Sari direct la conținut

Secretarul general al NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Kursk: „O amenințare pentru securitatea euro-atlantică”

HotNews.ro
Secretarul general al NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Kursk: „O amenințare pentru securitatea euro-atlantică”
Mark Rutte, secretar general al NATO: Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Desfășurarea nord-coreeană reprezintă „o escaladare semnificativă” a implicării Phenianului în „războiul ilegal al Rusiei” din Ucraina, o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și o „extindere periculoasă” a războiului, a declarat luni Mark Rutte, citat de Reuters.

Noul secretar general al NATO a confirmat luni că trupele nord-coreene au fost trimise în Rusia și că unități militare nord-coreene au fost desfășurate în regiunea Kursk.

„Aprofundarea cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord reprezintă o amenințare atât pentru securitatea indo-pacifică, cât și pentru cea euro-atlantică”, a declarat Rutte, după ce oficialii și diplomații NATO au primit o informare din partea unei delegații sud-coreene.

Rutte a declarat că desfășurarea trupelor nord-coreene a fost un semn de „disperare în creștere” din partea președintelui rus Vladimir Putin.

„Peste 600.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul lui Putin, iar acesta este incapabil să își susțină asaltul asupra Ucrainei fără sprijin străin”, a declarat Rutte.

Kremlinul a respins informațiile inițiale privind o desfășurare de trupe nord-coreene pe front ca fiind „știri false”. Dar Putin nu a negat joi că trupele nord-coreene se află în prezent în Rusia și a declarat că este treaba Moscovei cum să pună în aplicare un tratat de parteneriat cu Phenianul.

Un reprezentant nord-coreean la Organizația Națiunilor Unite din New York a calificat relatările drept „zvonuri nefondate”.

Șeful cancelariei prezidențiale de la Kiev a declarat luni că sancțiunile nu ar fi un răspuns suficient la implicarea Coreei de Nord în război și a cerut mai multe livrări de arme occidentale către Kiev.

„Trupele nord-coreene sunt deja în regiunea Kursk. Aceasta este o escaladare. Doar introducerea de sancțiuni nu este suficientă. Avem nevoie de arme și de un plan clar pentru a preveni implicarea extinsă a Coreei de Nord în războiul din Europa”, a declarat Andri Iermak, șeful de cabinet al președintelui Zelenski, pe X.

El a adăugat că aliații occidentali ai Ucrainei ar trebui să răspundă ferm, deoarece „inamicul înțelege forța”.

Forțele ucrainene au organizat o incursiune majoră în Kursk în luna august și rămân prezente cu trupe în regiunea rusă de la graniță.

INTERVIURILE HotNews.ro