Sari direct la conținut

Rusia va putea să livreze gaze în UE prin teritoriul Ucrainei până în anul 2020 fără un contract cu Kievul

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru

Rusia şi Ucraina, pentru un tranzit fără întrerupere al gazelor către UE până în anul 2020, nu vor trebui să încheie un nou contract de livrare a gazelor, a anunţat duminică o sursă din cadrul sectorului energetic european, scrie Rador, citând Tass.

„Kievul, ca membru al Uniunii Energetice Europene, şi-a luat angajamentul să implementeze în legislaţia sa până la 1 ianuarie 2020 normele energetice europene. Astfel, chiar şi în absenţa unui contract cu Rusia, operatorul ucrainean de transport al gazelor (GTS) va fi obligat să liciteze capacitățile sale de tranzit, pe care Gazprom va putea să le cumpere pentru efectuarea unor livrări pe termen scurt sau mediu. Asta înseamnă că lipsa unui contract între Rusia şi Ucraina nu va duce la întreruperea tranzitului de gaze ruseşti în UE” – a explicat expertul european.

Acesta a subliniat că „un precedent al livrărilor efectuate de Gazprom prin sistemul de licitaţie în spaţiul post-sovietic deja există” şi a amintit că „în perioada 1 ianuarie-12 martie 2019, Gazprom a livrat gaze în Armenia prin GTS Georgia fără existenţa unui contract de tranzit între Moscova şi Tbilisi, achiziţionând capacităţi de tranzit prin sistemul de licitaţie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro