Sari direct la conținut

Rusia furnizează Iranului arme cibernetice pe măsură ce cooperarea militară dintre cele două țări crește – WSJ

HotNews.ro
O dronă kamikaze de fabricație iraniană doborâtă de forțele armate ucrainene în orașul Odesa, Foto: Handout / AFP / Profimedia
O dronă kamikaze de fabricație iraniană doborâtă de forțele armate ucrainene în orașul Odesa, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Rusia furnizează Iranului arme cibernetice, inclusiv instrumente de supraveghere digitală, pentru a obține de la Teheran dronele relativ ieftine și eficiente pe care le folosește pentru a lovi infrastructura ucraineană, relatează Ukrainska Pravda, citând The Wall Street Journal.

Potențialul de colaborare în războiul cibernetic vine după ce Iranul, care a vândut drone Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina, a convenit să furnizeze rachete cu rază scurtă de acțiune Moscovei și a expediat obuze. Teheranul caută ajutor cibernetic, dar și elicoptere de atac rusești, avioane de luptă cu reacție și ajutor pentru programul său de rachete cu rază lungă, potrivit oficialilor americani și iranieni citați de WSJ.

„Autoritățile ruse au stabilit că avantajele dezvoltării relației militare cu Iranul depășesc orice dezavantaje”, notează WSJ.

Potrivit The Wall Street Journal, principalul furnizor de servicii cibernetice pentru Iran este compania rusă PROTEI, care are contracte cu Ministerul rus al Apărării.

Iranul a spus că a furnizat drone Rusiei, dar că acestea au fost trimise înainte de izbucnirea războiului. Cu toate acestea, Institutul pentru Studiul Războiului, precum și înalți oficiali, precum șeful NATO, Jens Stoltenberg, au confirmat că Teheranul continuă să trimită Rusiei drone. De asemenea există planuri comune ale Moscovei și Teheranului de a construi în Rusia o fabrică de drone iraniene.

Citește și:

Parteneriatul care a speriat Vestul. Moscova și Teheranul avansează cu planul de a construi în Rusia o fabrică de drone iraniene – WSJ

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro