Sari direct la conținut

„Se apropie momentul unui război total cu Hezbollah”. Reacția Israelului după tiruri cu rachete asupra platoului Golan. Bilanț sângeros

HotNews.ro
„Se apropie momentul unui război total cu Hezbollah”. Reacția Israelului după tiruri cu rachete asupra platoului Golan. Bilanț sângeros
Tir cu rachetă asupra unui teren de fotbal de pe platoul Golan. Israelul acuză gruparea Hezbollah (Foto: Jalaa MAREY / AFP / Profimedia)

Ministrul israelian de externe Israel Katz a declarat sâmbătă seară că Israelul se apropie de un război total cu Hezbollah şi Liban, după un tir cu rachetă asupra unui teren de fotbal de pe platoul Golan, soldat cu zeci de victime, relatează site-ul de știri Axios și agenția Reuters, citate de Agerpres.

„Atacul Hezbollah de astăzi a încălcat toate liniile roşii şi răspunsul va fi pe măsură. Ne apropiem de momentul unui război total împotriva Hezbollah şi a Libanului”, a declarat Katz pentru Axios. Gruparea libaneză susţinută de Iran a negat orice implicare în atac.

La rândul ei, armata israeliană a anunţat sâmbătă că se pregăteşte să răspundă Hezbollah după tirul soldat cu zece morţi din platoul Golan, despre care a afirmat că este „cel mai sângeros” împotriva civililor din Israel după cel al Hamas de la 7 octombrie.

„Ne vom pregăti să răspundem Hezbollah, ne vom termina evaluările şi vom acţiona”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari. „Este vorba despre atacul cel mai sângeros asupra civililor israelieni de la 7 octombrie”, a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit AFP.

Tot Axios scrie, citând oficiali americani, că SUA sunt foarte preocupate că atacul de pe platoul Golan ar putea duce la un război total între Israel şi Hezbollah.

Libanul s-a grăbit şi el să condamne atacurile asupra civililor după tirul cu rachetă soldat cu cel puţin zece morţi pe platoul Golan, de comiterea căruia Israelul acuză Hezbollahul libanez.

Zece morţi şi peste 30 de răniţi în urma loviturilor cu rachete asupra platoului Golan

Serviciile de salvare israeliene au anunţat sâmbătă că cel puţin zece persoane au murit şi peste 30 sunt rănite în urma unor tiruri din Liban asupra platoului Golan, armata israeliană acuzând gruparea Hezbollah de comiterea atacului, scriu AFP, Reuters şi Agerpres.

Nouă persoane au fost ucise de un tir cu rachetă la Majdal Shams, a declarat inițial Eli Bin, ditectorul general al Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii, adăugând că 17 dintre cei 34 de răniţi se află într-o stare critică.

Potrivit Reuters, racheta a lovit un teren de fotbal pe care se juca un meci şi bilanţul a crescut la zece morţi.

Poliţia şi armata au confirmat că mai multe locuri din platoul Golan ocupat de Israel au fost lovite de rachete, dintre care una a atins localitatea druză Majdal Shams. Acest oraş este situat în nordul Israelului aproape de sudul Libanului şi este frontalier cu Iordania.

Armata israeliană a imputat tirul cu rachetă care a provocat victime mişcării libaneze Hezbollah, care a negat însă că ar fi lansat lovitura.

Elicoptere, ambulanţe şi unităţi de îngrijiri intensive mobile au fost desfăşurate la faţa locului, a indicat armata.

Un corespondent al AFP a relatat că medicii transportau răniţii pe tărgi de la locul atacului din Majdal Shams, adăugând că mai mulţi membri ai forţelor de securitate israeliene au fost rapid desfăşuraţi în zonă.

Tirul cu rachetă a intervenit după anunţul unei surse de securitate libaneze conform căreia patru combatanţi ai mişcării islamiste libaneze Hezbollah au fost ucişi într-o lovitură israeliană în sudul Libanului.

Hezbollah a confirmat moartea a patru dintre combatanţii săi. Mişcarea libaneză are aproape zilnic schimburi de tiruri transfrontaliere cu armata israeliană de la începutul războiului din Fâşia Gaza.

INTERVIURILE HotNews.ro