Sari direct la conținut

Rusia a folosit pentru prima dată la Zaporojie rachete S-300 modernizate – oficial ucrainean / Ce tipuri de rachete folosește Rusia în Ucraina

HotNews.ro
Convoi de civili, bombardat de ruși în orașul Zaporojie, Foto: Dmytro Smolienko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Convoi de civili, bombardat de ruși în orașul Zaporojie, Foto: Dmytro Smolienko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Atacul rus împotriva unui convoi umanitar din oraşul Zaporojie, soldat cu cel puţin 30 de morţi şi aproape 90 de răniţi, a fost comis cu rachete S-300 modernizate, cu o rază mult mai mare de acţiune decât modelele mai vechi, a afirmat sâmbătă ministrul de Interne al Ucrainei, Denis Monastirski, citat de EFE.

Monastirski, care a citat experţi în explozibili, a menţionat că o rachetă a explodat imediat ce a atins solul, în timp ce versiunile anterioare ale acestei arme explodau abia după ce penetrau mai mulţi metri solul, astfel că formau cratere profunde, dar afectau mai puţine persoane aflate la locul impactului.

„Asta se face ca să moară cât mai mulţi oameni cu putinţă. Iar acum am văzut cât este de letală şi cât de mulţi oameni pot muri”, a spus el, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă de Ministerul de Interne al Ucrainei.

Ministrul ucrainean a amintit că în atac, în timpul căruia trupele ruse au lansat 16 rachete, au murit 30 de persoane, dintre care doi copii.

„De fiecare dată când mă aflu într-unul dintre aceste locuri – Kremeciuk, Viniţa, regiunea Odesa, Zaporojie – mă întreb mereu acelaşi lucru: de ce fac ruşii asta, ce vrea să obţină (preşedintele rus Vladimir) Putin”, a declarat Monastirski, scrie Agerpres, citând EFE.

Ce rachete lansează Rusia asupra Ucrainei? De la rachetele de croazieră Kalibr, la temutele Iskander

Rusia are o gamă largă de rachete de croazieră și balistice pe care le-a folosit pentru a ataca Ucraina, orașele sale, țintele militare și civile, ea începând deja să lanseze rachete asupra Kievului și a celorlalte obiective strategice imediat după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că a autorizat o „operațiune militară” în țara vecină.

În ultimii ani forțele militare ale Rusiei s-au concentrat pe dezvoltarea unor capacități de atac cu rachete, ca parte a programului președintelui Vladimir Putin de a face din Rusia din nou un lider mondial în acest domeniu. Însă rachetele ce sunt lansate împotriva Ucrainei în prezent sunt cel mai probabil dezvoltate în anii 1990-2000, unele dintre ele fiind versiuni modernizate ale unor sisteme sovietice.

3M14 Kalibr (SS-N-30A)

Racheta 3M14 Kalibr (denumită de NATO SS-N-30A) este o rachetă de croazieră mare-sol care a devenit un pilon al Marinei Militare a Rusiei în ultimii ani.

Deși de regulă în presă este denumită simplu „Kalibr”, SS-N-30A este de fapt doar una dintre rachetele din familia mai mare de arme mare-sol Kalibr, care include racheta anti-navă SS-N-27 („Sizzler”) și racheta anti-submarin 91R.

Toate cele 3 rachete Kalibr folosesc același sistem de lansare vertical care devine norma în marina rusă.

Rachetele 3M14 Kalibr pot fi lansate de pe o navă de război sau un submarin și, cu o rază de 1.500-2.500 de kilometri, pot lovi direct Kievul din Marea Neagră.

  • clasă: rachetă de croazieră mare-sol

9K720 Iskander (SS-26 „Stone”)

Iskander este un sistem mobil de rachete balistice cu rază scurtă ce poate lovi ținte aflate la o distanță de până la 500 de kilometri. Folosind un lansator TEL și vehicule de susținere, sistemul poate lansa și rachete de croazieră.

În 2019 Rusia avea 12 de brigăzi de luptă Iskander-M, fiecare dintre acestea conținând 12 lansatoare și vehiculele de sprijin asociate.

Forțele armate ruse au folosit pentru prima dată rachetele Iskander în invazia Georgiei din 2008. Kremlinul a trimis de asemenea o unitate și în Siria în 2016 dar ea nu a fost folosită.

De asemenea, Rusia a trimis cu regularitate sisteme Iskander în enclava Kaliningrad, de unde pot lovi forțe NATO din Polonia și statele baltice, dar și Finlanda sau Suedia, pe care le-a amenințat vineri cu „consecințe militare grave” dacă vor încerca să se alăture Alianței Nord-Atlantice.

Forțele armate ruse au trimis sisteme Iskander și în Belarus pentru „exercițiile militare” care au servit drept pretext pentru invadarea Ucrainei din nord.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro