Scandalul votului in Diaspora. Parchetul General a inceput urmarirea penala in rem cu privire la impiedicarea dreptului la vot. Dosarul a fost deschis abia pe 18 noiembrie
- Redactia Hotnews
Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a anuntat, joi, ca dupa turul intai al alegerilor prezidentiale a fost deschis un dosar in care a inceput urmarirea penala in rem, fata de fapta de incalcare a dreptului la vot, ca urmare a problemelor la scrutinul din diaspora, prevazuta de articolul 385 din Codul penal.
UPDATE 14.17: Un comunicat al Parchetului General arata ca dosarul a fost deschis abia pe 18 noiembrie, la mai bine de doua saptamani dupa turul 1 al prezidentialelor: “Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se efectuează cercetări în cauza constituită ca urmare a conexării unui număr de şase dosare penale ce vizează plângeri privind modul de desfăşurare a votului din diaspora, faptele sesizate fiind prevăzute de dispoziţiile art. 297 Cod penal (abuzul în serviciu), art. 298 Cod penal (neglijenţa în serviciu), art. 385 Cod penal (împiedicarea exercitării drepturilor electorale)”.
Sesizarile sunt indreptate impotriva ministrilor care, in opinia petitionarilor, au avut atributii in organizarea alegerilor.
“Au fost foarte multe sesizari depuse de diferite persoane. S-a inceput urmarirea penala cu privire la fapta si s-au solicitat relatii la alte autoritati si ancheta se va desfasura in continuare cu privire la fapta, impiedicarea exercitarii dreptului la vot, prevazuta de articolul 385 din Codul penal. Sesizarile sunt indreptate impotriva ministrilor celor care, in opinia petitionarilor, au avut atributii de a organiza alegerile”, a afirmat Nitu, adaugand ca au fost foarte multe sesizari inca din primul tur de scrutin, transmite Agerpres.
Procurorul general a aratat ca sesizarile sunt venite din partea diferitelor institutii, dar cele mai multe sunt din partea unor persoane si au fost trimise pe email, la care sunt anexate plangeri, inclusiv din diaspora.
El a subliniat ca nu poate sa spuna care este numarul sesizarilor trimise si nici sa dea un termen exact cu privire la primele rezultate ale cercetarilor, deoarece procurorul de caz isi va face un calendar si un plan de ancheta.
Intrebat daca pe legea actuala se puteau infiinta alte sectii de votare, Tiberiu Nitu a mentionat ca din punct de vedere legal procurorul va aprecia daca a fost incalcata legea.
La randul sau, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a declarat joi, legat de problemele din diaspora de la scrutinul prezidential, ca “strict pe lege” se putea da o ordonanta de urgenta a Guvernului pentru infiintarea unor noi sectii de votare in turul al doilea.
“Strict pe lege, sigur ca se putea da o ordonanta de urgenta”, a spus Stanciu, inaintea sedintei plenului Consiluului Superior al Magistraturii, citata de Mediafax.
Livia Stanciu a mai spus, din postura de “cetatean”, ca se impun verificari privind problemele aparute la votul din strainatate. “Ca cetatean, mi se pare firesc ca pe orice problematica ce are impact, sigur trebuie sa se efectueze verificari, cercetari, pentru a se transmite un raspuns care sa satisfaca interesul pe care poporul l-a manifestat fata de acest subiect”, a spus ea.
Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, inaintea turului 2, ca romanii din diaspora sa vina la vot devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.
Dupa scrutin, Melescanu si-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate.
La doua zile dupa turul 2, si Melescanu a demisionat, el precizand ca face acest lucru pentru ca nu toti romanii din diaspora au putut vota si ca a luat aceasta decizie ca “om de onoare”, “intr-o tara in care nimeni nu prea-si asuma responsabilitatile”.
Teodor Melescanu a declarat ca singurul lucru pe care nu a reusit sa il realizeze a fost suplimentarea numarului sectiilor de votare, intrucat, desi a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) acest lucru, Biroul “nu a putut oferi clarificarile necesare privind existenta unei solutii legale, in acest sens”.
Potrivit lui, exista, in cazul modificarii numarului sectiilor de votare intre cele doua tururi de scrutin, riscul contestarii alegerilor.
Melescanu a mai spus ca solutia prelungirii programului de vot nu a putut fi pusa in aplicare, intrucat contravine prevederilor legale in vigoare, iar Biroul Electoral pentru Strainatate a atras atentia asupra acestui lucru, intr-o adresa, prin care se preciza ca inchiderea tuturor sectiilor se va face la ora 21.00.