Sari direct la conținut

Rusia: Detenție prelungită a directorului unui ONG de monitorizare a alegerilor / Cum îl intimidează gardienii

HotNews.ro
Tribunal din Rusia (Imagine generică), Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Tribunal din Rusia (Imagine generică), Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Un tribunal din Moscova a prelungit vineri arestarea preventivă a copreședintelui unui ONG de monitorizare a alegerilor, arestat în august 2023, în contextul unei represiuni exacerbate în Rusia împotriva tuturor vocilor critice de la atacul asupra Ucrainei, potrivit AFP.

Grigori Melkonianț va fi reținut cel puțin „până la 17 august”, a anunțat judecătorul tribunalului Basmanni Boris Sarafine, potrivit unui jurnalist AFP prezent la audiere.

Grigori Melkonianț riscă până la șase ani de închisoare. El este acuzat de legături cu Rețeaua europeană a organizațiilor de observare a alegerilor (ENEMO), care a fost declarată „indezirabilă” și interzisă de autoritățile ruse.

El este copreședinte al ONG-ului rus Golos, despre care se spune că ține o evidență minuțioasă a fraudelor din timpul alegerilor din Rusia și care este clasificat drept „agent străin”.

La audierea de vineri, Melkonianț a insistat asupra nevinovăției sale și a denunțat condițiile în care a fost deținut, afirmând că a fost mutat din celulă de opt ori și a avut mai mult de 100 de colegi de celulă diferiți de la arestarea sa.

„A fost un calvar dificil”, a spus el. La audiere, acuzarea a cerut ca acesta să rămână în arest preventiv, susținând că ar putea încerca să fugă datorită „contactelor sale internaționale”.

„Nu am nicio intenție de a fugi din țară și de a mă ascunde. Am un singur obiectiv: să mă pregătesc pentru proces și să obțin adevărul”, a replicat Melkonianț, fără succes.

În Rusia, atacul pe scară largă asupra Ucrainei a fost urmat de o reprimare neîngrădită a oricărei disidențe, fie din partea presei, a ONG-urilor sau a cetățenilor obișnuiți. Mii de persoane au fost pedepsite cu amenințări, amenzi și pedepse grele cu închisoarea.

INTERVIURILE HotNews.ro