Sari direct la conținut

Scandal de corupție la ITM. Un inspector șef adjunct avertiza firmele despre controale. Beneficii pentru firma soției

HotNews.ro
DNA, Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia
DNA, Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Lucian Radu, inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă din județul Sibiu, a fost pus sub control judiciar într-un dosar în care DNA îl acuză că anunța firmele care urmau să fie controlate de ITM, în schimbul unor contracte încheiate de acestea cu compania deținută de către soția sa.

Lucian Radu este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (7 infracțiuni, din care două în formă continuată), trafic de influență și instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Soția acestuia este și ea urmărită pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În dosar mai este urmărită și o altă persoană pentru instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Procurorii au stabilit că Lucian Radu ar fi dezvăluit, în perioada aprilie-iulie 2024, directorilor unor societăți comerciale și șefilor unor instituții publice de pe raza județului Sibiu despre verificările pe care urmau să le desfășoare inspectorii din subordine, cu scopul de a-i preveni, de a evita aplicarea unor sancțiuni contravenționale.

„În unele dintre situații, inculpatul Radu Lucian i-ar fi anunțat pe reprezentanții societăților comerciale prin intermediul soției sale care, prin firma pe care o deținea, avea încheiate cu aceștia contracte de prestări servicii de consultanță în domeniul securității și sănătății în muncă, urmărind pe de o parte evitarea aplicării unor sancțiuni contravenționale societăților dar și consolidarea relațiilor comerciale dintre aceste societăți și firma administrată de soția sa”, se spune în comunicatul DNA.

Firma soției ar fi beneficiat și de contracte încheiate cu instituții publice pentru consultanță în domeniul securității și sănătății în muncă.

În alte situații, Radu ar fi intervenit pentru aplicarea unor sancțiuni mai mici sau chiar pentru întreruperea controlului, după cum precizează DNA:

  • La data de 09 mai 2024, în contextul efectuării unui control de către inspectorii ITM Sibiu la o societate comercială având ca obiect de activitate service auto, inculpatul Radu Lucian ar fi intervenit pe lângă aceștia astfel încât societatea respectivă să primească o amendă redusă la jumătate, în condițiile în care amenda ar fi trebuit să fie în cuantum de 40.000 de lei.
  • La data de 05 iunie 2024, inculpatul Radu Lucian ar fi intervenit pe lângă un inspector ITM Sibiu impunându-i acestuia să întrerupă controlul pe care îl efectua la o societate comercială cu care soția sa se afla în relații contractuale și să nu aplice o sancțiune contravențională respectivei societăți, pentru a nu periclita contractul de prestări servicii dintre cele două societăți.
INTERVIURILE HotNews.ro