Sari direct la conținut

Schimbarea la față a Timișoarei. Cum a ajuns de la Manchesterul muncitoresc al Ungariei, la hub modern de start-up-uri IT

​​Panorama.ro
Piața Uniii din Timișoara, Foto: Agerpres
Piața Uniii din Timișoara, Foto: Agerpres

​De-a lungul istoriei sale economice, Timișoara a avut constant parte de noroc și condiții favorabile dezvoltării, începând desigur cu apartenența la Imperiul Habsburgic. Totuși, nici socialismul nu i-a pus neapărat mari piedici. Comuniștii s-au folosit de resursele rămase din fostul imperiu pentru asigurarea unor lanțuri de producție scurte în diverse domenii, de la industria petrochimică la cea auto, până la agricultură.

Poziția geografică i-a fost de ajutor Timișoarei și în dificilii ani ai tranziției, când orașul de pe Bega era beneficiarul primelor investiții străine directe care au continuat tradiția unei puternice economii industriale, până astăzi.

O amplă cercetare realizată de o echipă de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, coordonată de sociologul Norbert Petrovici, a căutat să investigheze și să ofere Timișoarei o cunoaștere profundă a sectorului său industrial, care aduce 52% din cifra de afaceri rulată la nivelul zonei metropolitane a orașului.

Citește mai mult pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro