Sari direct la conținut

„S-au făcut progrese” în discuţiile de la Cairo privind un armistiţiu în Gaza, susţine Casa Albă

HotNews.ro
John Kirby, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
John Kirby, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Casa Albă a dezminţit vineri că discuţiile de la Cairo privind încheierea unui armistiţiu în Fâşia Gaza se apropie de eşec, afirmând că, dimpotrivă, „s-au făcut progrese”, relatează AFP.

„Avem nevoie acum ca cele două tabere să se reunească şi să lucreze la o implementare” a acordului, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

Directorul CIA, William Burns, precum şi înaltul diplomat american Brett McGurk sunt prezenţi în Egipt pentru aceste discuţii, a confirmat Kirby.

„Discuţiile iniţiale pe care le-am avut la Cairo noaptea trecută au fost de natură constructivă. Deci vrem să vedem acelaşi gen de dinamică continuând aici în cursul următoarelor două zile”, a declarat el.

Informaţiile din presă potrivit cărora discuţiile „se apropie de un eşec” sunt inexacte, a mai spus oficialul Casei Albe.

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken s-a deplasat săptămâna aceasta în Orientul Mijlociu şi a afirmat că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu i-a „confirmat că Israelul acceptă planul de compromis” al Washingtonului pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza după mai bine de zece luni de conflict, afirmând că ţine acum de Hamas „să facă la fel”.

Potrivit lui John Kirby, SUA continuă să estimeze vineri că Benjamin Netanyahu a acceptat această propunere, chiar dacă liderul israelian insistă asupra prezenţei trupelor israeliene la frontiera dintre Gaza şi Egipt, un punct de divergenţă atât cu Washingtonul, cât şi cu Cairo.

Oficialul de la Casa Albă a îndemnat din nou Hamas să accepte propunerea avansată săptămâna trecută, cu prilejul discuţiilor din Qatar.

„Gândiţi-vă la ce va face acest acord pentru populaţia din Gaza. Acesta le asigură o perioadă de calm şi o potenţială încheiere a războiului, a violenţei şi a vărsărilor de sânge”, a declarat el.

„Aceasta le asigură de asemenea – datorită sfârşitului luptelor – o oportunitate incredibilă pentru noi toţi, inclusiv SUA, de a spori considerabil ajutorul umanitar care intră în Gaza”, a mai afirmat John Kirby.

INTERVIURILE HotNews.ro