Sari direct la conținut

Scandalul colindului antisemit difuzat de TVR 3: Directorul Centrului de Cultura Cluj a demisionat

HotNews.ro

Tiberiu Groza a demisionat, vineri, din functia de director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, precum si din cea de director artistic al ansambulului folcloric „Dor Transilvan”, ca urmare a difuzarii colindului antisemit pe TVR 3, informeaza Mediafax.

Intr-un comunicat transmis vineri, Tiberiu Groza spune ca isi asuma in totalitate responsabilitatea pentru selectia colindelor care au fost difuzate in 6 decembrie intr-o emisiune la TVR3 si TVR Cluj si ca, pentru „stingerea acestui scandal”, demisioneaza din functia de manager al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Cluj.

„Asumandu-mi in totalitate responsabilitatea pentru selectia colindelor de pe albumul editat, precum si pentru neinspirata propunere de colind la TVR Cluj, pentru stingerea acestui scandal, am luat decizia de a-mi prezenta demisia de onoare din functia de manager al CJCPCT Cluj. Pentru a nu lasa oprobiul public asupra ansamblului „Dor Transilvan” si a tinerilor nevinovati care-l compun, am decis sa demisionez si din functia onorifica de director artistic al ansamblului. Am prezentat presedintelui Consiliului Judetean Cluj demisia mea din functie si am anuntat conducerii sindicatului RATUC demisia mea de la ansamblul folcoric. Doresc ca demisia mea sa dea satisfactie tuturor celor lezati de nefericitul incident”, a aratat Groza.

El a subliniat ca „in urma escaladarii scandalului privitor la difuzarea pe postul TVR Cluj a colindului ansamblului folcloric „Dor Transilvan”, din dorinta de a stinge cat mai repede si cat mai onorabil incidentul”, a dorit sa precizeze faptul ca in anul 2009 a realizat pentru ansamblul respectiv un album cu colinde culese din localitatea Barlea, judetul Cluj, care cuprinde 26 de colinde traditionale a caror vechime este mai mare de 100 de ani.

„Din nefericire, colinda interpretata pe postul de televiziune TVR Cluj si aflata pe acest album contine versuri care fac referire la neamul evreiesc, fapt pentru care ea este considerata de comunitatea evreiasca din Romania ca fiind o colinda antisemita. Imi sustin in continuare punctul de vedere privitor la faptul ca nu exista colinde antisemite. Colindatorii cand colinda nu instiga la discriminarea etniei evreiesti. Nici colindatorii si nici cei colindati nu isi asuma o atitudine ostila fata de evrei. Din acest motiv, nu pot considera colindele ca fiind antisemite. Las specialistilor etnologi ultimul cuvant in a interpreta corect daca exista colinde antisemite sau nu”, a mentionat Groza.

Acesta s-a declarat convins ca cercetarile incepute de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii vor duce la aflarea adevarului deplin in acest caz si spera ca, „odata aflat adevarul, comunitatea evreiasca din Romania sa-si spulbere temerile privind posibile manifestari antisemite ale romanilor”.

„Ironia vietii face ca un crestin si un evreu sa raspunda pentru un incident considerat antisemit. Eu, pentru ca am recomandat colindul, iar el pentru ca l-a difuzat”, mai spune Tiberiu Groza.

La randu sau, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a aratat, vineri, intr-un comunicat, ca el a fost cel care i-a solicitat demisia lui Groza, „pentru ca incidentul iscat de colindul antisemit interpretat de ansamblul „Dor Transilvan”, pe care il coordoneaza si care functioneaza pe langa RATUC, regie apartinand Primariei Cluj-Napoca, sa nu impieteze asupra imaginii institutiei pe care o conduce si care se afla sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj”.

„Acuzele de antisemitism au afectat imaginea Centrului si cea a Consiliului Judetean Cluj, institutii care nu au avut nicio implicare in organizarea si desfasurarea acestei emisiuni. Pe de alta parte, consider ca, in acest moment, domnia sa nu mai poate conduce centrul. Domnul Groza a dat curs solicitarii mele si si-a depus demisia, eu am aprobat-o si a devenit efectiva”, a precizat Uioreanu.

Pana la organizarea concursului pentru postul de manager al CJCPCT Cluj, interimatul functiei va fi asigurat de Mircea Campeanu, seful Biroului cercetare, conservare si arhivare cultura si arte traditionale.

Grupul pentru Dialog Social (GDS) si Revista 22 au anuntat, marti, ca au reclamat la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) televiziunea publica TVR 3, din cauza ca a difuzat, vineri, 6 decembrie, in cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit.

Grupul de colindatori Ansamblul „Dor transilvan” a cantat, in cadrul emisiunii, un colind in care este folosit de mai multe ori termenul „jidov”, in mesaje antisemite. „A nascut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toata lumea i se-nchina, / Numai jidovii-l ingana. / Jidovan afuristit / Nu l-ar rabda Domnul sfant / Nici in cer, nici pe pamant.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Sa iasa sfara [= fum] in drum”, potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

Presedintele Federatiei Comunitatii Evreiesti Cluj, Robert Schwartz, a solicitat TVR sa ceara scuze publice evreilor din Romania pentru colindul antisemit difuzat intr-o emisiune la TVR 3, spunand ca asteapta ca Politia si Parchetul sa se autosesizeze.

De asemenea, ambasada Statului Israel se declara, miercuri, profund ingrijorata de colindul interpretat de Ansamblul „Dor transilvan” si difuzat de TVR3 in 6 decembrie, exprimandu-si speranta ca autoritatile romane vor lua masuri pentru ca astfel de incidente regretabile sa nu mai aiba loc.

Directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, Tiberiu Groza, a cerut scuze, joi, comunitatii evreiesti din Romania si „celor care s-au simtit ofensati” de versurile colindului difuzat la TVR3, sustinand ca a fost „o greseala”.

La randul sau, ministrul de Externe, Titus Corlatean, spunea ca a luat act „cu ingrijorare si indignare” de emisiunea difuzata pe postul TVR3, la 6 decembrie, precizand ca este inacceptabil ca antisemitismul sa continue sa se manifeste in secolul XXI.

El a subliniat ca Romania are „un cadru legislativ bine pus la punct” in ceea ce priveste combaterea antisemitismului, negarea Holocaustului si promovarea personalitatii unor persoane vinovate de crime de razboi.

De asemenea, Corlatean si-a exprimat public „asteptarea legitima ca institutiile abilitate, CNA, CNCD, Parchetul General, precum si Comisiile parlamentare de specialitate vor lua masurile care se impun pentru a investiga, sanctiona si respectiv a preveni astfel de situatii intru totul reprobabile”.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de joi, sa amendeze cu 50.000 de lei Societatea Romana de Televiziune (SRTv), din cauza ca pe TVR 3 si TVR Cluj a fost difuzat, im 6 decembrie, un colind antisemit, care a incalcat legislatia audiovizualului.

Sanctiunea a fost aplicata pentru incalcarea articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit caruia „Prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului”, si a articolului 47, alineatul 1 din Codul de reglementare a continutului audiovizualului, potrivit caruia „Este interzisa difuzarea in programele audiovizuale a oricaror forme de manifestari antisemite sau xenofobe”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro