„Să vă fie rușine”: Susținători ai Israelului au protestat în fața BBC
- Redactia Hotnews
În fața sediului BBC din centrul Londrei a avut loc un protest împotriva deciziei corporației de a nu califica Hamas drept grup terorist. Oamenii, care fluturau steaguri israeliene și făceau zgomot, au scandat lucruri precum „rușine să vă fie rușine” la adresa BBC.
Protestul fost organizat de un grup numit Adunarea Națională Evreiască, deoarece aceștia au o problemă cu reticența corporației de a folosi cuvântul ‘terorist’ pentru a descrie Hamas.
În schimb, BBC folosește termenul ‘militanți’ sau ‘organizație militantă’.
BBC spune că acest lucru este în conformitate cu regulile lor de imparțialitate, dar protestatarii spun că BBC diminuează gravitatea acțiunilor Hamas.
Este important de spus că, în weekend, când a avut loc un protest pro-palestinian în fața sediului BBC, partea din față a clădirii a fost stropită cu vopsea roșie, deoarece, spun ei, BBC este părtinitor în favoarea Israelului.
„Faptul că BBC este acuzat de părtinire de ambele părți ale acestui conflict, ar spune ei, este un semn că își face treaba.”, spune trustul media.
Cum se apără postul BBC în faţa presiunilor politice legate de modul în care acoperă conflictul din Israel
Postul public britanic BBC şi-a apărat miercuri modul în care acoperă mediatic conflictul israeliano-palestinian, în faţa politicienilor care i-au cerut să definească gruparea islamistă Hamas drept „terorişti”
Un purtător de cuvânt al BBC a semnalat că acest post lucrează pe baza manualului său stilistic şi a subliniat că ia „foarte în serios” limbajul folosit.
„Oricine vede sau ascultă relatările noastre va auzi cuvântul ‘terorist’ folosit de multe ori. Este atribuit celor care-l folosesc, de exemplu, guvernul Regatului Unit”, a explicat reprezentantul postului.
„Aceasta este abordarea avută în vedere timp de decenii şi ea este în linie cu cea a altor posturi. BBC este un post independent editorial a cărui misiune este de a explica cu precizie ceea ce se întâmplă ‘pe teren’ pentru ca audienţa noastră să-şi poată forma propria opinie”, a adăugat angajatul BBC.
„Etichetarea cuiva drept terorist înseamnă să manifeşti un parti-pris”
Acest post a răspuns astfel comentariilor făcute de mai mulţi lideri conservatori şi de liderul laburist Keir Starmer, care au semnalat că Hamas este o organizaţie pe care statul britanic o consideră teroristă şi ea este interzisă în Regatul Unit.
Veteranul corespondent extern al BBC, John Simpson, a amintit pe reţeaua socială X (ex-Twitter) că „politicienii britanici ştiu perfect de ce BBC evită cuvântul ‘terorist’ şi, de-a lungul anilor, în discuţii private mulţi dintre ei au fost de acord cu asta”.
„Etichetarea cuiva drept terorist înseamnă să manifeşti un parti-pris şi să nu mai tratezi situaţia cu imparţialitatea cuvenită. Rolul BBC este de a prezenta faptele în faţa audienţei şi să o laşi să decidă ce crede, în mod onest”, explică acelaşi jurnalist.
Manualul stilistic al BBC menţionează că „termenul ‘terorist’ în sine poate fi mai mult o barieră decât un ajutor pentru înţelegere”. „Trebuie să transmitem audienţei noastre toate consecinţele actului prin descrierea faptelor. Trebuie să folosim cuvintele care descriu precis autorul, cum ar fi ‘trăgător’, ‘atacator’, ‘bandit’, ‘răpitor’, ‘insurgent’ şi ‘militant’”, se arată în document.
„Nu trebuie să adoptăm limbajul altor persoane ca limbaj propriu. Responsabilitatea noastră este să rămânem obiectivi şi să informăm într-o manieră care să permită audienţei noastre să-şi facă propriile evaluări despre cine ce face şi cui”, subliniază manualul stilistic al BBC.