Sari direct la conținut

Rusia: Traficantul de arme Viktor Bout, eliberat de americani în urma unui schimb de prizonieri, va candida pentru un partid de extremă dreapta la alegerile locale

HotNews.ro
Viktor Bout, Foto: Russian Federal Security Service / UPI / Profimedia Images
Viktor Bout, Foto: Russian Federal Security Service / UPI / Profimedia Images

Traficantul de arme rus eliberat în decembrie anul trecut în cadrul unui schimb de prizonieri care a implicat-o pe vedeta americană de baschet Brittney Griner a fost ales candidat al unui partid de extremă-dreapta la alegeri regionale din Rusia, a anunţat duminică agenţia de presă de stat RIA, citată de Reuters și News.ro.

Viktor Bout, supranumit cândva „negustorul morţii” de către Statele Unite, a executat 10 ani dintr-o pedeapsă de 25 de ani în închisorile americane pentru trafic de arme, până la eliberarea sa în schimbul de prizonieri cu Brittney Griner, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice.

RIA a citat un oficial din cadrul organizaţiei locale a Partidului Liberal Democrat ultranaţionalist din Rusia (LDPR), care a declarat că Bout a fost nominalizat drept candidat pentru adunarea legislativă a regiunii Ulianovsk din centrul Rusiei.

Bout a fost arestat de agenţi americani în timpul unei acţiuni în Thailanda în 2008. Departamentul de Justiţie al SUA l-a descris ca fiind unul dintre cei mai prolifici traficanţi de arme din lume, care a vândut arme în întreaga lume teroriştilor şi duşmanilor Americii timp de zeci de ani. Bout a negat întotdeauna acuzaţiile.

Griner a fost condamnată în 2022 la nouă ani de detenţie într-o colonie penală pentru că a deţinut cartuşe de țigări electronice care conţineau ulei de canabis – care este interzis în Rusia – după un proces judiciar catalogat de Washington ca fiind o farsă. De atunci, Griner şi-a reluat cariera sportivă.

Bout s-a alăturat public LDPR după întoarcerea sa în Rusia. În pofida numelui său, LDPR are opinii de extremă dreapta, ultranaţionaliste şi susţine ferm invazia preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina.

LDPR i-a oferit anterior o casă lui Andrei Lugovoi, care este căutat în Marea Britanie pentru uciderea în 2006 a fostului ofiţer KGB şi critic al lui Putin, Alexander Litvinenko. Lugovoi a fost membru LDPR în parlamentul naţional rus din 2007.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro