Sari direct la conținut

Rusia a atacat cu rachete Kievul și alte regiuni, la scurt timp după ce Putin și-a încheiat conferința-maraton

HotNews.ro
Experti analizeaza urmarile unei explozii dupa atacul cu drone asupra Kievului, Foto: Maxym Marusenko / Zuma Press / Profimedia
Experti analizeaza urmarile unei explozii dupa atacul cu drone asupra Kievului, Foto: Maxym Marusenko / Zuma Press / Profimedia

​Cel puțin două explozii s-au auzit la Kiev la scurt timp după declanșarea unei alerte aeriene, au remarcat jurnaliștii AFP și Reuters, forțele aeriene ucrainene raportând că rachetele rusești vizează capitala. Aceste explozii au avut loc la scurt timp după încheierea conferinței de presă anuale a lui Vladimir Putinla Moscova. Potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, mai multe rachete vizează și regiunea Hmelnîțkîi.

Sunetul unor explozii a fost auzit de un corespondent Reuters în apropierea capitalei Ucrainei, Kiev, după ce forțele aeriene au avertizat asupra unei amenințări iminente cu rachete rusești.

De asemenea, Forțele aeriene ale Ucrainei au emis o avertizare de raid aerian în toată țara din cauza pericolului de lovituri cu rachete. Au fost observate lansări de rachete către regiunea Hmelnîțkîi, iar acolo s-a auzit o explozie, relatează Ukrainska Pravda.

„Atenție! Există pericol de rachete în toată Ucraina! Un MiG-31K a decolat de la baza aeriană Savasleyka.”

Forțele aeriene au adăugat, de asemenea, că sunt posibile lansări de rachete din regiunea rusă Lipețk.

La ora 14:21, Forțele Aeriene au raportat că lansările de rachete au avut loc în apropiere de Starokostiantyniv, regiunea Hmelnîțkîi. Ulterior, Suspline a raportat despre explozii care s-au auzit în Oblast Hmelnîțkîi.

La ora 14:52, Forțele Aeriene au spus: „Din nou rachete! Din regiunea rusă Kursk spre regiunea Sumî!”

O rachetă Kinjal a lovit Hmelnițki

O rachetă Kinjal a lovit regiunea Hmelnițki în timpul celui de-al doilea avertisment de raid aerian din 14 decembrie după decolarea avioanelor de luptă rusești MiG, iar în timpul celui de-al treilea avertisment de raid aerian au fost înregistrate mai multe ținte aeriene, iar soarta lor este în curs de stabilire, a spus colonelul Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, potrivit Ukrainska Pravda.

„Nu vorbim despre consecințele loviturilor cu rachete Kinjal, lăsați inamicul să tragă propriile concluzii, nu le vom furniza informații”, a spus Ignat.

Ignat a spus că în timpul avertismentului de raid aerian emis la ora 15:35, mai multe ținte aeriene au fost reperate în deplasarea prin Kiev către partea de vest a Ucrainei (regiunile Volîn și Rivne).

Potrivit informațiilor preliminare, sistemele de apărare aeriană operau în regiunea Kiev.

Potrivit lui Ignat, urmează să se stabilească ce s-a întâmplat exact cu aceste ținte aeriene, indiferent dacă au aterizat sau au fost doborâte.

Atacurile vin după ce președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat joi încrederea în ofensiva Rusiei în Ucraina, în timp ce a organizat o conferință de presă maraton de peste 4 ore la o săptămână după ce a anunțat că intenționează să rămână la Kremlin cel puțin până în 2030.

Liderul de la Kremlin a declarat că economia Rusiei își revine după ce a fost lovită puternic de sancțiunile occidentale.

De asemenea, Putin susține că forțele rusești își consolidează pozițiile pe aproape toate fronturile din Ucraina și că nu mai este nevoie de o mobilizarea suplimentară. Întrebat de un corespondent de război despre lipsa dronelor de pe câmpul de luptă, Putin a răspuns că Rusia are în prezent un total de 617.000 de soldați care luptă pe fronturile din țara invadată în 2022.

Citește și:

Principalele puncte din discursul anual al lui Putin: „Invazia Ucrainei, o mare tragedie, un război între frați”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro