Sari direct la conținut

Sase mituri despre micutul intreprinzator roman

HotNews.ro

Mitul nr.1: Intreprinzatorul roman are idei si prefera capitalismul, socialismului. Cand domnul Ionescu si-a facut firma, era cam dezorientat. Tocmai ce fusese disponibilizat si de la postura de angajat care isi injura la fiecare zi de leafa patronul zgarcit, a ajuns sa fie unul din Ei. Si-a facut firma pentru ca se gandea ca la cei 38 de ani nimeni n-o sa-l mai angajeze pe seceta asta. Sediul si l-a pus in apartamentul in care locuia, iar numarul de angajati era unul: el. Cu 2 ore/zi, ca sa nu dea Statului prea multi bani. Intrucat lucrase in comert, firma lui avea ca obiect de activitate tot comertul. Lua marfa din Lidl ori din Metro (de preferinta marci proprii, ca erau mai ieftine) si le vindea cu un adaos care sa-i permita sa traiasca. Firma lui n-a supravietuit insa prea mult, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Nota: In Romania au fost inregistrate si erau inca active in septembrie 2013, un numar de 109.176 de intreprinderi noi, excluzand intreprinderile agricole. Comparand aceasta cifra cu numarul estimat de 388180 de intreprinderi, care isi desfasurau activitatea in Romania la inceputul anului 1995, rezulta o rata de creare de aproximativ 28.1%, mai mica cu 8.0 puncte procentuale fata rata de creare din anul 2011 (36.1%). Intreprinderile nou create au optat pentru activitati in comert (39.9%), industrie si servicii (19.2%, respectiv 16.6%).

  • Mitul numarul doi: Intreprinzatorul roman dovedeste initiativa, ar fi bine sa avem cat mai multi asemenea oameni.

Domnul Popescu. Face presa undeva intr-un orasel din Moldova. Are o firma in domeniul serviciilor, cum ar veni. E free-lancer, adica scrie si apoi isi vinde produsul trusturilor media. De fapt face doar o factura pe luna ziarului local, intrucat patronul i-a sugerat ca ori asa, ori deloc. E o forma mascata de salarizare. Dl. Popescu nu-si plateste darile la stat ca sa se ajunga cu banii, dar combate aprig impotriva evazionistilor fiscali. Cand e prost dispus, sau daca intarzie incasarea facturii, se plange ca nu avem nici servicii de Sanatate ca lumea, nici Invatamant si nici politisti cum au americanii. Nu se intreaba insa de ce nu sunt bani ca sa-i plateasca mai bine pe doctori, profesori samd. Spera ca cei de la Fisc sa nu-l calce tocmai pe el. Ar fi un abuz indreptat impotriva Presei, nu?

  • Mitul numarul trei: Intreprinzatorul roman a aparut ca sa corecteze micile erori ale capitalismului

Domnul Georgescu. Si-a facut firma pentru ca e un bun meserias, desi are doar liceul la baza. Era platit prost la vechiul job, asa ca a demisionat si a luat-o pe cont propriu. ¬Asta e sansa mea!¬, si-a spus el. Priceput ca instalator, omul si-a tras imediat o firma. Dupa ce si-a facut srl-ul, nu prea i-au mai ramas bani pentru aparate si o masina in caz ca e solicitat. Se plange ca bancile nu ii dau credite iar clientii nu vor sa-i plateasca deplasarea cu taxiul. Li se pare ca 50 de lei cat le ia doar pentru constatarea defectiunii e mult, zgarcitii naibii. Angajati? Doar el, ca doar n-o sa-i plateasca cine stie cui in salariu, iar ala sa-l fure! Ca atata stiu angajatii romani, sa te fure!

Nota: Numarul mediu de angajati la intreprinzatorii individuali este de 1.2. Majoritatea intreprinderilor noi fiind in clasa de marime 0 salariati. Aproape toate noile intreprinderi au un singur obiect de activitate.

Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de oferta raman „lipsa de resurse”, „fara clienti sau plata cu intarziere de catre clienti” si „accesul limitat la credite”. Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de cerere sunt, „concurenta mare” si „clienti cu fonduri reduse”.

  • Mitul numarul 4: Cand spui intreprinzator privat, spui oameni destepti care fac investitii

Ponderea noilor intreprinderi care fac investitii in primul lor an de activitate se situeaza incepand cu anul 2002 in jurul valorii de 25%. In ultimul an de monitorizare se observa o descrestere a acestora la valoarea de 13.4% . Cele mai scazute ponderi se inregistreaza in regiunile Sud-Est si Bucuresti-Ilfov .

Distributia intreprinderilor in functie de educatia managerului prezinta o schimbare structurala intre perioadele 1995-2000 si 2001-2013. Pana in 2001 ponderea intreprinderilor nou create de intreprinzatori cu nivel educational primar reprezinta aproximativ 5%, nivelul de educatie profesional (vocational) aproximativ 30%, nivelul de educatie gimnazial aproximativ 40% si nivelul liceal si universitar in jur de 25%.

  • Mitul numarul 5: E bine sa avem cat mai multe IMM, creste clasa de mijloc, samd..

In realitate, rata intreprinderilor active dupa un an de la inregistrare a ramas la nivelul de aproximativ doua treimi din anul 1995 pana in anul 2007. In septembrie 2013 rata de supravietuire a intreprinderilor la un an este de circa 60%. Proportia celor care si-au incetat definitiv activitatea este de 5.6%, iar ponderea intreprinderilor inactive la un an dupa infiintare se situeaza in jurul valorii de 18.5%

  • Mitul numarul 6: E usor sa ai afacerea ta. Ce-ti mai pasa de ziua de leafa, cand esti patron?

Doamna Praporgescu (ca sa introducem si elementul feminin). Lucreaza cu domni ca Ionescu, Popescu samd. Merge pe incredere, asa ca asteapta cu lunile incasarea banilor. In final, isi cere insolventa din cauza altor micuti intreprinzatori rau-platnici si isi face intrarea in statistici. In cele care numara moartea initiativei private la numai cativa ani de la demararea ei. Pentru ca in Romania se moare ca firma nu doar din propriile greseli, ci si din neseriozitatea celorlalti.

Cititi intregul studiu in atasament.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro