Sari direct la conținut

Sarmale, piftie, salată boeuf și cozonac care nu îngrașă? Cum obținem preparate tradiționale cu mai puține calorii

HotNews.ro
Masă de Crăciun, Foto: Konstantin Iuganov | Dreamstime.com
Masă de Crăciun, Foto: Konstantin Iuganov | Dreamstime.com

Sărbătorile înseamnă bucuria de a fi împreună cu cei dragi, în jurul mesei cu bunătăți tradiționale cu gustul copilăriei. Dar mai înseamnă și multe grăsimi și deci, colesterol.

Primul pas în reglarea colesterolului este o alimentație simplă, integrală la care se adaugă hidratarea corectă, orele de odihnă și efortul fizic moderat zilnic, explică, într-un dialog cu HotNews, nutriționista Lygia Alexandrescu, președintele Societății Române de Educație Nutrițională.

În primul rând, în perioada sărbătorilor, fructele, legumele, leguminoasele, nuciferele trebuie să fie prezente pe masă deoarece „au și alte beneficii, dincolo de cel al reducerii colesterolului: sunt bogate în antioxidanți și au în compoziție cantități semnificative de fibre alimentare, atât de necesare în această perioadă.”

Cum modificăm rețetele tradiționale pentru a evita creșterea colesterolului

O veste bună este că, de sărbători, putem ajusta rețetele tradiționale și putem evita, astfel, creșterile de colesterol și de trigliceride după această perioadă, spune Lygia Alexandrescu.

„De sărbători putem adăuga uleiuri presate la rece, făină de in, de nucă sau de cânepă sau din sâmburi de struguri la prăjitura pe care o faceau bunica și mama. Putem adăuga uleiuri și făină de nucifere pentru gust mai bun, pentru aport de fibre și proteine vegetale de calitate superioară și pentru sațietate. Putem adapta rețetele tradiționale pentru valori de colesterol și trigliceride normale, pentru scăderea inflamației și pentru o inimă și articulații fericite”, potrivit nutriționistului.

Maioneză light pentru salata boeuf:

  • Se poate prepara cu ulei din sâmburi de struguri sau alt ulei presat la rece.
  • În loc de ouă putem folosi iaurt sau cartof/conopidă fiartă și răcită, pastă de semințe de floarea soarelui sau avocado.

Sarmăluțe mai light și mai ușor de digerat:

  • Se pot gati cu carne de porc amestecată cu piept de curcan, cu orez basmati și cu ceapă roșie crudă, nu călită.
  • În acest fel, valoarea lor calorică scade cu o treime și digestia este mai facilă, spune nutriționistul.

Piftie din pui sau curcan, în loc de porc:

  • Piftia poate fi preparată și din pui sau curcan, nu doar din porc.
  • În plus, o puteți degresa, iar în acest fel va fi redusă cantitatea de grăsimi saturate pe care o furnizează.

Prăjituri cu mai puțină făină de grâu și fără zahăr:

  • Prăjiturile pot fi preparate înlocuind 1/3 din cantitatea de făină de grâu cu faină de nucă/in/cânepă. În acest fel, prajiturile vor fi mai gustoase, mai sățioase, iar digestia va fi mai ușoară.
  • Zahărul din deserturi poate fi înlocuit cu xilitol din mesteacăn, un îndulcitor natural gustos și cu efect usor laxativ.

Foto: Dreamstime.com.

INTERVIURILE HotNews.ro