Se vorbeste din nou despre o Europa cu doua viteze. Juncker: Va trebui sa reanalizam arhitectura europeana, avand in vedere un sistem de integrare diferentiata
Uniunea Europeana isi va revizui modul de organizare pentru a crea un sistem diferentiat, „pe viteze diferite”, in care unele tari vor fi integrate intr-o masura mai mare, iar altele mai putin, anunta Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, potrivit Mediafax.
„Cred ca, la un moment dat, nu va mai fi posibil ca 33, 34, 35 de state sa aiba aceeasi viteza de integrare si acelasi efort politic in aceeasi directie”, a declarat Juncker, miercuri seara, in contextul negocierilor privind reconfigurarea relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana.
„Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana nu se va intampla”, dar va trebui sa revizuim organizarea, astfel incat unele state membre sa adopte anumite politici la viteze diferite, in functie de ceea ce vor, a adaugat Juncker, conform Reuters.
„Intr-o zi, va trebui sa reanalizam arhitectura europeana in sensul in care un anumit grup de tari sa adopte toate sistemele politice, impreuna, iar altele sa se pozitioneze pe o orbita diferita fata de nucleu”, a precizat presedintele Comisiei Europene, marcand o manevra care probabil va fi perceputa favorabil la Londra.
Comisia Europeana va prezenta, in primele sase luni ale anului 2016, un proiect privind „drepturi sociale minime, comune, care sa fie aplicate in toate statele membre UE”, a precizat Juncker, evocand o masura care probabil va atrage criticile Londrei.
Declaratiile lui Jean-Claude Juncker marcheaza o distantare clara de linia politica a fostului presedinte al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, care s-a opus unei Uniuni Europene cu „doua viteze”.
Ajungerea la un acord privind reconfigurarea relatiei Marii Britanii cu UE va fi o sarcina „dificila”, avertiza, acum o saptamana, presedintele Consiliului European, Donald Tusk. „Solicitarile Marii Britanii sunt foarte dure. Trebuie sa spun ca va fi cu adevarat o sarcina dificila sa ajungem la un acord”, declara Donald Tusk, care va coordona negocierile cu Londra privind reformarea Uniunii Europene si reconfigurarea relatiei Marii Britanii cu Blocul comunitar. Tusk a atras atentia ca nu exista garantii privind ajungerea la un acord pana in decembrie in negocierile cu Marea Britanie.
Premierul britanic, David Cameron, a promis ca va organiza pana la sfarsitul anului 2017 un referendum privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana. Liderul de la Londra a anuntat patru obiective in negocierile privind reconfigurarea relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana – protejarea pietei unice in sensul respectarii intereselor economice britanice, intensificarea spiritului concurential al UE, limitarea procesului de integrare europeana si restrictionarea accesului angajatilor straini la indemnizatii sociale britanice.