Sari direct la conținut

Rusia: Fost ministru condamnat la 12 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri

HotNews.ro
Tribunal Rusia, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images
Tribunal Rusia, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images

Justiția rusă l-a condamnat joi la 12 ani de închisoare pe un fost ministru considerat un apropiat al fostului președinte Dmitri Medvedev pentru deturnare de fonduri și pentru că a profitat de funcțiile sale din trecut pentru a forma un „grup infracțional”, potrivit AFP.

Tribunalul din Moscova în fața căruia a fost judecat a declarat că „l-a găsit vinovat pe Mihail Abyzov”, potrivit verdictului citat de agențiile de presă ruse.

Fostul ministru a fost condamnat să execute „o pedeapsă de 12 ani de închisoare într-o colonie de regim general”, precum și o amendă de 80 de milioane de ruble (aproape 800.000 de euro la cursul actual), potrivit verdictului.

Citat de agenția de știri TASS, unul dintre avocații săi, Arthur Bolchakov, a declarat că clientul său își rezervă ceva timp înainte de a decide dacă va face sau nu apel.

Potrivit anchetatorilor, Mihail Abyzov a deturnat între 2011 și 2014, cu ajutorul altor cinci antreprenori și manageri din sectorul energetic, sume care depășesc patru miliarde de ruble (aproximativ 55 de milioane de euro la cursul din 2019).

Mihail Abyzov, în vârstă de 51 de ani, a fost acuzat, de asemenea, de formarea unui „grup infracțional”.

Abyzov, care a trăit între Italia și Statele Unite, a fost arestat la începutul anului 2019 în timpul unei operațiuni a serviciilor de securitate ruse (FSB) în timpul unei vizite în capitala rusă.

Ministru pentru relațiile cu societatea civilă din 2012 până în 2018, în 2014 el a fost membrul guvernului cu cel mai mare venit, cu 282 de milioane de ruble (5,7 milioane de euro la cursul din 2019) pe an.

Până la arestarea sa, era considerat un apropiat al fostului președinte și șef al guvernului Dmitri Medvedev, care l-a numit în funcție în 2012, și un membru al aripii „liberale” din cadrul elitei puterii ruse, care intră adesea în opoziție cu clanul rival „siloviki” (poliție, armată, servicii secrete…).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro