Sari direct la conținut

Scandal de corupție în PE: Eurodeputata elenă Eva Kaili rămâne în închisoare

HotNews.ro
Eva Kaili, Foto: Vidal-EUC-ROPI / PA Images / Profimedia
Eva Kaili, Foto: Vidal-EUC-ROPI / PA Images / Profimedia

Justiția belgiană a dispus joi menținerea în detenție a eurodeputatei elene Eva Kaili, inculpată luna aceasta într-o anchetă de corupție care implică Qatar și care a costat-o deja postul de vicepreședinte al Parlamentului European, potrivit AFP.

Camera de la Bruxelles, în fața căreia eurodeputata socialistă a compărut la 11 zile de la începutul încarcerării sale, a refuzat cererea de monitorizare cu brățară electronică și „a prelungit cu o lună detenția preventivă”, a anunțat parchetul federal într-un comunicat.

Avocații au la dispoziție 24 de ore pentru a contesta decizia, a precizat parchetul.

Kaili neagă orice act de corupție, au declarat joi dimineață avocații ei. Ea spera să fie eliberată sub monitorizare, argumentând că a fost „implicată în mod activ” în anchetă și că nu exista riscul de a fugi.

În scandalul care a provocat o undă de șoc în Parlamentul European și a ridicat tensiuni între Qatar și UE, Eva Kaili este unul dintre cei patru suspecți încarcerați după ce a fost acuzată de „apartenență la o organizație criminală”, „spălare de bani” și „corupție”.

Francesco Giorgi, parterul Evei, și fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, care par a fi, de asemenea, personaje-cheie în acest caz, fuseseră deja reținuți pe 14 decembrie.

Giorgi, asistent parlamentar în vârstă de 35 de ani şi tatăl unei fetiţe de 2 ani pe care o are cu Kaili, în vârstă de 44 de ani, şi-a recunoscut vina în faţa poliţiştilor şi a judecătorului de instrucţie la interogatoriile la care a fost supus de autorităţile belgiene în scandalul izbucnit vinerea trecută.

Eva a recunoscut în faţa judecătorului belgian care instrumentează cazul că i-a spus tatălui ei să scoată din casă o mare sumă de bani în numerar, transmite EFE. De altfel, „valizele cu bancnote treceau prin apartamentul” din Bruxelles al fostului europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri, presupusul creier al operațiunii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro