Sari direct la conținut

Rusia decide să nu mai aplice hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului / Un sfert din cauzele CEDO vizează ruși

HotNews.ro
Viaceslav Volodin, presedintele Dumei de Stat, la o intalnire cu Vladimir Putin, Foto: Kremlin Pool / Alamy / Profimedia Images
Viaceslav Volodin, presedintele Dumei de Stat, la o intalnire cu Vladimir Putin, Foto: Kremlin Pool / Alamy / Profimedia Images

Parlamentarii ruși au adoptat marți, în a treia și ultima lectură, o lege care permite Rusiei să nu mai aplice deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), după ce țara a fost exclusă din Consiliul Europei în luna martie, relatează AFP.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit un instrument de luptă politică împotriva țării noastre în mâinile politicienilor occidentali”, a declarat Viacheslav Volodin, președintele Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, într-un comunicat de presă publicat după vot.

„Unele dintre deciziile sale au fost în contradicție directă cu Constituția Rusiei, cu valorile și tradițiile noastre”, a adăugat el.

Rusia va plăti despăgubirile stabilite anterior de CEDO în ruble

Ca urmare a acestei legi, Rusia nu va mai aplica hotărârile CEDO luate după 15 martie, dată la care Moscova și-a anunțat decizia de a părăsi Consiliul Europei al cărui membru era din 1996.

A doua zi, Rusia a fost exclusă oficial din Consiliu, din cauza intervenției sale militare în Ucraina lansată pe 24 februarie. Prin părăsirea Consiliului, Rusia a părăsit și Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cu toate acestea, Rusia este obligată oficial să respecte Convenția Europeană a Drepturilor Omului până pe 16 septembrie, când va înceta să mai fie „Înalta Parte Contractantă”.

Potrivit lui Volodin, daunele la care Rusia a fost condamnată de CEDO înainte de 15 martie vor fi plătite „doar în ruble și numai în conturile băncilor publice rusești”.

Rusia a fost până acum principalul furnizor de cauze în fața CEDO: din 70.000 de cauze aflate pe rol în fața Curții, aproape un sfert (24,2%) au vizat ruși.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro