiv. Dar sperăm ca acest lucru să se schimbe în meciul cu România”, a spus Koeman. 

Presa olandeză: „München este portocaliu!”

Suporterii olandezi au luat cu asalt orașul și își încurajează echipa înainte confruntării din optimi cu România. „München este portocaliu”, „Nu ne mai săturăm de imaginile astea”, scrie pe contul de X al echipei naționale, alături de filmări cu valul de fani care au invadat orașul.

Presa olandeză scrie cum România nu a mai ajuns în fazele eliminatorii ale unui Campionat European din anul 2000. „Cu șase ani înainte, România a supraviețuit optimilor Cupei Mondiale 1994 grație unei mari victorii împotriva Argentinei (3-2), dar a pierdut la loviturile de departajare cu Suedia, în sferturi”, scrie site-ul de sport vi.nl, care are și un articol special dedicat Generației de Aur, ce include „legendele Gheorghe Hagi și Gică Popescu”.

Chivu îi avertizează pe olandezi: „Sperăm ca noi, România, să producem surpriza”

Cristi Chivu, fostul căpitan al lui Ajax și al ”naționalei”, a spus despre meciul de azi că „Această Românie și-a dezvoltat propria identitate: ei știu foarte bine ce pot și ce nu pot să facă”, răspunzând la întrebările site-ului de sport olandez Voetbalprimeur.

Fostul căpitan al „naționalei” României și al lui Ajax Amsterdam a insistat pe ideea că, în ciuda, lipsei de experiență individuale, ”tricolorii” sintetizează o echipă bună. 

„Echipa nu este debordantă când vine vorba despre clasa individuală. Dar formează un grup unit, în care fiecare își cunoaște rolul. Au un adevărat spirit de luptă, își pun inima și sufletul în luptă”, a spus Chivu.

”Olanda nu trebuie să ne subestimeze. La fiecare turneu final o echipă mai mică învinge o echipă mare. Sperăm ca noi, România, să producem surpriza”.

„Zidul galben” începe să se formeze în Marienplatz. Doi suporteri reținuți

Suporterii români fac spectacol la Munchen. Foto: GOLAZO.ro

Suporterii români au început să se adune în Marienplatz din Munchen, înarmați cu steaguri și tobe. „Batem Olanda”, scandează ei, transmit jurnaliștii GOLAZO.ro, aflați printre ei.

Doi fani români au fost săltați de polițiștii germani după ce au aprins torțe în Marienplatz. „În Munchen sunt interzise materialele pirotehnice în locurile publice. Și în piață, și în fan-zone, și în stadion. Cei doi vor fi amendați și eliberați, a declarat unul dintre polițiștii veniți la intervenție.

Unul dintre suporterii români săltați pentru că au aprins fumigene. Foto: GOLAZO.ro

„Comparația mi se pare nedreaptă

Astăzi dimineață, în matinalul Deșteptarea de la Europa FM, jurnalistul Luca Pastia a spus că „Mi se pare nedreaptă comparația dintre Gică Hagi și Ianis Hagi. Nedreaptă pentru amândoi. Ianis Hagi e un fotbalist foarte bun, Gică Hagi a fost un geniu”

„Ianis a mai avut ceva de înfruntat: o accidentare gravă, de care a trecut, dar care l-a scos din circuit o perioadă de timp. Așa că toate comparațiile devin foarte greu de făcut”, a mai spus realizatorul Europa FM.

Vremea la ora meciului

Dacă luni a plouat puternic la München, parte a furtunii care a acoperit zone importante din Vestul Europei, astăzi vremea s-a schimbat. Sunt nori, dar vremea e plăcută 18-20 de grade și va rămâne așa și la ora meciului pe Allianz Arena, conform prognozei meteo. 

Joacă Ianis Hagi?

Echipa României la antremanetul de ieri, 1 iulie. Foto: Profimedia
Echipa României la antremanetul de ieri, 1 iulie. Foto: Profimedia

Unul dintre eroii meciului cu Slovacia, omul care a scos penalty-ul, Ianis Hagi este una dintre dilemele zilei de astăzi. Va fi el în echipă? Într-una dintre echipele probabile aflate de corespondenții site-ului nostru GOLAZO.ro în Germania, Ianis nu e titular.

România: Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Sorescu – M. Marin – Man, R. Marin, Stanciu, Mihăilă – Drăguș

Olanda: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake – Reijnders, Schouten – Frimpong, Xavi Simons, Gakpo – Depay

Comparația lui Ianis cu Gică Hagi a apărut frecvent în ultima săptămână, mai ales în presa internațională. Ianis are în prezent 25 de ani și 8 luni, iar la această vârstă tatăl său câștigase Supercupa Europei, cu Steaua. Mai jucase, tot cu Steaua, o semifinală și o finală de Cupa Campionilor. În trei ediții de Cupa Campionilor, Gică Hagi înscrisese 11 goluri, a notat într-o analiză pe GOLAZO.ro ziaristul Dan Udrea, care spune că „Ianis Hagi nu a cerut această comparație, cu tatăl său”. 

INTERVIURILE HotNews.ro