Sari direct la conținut

Scotienii resping independenta de Marea Britanie, intr-un referendum istoric: 55,3% impotriva fata de 44,7% pentru/ David Cameron: Sunt incantat de rezultat. Scotia va primi mai multe puteri, pana in ianuarie

HotNews.ro
marsul unionistilor din Scotia, Foto: Agerpres
marsul unionistilor din Scotia, Foto: Agerpres

Scotia a votat joi daca doreste sa devina independenta sau sa ramana in sanul Marii Britanii, intr-un referendum a carui miza a starnit o dezbatere politica aprinsa, printre cele mai pasionante din istoria sa. Vineri dimineata, liderul separatistilor scotieni Alex Salmond si-a recunoscut infrangerea, dupa ce peste 55% dintre scotieni au votat impotriva independentei.

Referendumul a inregistrat o prezenta istorica, de 84,5%.

––––––––––

Desfasurarea LIVE TEXT a referendumului istoric de joi, 18 septembrie:

10.50: Rezultatele finale, dupa numararea voturilor din toate cele 32 de circumscriptii: 55,3% impotriva independentei fata de 44,7% pentru.

09.15 Cameron anunta ca pana in ianuarie va fi promulgata o lege prin care Scotia primeste mai multe atributii.

Ora 09.10: David Cameron: “Poporul scotian s-a exprimat si este un rezultat clar. Au pastrat tara noastra de patru natiuni impreuna si, la fel ca milioane de alti oameni, sunt incantat. Este timpul ca Marea Britanie sa devina unita si sa mearga inainte.”

Ora 08.50: Dupa numararea voturilor din 31 dintre cele 32 de circumscriptii, 1.914.187 de persoane au votat impotriva independentei, ceea ce reprezinta mai mult decat cele 1.852.828 de voturi necesare pentru a obtine o victorie in acest referendum, potrivit datelor oficiale anuntate de BBC. In procente, 55,42% din populatia Scotiei a votat impotriva independentei, iar 44,5% in favoarea ei.

Ora 07:45 Lideri ai taberei pro-independenta recunosc ca „probabil au fost infranti”, potrivit AFP.

Ora 07:30 BBC: Dupa numararea a 26 din cele 32 de circumscriptii electorale, 54% dintre votanti au votat impotriva indepedentei Scotiei

Ora 00:30 Exit-poll: 54% dintre scotieni se pronunta impotriva independentei.

Un sondaj YouGov, prezentat de BBC in pagina electronica, si citat de Mediafax, arata ca tabara celor care vor ca Scotia sa ramana in Regatul Unit a devansat cu 54% procentul celor care doresc independenta.

Ora 00:15 Aproximativ 80% dintre alegatori au participat la referendum.

Ora 00:00 Sectiile de vot s-au inchis.

Ora 21:30 Exit-poll nedefinitiv: 51% dintre scotieni se pronunta impotriva independentei (Mediafax)

Cincizeci si unu la suta dintre alegatorii din Scotia se pronunta impotriva independentei fata de Marea Britanie, in timp ce tabara secesionista are o cota de 49 la suta, conform unui sondaj de tip exit-poll nedefinitiv, prezentat de Reuters inainte de inchiderea sectiilor de votare.

UPDATE 20:37 Prezenta la vot este estimata la 80% in momentul in care se vor inchide urnele. Pentru a pune cifra in context, The Guardian mentioneaza ca la alegerile europene din mai 2014 prezenta a fost de 29,6%

UPDATE 19:22: Teama majora de la referendumul de joi este ca suporterii independentei nu vor accepta prea usor un rezultat negativ. Pe peretele de la intrarea unei statii de votare a fost scris cu vopsea „”Votati da, or daca nu…”, declansand acuzatii de intimidare a votantilor (The independent)

UPDATE 19.00: Presedintele Frantei a marit miza referendumului: „E decisiv pentru Europa… Dupa jumatate de secol de constructie a Europei, riscam sa intram intr-o perioada de de-constructie” (Reuters)

UPDATE 18.19 Seful laburistilor, Ed Miliband, s-a plimbat prin Glasgow, reiterandu-si sprijinul pentru un vot negativ

UPDATE 17.37 Cu 4,285,323 de persoane inregistrate la vot, un numar care reprezinta 97% din electorat, este de asteptat ca aceasta sa fie cea mai aglomerata zi din istoria electorala a Scotiei, scrie BBC.

UPDATE 16.14 Jurnalistul John Stevens de la Daily Mail spune ca Politia din Scotia a arestat un barbat pentru agresiune la o urna de vot.

UPDATE 15.25 Blair McDougall, directorul de campaniei al taberei „NU”, a postat un mesaj pe Twitter in care spunea ca „rapoartel spun ca prezenta la vot este foarte mare (urna in care am votat era deja plina). Sustinatorii nostri vin si voteaza cu mandrie NU”

UPDATE ora 15.01 Sondajul final al referendumului arata ca cei care sprijina independenta Scotiei au un procent de 47%, in timp ce campania „Better Together” are un procent de 53%, rezultatele reprezentand o consolidare a taberei „NU”, potrivit editorului politic al The Guardian.

UPDATE ora 12.55 Ewen MacAskill, jurnalist The Guardian care a urmarit atent campanie pro-independenta a liderului Partidului Nationalist scotian, Alex Salmond, subliniaza ca o mare parte din campania pro-independenta Scotiei dinaintea referendumului de joi este inspirata direct din campania si limbajul lui Barack Obama. Cel mai elocvent – sute de sustinatori ai independentei Scotiei au inceput sa scandeze „Yes, we can! (Da, putem – n.red.)” in timpul unui eveniment de campanie in Perth – slogan folosit de Obama in campaniile din 2008 si 2012.

UPDATE ora 12.14 Premierul scotian Alex Salmond a votat in satul sau natal, Strichen: „Suntem in mainile cetatenilor Scotiei si nu exista un loc mai sigur in care putem fi”.

UPDATE ora 12.00 Acesta este primul vot din Scotia in care elevii de 16 si 17 ani au un cuvant de spus la urne

UPDATE ora 9.00 La aceasta ora se deschid urnele pentru referendumul privind independenta Scotiei.

UPDATE ora 08.15 Inainte de inceperea votului, presedintele SUA, Barack Obama a scris pe Twitter ca spera ca Regatul Unit sa ramana „puternic si unit”.

„Regatul Unit este un partener extraordinar pentru America si o forta a binelui intr-o lume instabila. Sper ca va ramane puternic, robust si unit”, a spus el intr-un tweet transmis de contul Casei Albe (@WhiteHouse) si urmat de initialele ‘bo’, ce indica faptul ca acesta este un mesaj de la presedinte.

Acum 8,3% din populatia britanica va decide soarta ansamblului alcatuit din englezi, galezi, nord-irlandezi si scotieni. Conform ultimelor sondaje, unionistii, care sprijina ideea ramanerii Scotiei in cadrul Marii Britanii, sunt cotati cu 53% din intentiile de vot. Procentul se situeaza in marja de eroare si orice rezultat este posibil.

„Sa o facem!”(n.r. independenta), a indemnat liderul celor care vor sa se rupa de Marea Britanie, premierul scotian Alex Salmond intr-o scrisoare solemna publicata in presa miercuri. „Aceasta este o oportunitate in viata, apucati-o cu ambele maini”, a adaugat el strigand „Da, putem!”, in cadurl unui mare miting miercuri seara la Perth.

„Daca aveti dubii, nu le transformati intr-un vot DA”, a raspuns liderul campaniei unionistilor, fostul ministru britanic de Finante Alistair Darling, la Glasgow.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro