Sari direct la conținut

Şase diplomaţi britanici considerați spioni au fost expulzaţi din Rusia. „O ameninţare la adresa securităţii”

HotNews.ro
Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rus, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia
Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rus, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Serviciul rus de securitate (FSB) a anunţat vineri că a retras acreditarea a şase diplomaţi de la ambasada britanică din Moscova, pentru că desfăşurau activităţi de spionaj şi sabotaj, măsura intervenind pe fondul unor tensiuni fără precedent între Moscova şi Occident din cauza conflictului din Ucraina, relatează AFP şi Reuters.

„Ca represalii pentru multiplele acte neprietenoase ale Londrei, Ministerul rus de Externe (…) a pus capăt acreditării a şase angajaţi ai departamentului politic al ambasadei britanice la Moscova”, a anunţat FSB într-un comunicat în care îi acuză de desfăşurarea de „activităţi subversive şi de informaţii”, potrivit News.ro.

FSB susţine că a primit dovezi „documentate” ale unei „coordonări din partea Londrei în vederea unei escaladări a situaţiei politice şi militare internaţionale”.

Potrivit FSB, Departamentul pentru Europa de Est şi Asia Centrală din cadrul Ministerului de Externe al Regatului Unit a fost „în fruntea” acestei coordonări şi a avut „sarcina principală de a provoca o înfrângere strategică” Rusiei.

„Aceste fapte fac posibilă considerarea activităţilor diplomaţilor britanici trimişi la Moscova de acest departament drept o ameninţare la adresa securităţii Federaţiei Ruse”, a declarat FSB.

MAE rus susține evalurea FSB

Purtătoarea de cuvânt a Ministerul rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat ulterior că susține în „deplin solidar cu FSB în evaluarea sa a activităţilor aşa-numiţilor diplomaţi britanici”.

„Ambasada britanică a depăşit cu mult limitele stabilite de Convenţiile de la Viena”, a declarat ea pentru agenţiile de presă ruse, acuzând-o de desfăşurarea unei activităţi deliberate menite să dăuneze poporului rus.

La rândul său, canalul public de televiziune rus Rossia-24 a difuzat imagini prezentate ca fiind cele ale plecării din Rusia a celor şase diplomaţi în cauză, prezentând, de asemenea, fotografiile acestora şi indicând numele lor.

Retragerea acreditării unui diplomat străin în Rusia duce automat la expulzarea acestuia.

„Englezii nu au luat în considerare indicaţiile noastre cu privire la necesitatea de a pune capăt acestei practici (de desfăşurare a activităţilor de spionaj în interiorul Rusiei), aşa că am decis să îi expulzăm pe cei şase, pentru început”, a declarat un angajat al FSB pentru canalul de televiziune de stat Rossia-24.

FSB a declarat că Rusia va cere şi altor diplomaţi britanici să plece acasă, dacă se va descoperi că sunt implicaţi în activităţi similare.

Măsura vine în condiţiile în care se preconizează că Londra va permite Ucrainei să-i utilizeze rachetele cu rază lungă de acţiune Storm Shadow pentru atacuri pe teritoriul Rusiei.

INTERVIURILE HotNews.ro