Sari direct la conținut

România, parte a unui proiect privind gestionarea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente, alături de alte 21 de țări

HotNews.ro
Medicamente, Foto: / Alamy / Alamy / Profimedia
Medicamente, Foto: / Alamy / Alamy / Profimedia

​România a devenit parte a Proiectului de acţiune comună „CHESSMEN” privind gestionarea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente, anunță Ministerul Sănătății.

„Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) implementează proiectul de acţiune comună CHESSMEN (Coordonarea şi armonizarea sistemelor existente pentru gestionarea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente – Reţeaua europeană), alături de alte 27 de autorităţi de reglementare în domeniul farmaceutic, din 21 de state membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European (UE/SEE)”, anunţă, luni, Ministerul Sănătăţii.

În ultimii ani, la nivel global, lipsa unor medicamente sau discontinuitatea în aprovizionarea cu medicamente a devenit o problemă majoră, cu impact negativ în domeniul sănătăţii publice, respectiv a accesului pacienţilor la tratamente, arată instituția condusă de Alexandru Rafila.

„Fie că vorbim de probleme legate de producţie, dificultăţi întâmpinate pe lanţul de distribuţie sau politici de reglementare în domeniul preţurilor la medicamente, impactul asupra populaţiei este acelaşi: lipsa medicamentelor. Prin urmare, cauzele care generează aceste riscuri sunt multiple, fiind necesară identificarea unor soluţii si strategii complexe”, preconizează Ministerul Sănătății.

În acest context, în scopul sprijinirii statelor membre în implementarea proceselor şi măsurilor adecvate pentru rezolvarea acestui deficit, a fost elaborat proiectul de acţiune comună CHESSMEN, care urmăreşte identificarea şi diseminarea unor modele şi iniţiative eficiente în domeniul raportării, monitorizării şi implementării de măsuri specifice, promovând totodată dialogul continuu între autorităţile de reglementare responsabile.

Activităţile cuprinse în cadrul acestei acţiuni comune se concentrează atât pe prevenirea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente, cât şi pe crearea de strategii operaţionale menite să minimizeze impactul acestora, mai arată Ministerul Sănătății.

Proiectul, care a debutat pe 16 ianuarie 2023, este cofinanţat de Comisia Europeană, prin intermediul Programului EU4Health, şi se derulează pe parcursul a trei ani, fiind coordonat de Agenţia Italiană pentru Medicamente (AIFA – Agenzia Italiana del Farmaco), cu sprijinul Institutului Naţional de Sănătate din Italia (ISS-CNS, CNT).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro