Sari direct la conținut

Rusia își anunță intenția de a părăsi Adunarea Parlamentară a OSCE / Care este rolul organizației

HotNews.ro
Reuniune OSCE (​Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), Foto: RADOSLAW JOZWIAK / AFP / Profimedia
Reuniune OSCE (​Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), Foto: RADOSLAW JOZWIAK / AFP / Profimedia

Federația Rusă își va suspenda participarea la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a anunțat marți președintele Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, potrivit Kyiv Independent.

Volodin ar fi calificat adunarea drept „o organizație politizată absolut dependentă, care dansează după cum cântă Washingtonul”. Duma de Stat și Consiliul Federației vor lua în considerare suspendarea participării Rusiei la Adunare la 21 februarie.

„Cel mai rău lucru în această situație este că încă plătim bani, iar noi suntem unul dintre cei mai mari jucători, așa că trebuie să ieșim și să nu mai transferăm fonduri”, a adăugat el.

Ce este OSCE?

Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este un organism interparlamentar format din 57 de state membre. Adunarea a fost creată în 1991 pentru a facilita realizarea obiectivelor OSCE, inclusiv prevenirea și soluționarea conflictelor, precum și consolidarea instituțiilor democratice în toate țările membre ale OSCE.

Din 1993, Adunarea a monitorizat alegerile în peste 30 de națiuni din Europa, Africa, America de Nord și Asia.

Vara trecută, AP OSCE a recunoscut oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului pentru implicarea sa în Grupul Wagner. Anul trecut, pe vremea aceasta, secretarul general al OSCE le-a spus jurnaliștilor germani că Rusia ar trebui să rămână în organizație pentru a menține canalele diplomatice.

Ulterior, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a boicotat reuniunile OSCE din cauza prezenței continue a Rusiei în cadrul organizației.

Purtătorul de cuvânt al lui Kuleba a declarat că Rusia abuzează de regula consensului în cadrul OSCE și recurge la șantaj și la amenințări deschise pentru a bloca chestiuni-cheie, cum ar fi candidatura Estoniei la președinția din 2024.

În ultimii doi ani, Rusia a fost expulzată din mai multe organizații internaționale pentru drepturile omului în ultimii doi ani, inclusiv din Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro